Dagje meelopen met een mbo-opleiding? Aanmelden kan nog t/m mei!
Informatie voor havisten
De havo-mbo-hbo route; een strak plan!
Een mbo-opleiding is een goede keuze als je havo 4 of 5 te moeilijk vindt of als het hbo (nog) niet bij je past. Je kunt al starten met een mbo-opleiding als je een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebt. En je hbo-diploma is nog binnen handbereik; met jouw mbo-diploma kun je doorstromen naar het hbo.
Heb je geen overgangsbewijs van havo 3-4 en je wilt toch op een hoger mbo starten? Dan bestaat de mogelijkheid om ontheffing aan te vragen van de vooropleidingseisen. Via een onderzoek wordt dan beoordeeld op welk mbo-niveau je kunt starten.
Veel mbo-opleidingen hebben een versneld traject voor leerlingen die van de havo komen. Deze versnelde trajecten kunnen per opleiding op een andere manier geregeld zijn. Je kunt bij het intakegesprek informeren of de opleiding versneld kan worden gevolgd en hoe je opleiding het versneld leren heeft georganiseerd.
Heb je vragen?
We kunnen ons voorstellen dat je nog veel vragen hebt over deze mogelijkheden. Vraag dan een gesprek aan met één van onze loopbaanbegeleiders via de onderstaand knop. Wij nemen dan contact met je op om een geschikte datum te plannen.
Meld je hier aan voor een gesprek
Verschillen tussen mbo en hbo:
mbo | hbo |
Nadruk op praktijk: hoe pak je iets aan? | Meer theorie, nadruk op waarom |
Studiestof in kleine stukken, veel herhaling | Veel studiestof in een keer in een hoog tempo |
Korte toetsen, aantonen dat je het weet | Lange toetsen, aantonen dat je het begrijpt |
Projecten met nadruk op doen | Complexe projecten met nadruk op denken |
Stages met veel begeleiding | Stages met meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid |
Veel begeleiding, hulp bij het plannen van studietaken | Begeleiding, maar eigen initiatief is belangrijk voor je studieloopbaan |
Het verschil tussen een baan op mbo- en op hbo-niveau
In beroepen op mbo-niveau ben je vaak uitvoerend bezig en werk je vooral taakgericht. Bij beroepen op hbo-niveau ga je meer de diepte in en word je een specialist op een bepaald gebied. Je spoort problemen op en zoekt naar een oplossing. Ook is je rol binnen een bedrijf meer gericht op leidinggeven en coördineren.
Voordeel voor een mbo’er op het hbo:
Je kunt op het hbo je voordeel doen met jouw ervaringen uit het mbo. Je hebt bijvoorbeeld al veel praktische kennis en praktijkervaring opgedaan. Zeker als je in je eigen vakgebied blijft studeren, profiteer je hiervan.
Op het mbo kun je vaak al doorstroomprogramma’s met hbo-instellingen volgen. Je gaat dan bijvoorbeeld in het laatste jaar van je mbo-opleiding al een aantal uur per week naar de hogeschool en volgt daar lessen. Soms kun je met een mbo-diploma zelfs in een hoger leerjaar op het hbo instromen.
Mocht hbo toch te hoog gegrepen zijn, dan is je mbo-opleiding altijd nog een veilig vangnet.
Toelatingsrecht mbo
Het mbo kent vanaf 2018 een Toelatingsrecht. Je hebt hierdoor recht op toelating bij een mbo-opleiding als je voldoet aan een aantal criteria:
- Je moet je voor 1 april hebben aangemeld
- Je moet voldoen aan de vooropleidingseisen, zoals een overgangsbewijs havo 3-4
Je kunt daarnaast gebruik maken van een studiekeuzeadviesgesprek als er twijfel is over je keuze. Je kunt dit bij de aanmelding aangeven.
Bij een aantal opleidingen kan je geweigerd worden als:
- Het maximaal aantal beschikbare plekken is bereikt
- Je niet voldoet aan aanvullende eisen, zoals bij sportopleidingen en creatieve opleidingen
Meldt je je na 1 april aan, dan loop je het risico dat de opleiding van je eerste keuze vol is. Je hebt dan geen recht op toelating. Uiteraard kun je dan wel bij een andere opleiding in het mbo terecht.
Kijk op www.studeermeteenplan.nl voor meer info over als je naar het mbo wilt.