Jouw toekomst start bij VISTA college.

Kom naar de open dag op zondag 10 november!

Meld je aan!

Luchtvaartdienstverlener

Maastricht, Sibemaweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Crebo
25636

Met je hoofd in de wolken

Het liefst zou jij de hele wereld over willen vliegen. Naar andere landen en verre bestemmingen. Dat is het begin van jouw droom om steward, stewardess of purser te worden. De veiligheidsinstructies ken jij al uit je hoofd, maar bij dit vak komt veel meer kijken, dan je zo op het eerste oog zou denken. Geen dag is namelijk - met de dynamiek van vliegen - hetzelfde.

Je werkt met en voor mensen en die reageren allemaal anders in verschillende situaties. Dat betekent dat jij hoe dan ook klantgericht moet blijven en vooral de rust zelve. Jij bent immers medeverantwoordelijk voor een veilige omgeving aan boord. Dankzij jouw stressbestendigheid en snelle manier van schakelen, los jij problemen ter plekke op. Met een glimlach. Daarnaast zorg je ervoor dat het de passagiers aan niets ontbreekt en houd je hen bij de les tijdens de take-off en het landen.

Werk je op de grond, dan zorg je voor het inchecken (van bagage), assisteer je passagiers bij het zelf-inchecken, begeleid je hen naar de juiste terminal en beantwoord je vragen over de vlucht. Jij bent kortom als gastvrouw of -heer het visitekaartje van je luchtvaartmaatschappij.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

De luchtvaartdienstverlener, ook vak stewardess genoemd, wordt vaak samen met collega's ingezet bij de volgende werkzaamheden: floorwalken, afhandelen van bagage, verzorgen van full service check-in, begeleiden van bijzondere passagiers, voorbereiden van de vlucht, controleren van uitrusting, begeleiden van het instap- en uitstapproces , informeren van passagiers tijdens de vlucht en het verzorgen van passagiers tijdens de vlucht.

Als luchtvaartdienstverlener word je vaker ingezet als een extra controlepunt aan de gate. Werkzaamheden zoals het controleren van paspoorten gaan meer en meer bij de gate plaatsvinden. De luchtvaartdienstverlener werkt vaak buiten kantooruren en meestal in een onregelmatig werkpatroon. Je hebt mensenkennis nodig en moet je bewust zijn van de veiligheidsrisico's. Veiligheid wordt een steeds belangrijker item in dit beroep.

Naast algemene vakken als Nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap, volg je vakken die passen bij het profiel dat je kiest. De focus in deze opleiding ligt voor jou op: hospitality, luchtvaartdienstverlening (cabine en passage) en vreemde talen (Engels en Duits).

Aanvullende eisen
De intakeprocedure

Zodra je aanmelding binnen is, ontvang je een uitnodiging voor een plaatsingsadviesgesprek. Tijdens dit gesprek wordt besproken wat een opleiding en een baan in de luchtvaartdienstverlening inhouden, welke eisen worden gesteld door luchtvaartmaatschappijen en andere luchtvaart-gerelateerde bedrijven. Met het diploma Luchtvaartdienstverlening niveau 4 kom je niet zonder meer in aanmerking voor een functie in de luchtvaartdienstverlening. De IATA en individuele werkgevers stellen aanvullende eisen aan hun personeel:

  1. Geen zichtbare tatoeages en piercings
  2. IATA-eisen voor stages cabine (oogsterkte, zwemvaardigheid, goede fysieke en psychische gezondheid, screening AIVD, etc.)
  3. Leeftijdseisen en lengte-eisen van de verschillende vliegmaatschappijen voor stages cabine
  4. Leeftijdseisen voor stages passage
  5. Verplichte aanschaf uniform
  6. Verplicht aantal jaren woonachtig in Nederland om stage te kunnen lopen op een luchthaven in Nederland
  7. VOG vereist bij stages passage

De specificering van een aantal punten is afhankelijk van de airline of luchthaven.

Aan het einde van het plaatsingsadviesgesprek hoor je wat ons advies voor je is, of de opleiding en een baan in deze branche haalbaar voor jou kunnen zijn.

Klik hier voor het toelatingsbeleid

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.

Stage(s)

Naast de theoretische en praktische lessen op school loop je stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Uiteraard betreft dit een erkend leerbedrijf (SBB). De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.

Tijdens je stage - voor het opdoen van praktijkervaring - werk je bij (internationale) luchthavens, luchtvaartmaatschappijen of afhandelingsbedrijven. Je kunt ook kiezen voor bedrijven in de toeristische sector, die gevestigd zijn op een luchthaven.

Verder leren/werken

Jij kunt na deze opleiding verder studeren en een hbo-opleiding volgen. Als je gaat werken kom je terecht bij (internationale) luchthavens, luchtvaartmaatschappijen of afhandelingsbedrijven.

DIRECT AANMELDEN
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken