Jij bent een horecadier
Gemakkelijk balancerend met een dienblad vol verschillende drankjes laveer jij tussen de tafels door. Terwijl je jouw tafel bedient, neem je de bestelling voor de lunch of het diner op. Je adviseert je gasten over gerechten en bijpassende drankjes. Je knoopt een praatje aan en hebt oog voor hun wensen. Intussen houd je natuurlijk ook andere (binnenkomende) gasten in de gaten.
Jij weet hoe je mensen zich welkom moet laten voelen en een heerlijke ochtend, middag en ontspannen avond kunt bezorgen. Ook als het druk is. Jij blijft onder alle omstandigheden rustig en stressbestendig. Jij blijft nauwkeurig, service- en gastgericht werken. Met je collega’s uiteraard. Jullie maken er gewoon voor iedereen een feestje van.
Meer informatie
Een goede motivatie, dienstverlenende houding en oog voor details zijn noodzakelijk om de opleiding gastheer/gastvrouw met succes af te sluiten en te slagen in je werk. Uiterlijke verzorging is daarbij van belang, net zoals sociale en praktische vaardigheden en commercieel inzicht dat zijn. Je hoofdtaak is de begeleiding en verzorging van gasten, waarbij vaktechniek en vakkennis belangrijk zijn. Dus bieden we naast het vak serveren ook lessen aan, zoals dranken-kennis, menuleer, verkoopkunde, keukentheorie, warenkennis, voedingsleer en hygiëne.
Naast alle voorbereidende en afsluitende werkzaamheden, heb je ook lichte administratieve taken. De lessen rekenen bieden daarbij een uitkomst. Een goede beheersing van je talen is tot slotte noodzakelijk, want je zult met mensen uit allerlei landen te maken krijgen. Dus besteden we ook aandacht aan Nederlands en Engels.
Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.
Naast de theoretische en praktische lessen op school loop je stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Uiteraard betreft dit een erkend leerbedrijf (SBB). De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.
Als je deze opleiding succesvol hebt afgerond, dan kun je kiezen voor de vervolgopleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw (niveau 3). Je stroomt dan in het tweede leerjaar in. Ga je liever direct aan de slag, dan kun je in verschillende horecabedrijven gasten ontvangen en service verlenen in de ruimste zin van het woord.