Zelfstandig werkend kok

Heerlen (Campus), Valkenburgerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Crebo
25182

Koken is voor jou een koud kunstje

Als jij in de keuken staat, ga je los. Je probeert graag nieuwe gerechten en smaken uit. Je houdt van pittige curry-gerechten uit India, rolt met plezier sushi, maakt graag rijkelijk gekruide Mexicaanse wraps en loopt weg met een eenvoudige pasta. Je vindt het leuk om met verse ingrediënten en streekproducten te werken. Heb je echter minder tijd en wil je een groter gezelschap een lekker menu voorzetten, dan kies je ook wel eens voor al voorbereide producten. Als jij Zelfstandig werkend kok wilt worden, dan kies je voor werken in de horeca of bij bijvoorbeeld cateringbedrijven.

Jij laat daar niet alleen je kookkunsten zien, maar ook je organisatietalent. Jij plant werkzaamheden dagelijks in en voert ze uit. Je regelt de juiste ingrediënten, controleert de kwaliteit en zorgt voor een optimale bevoorrading van de keuken. Als jij met je collega’s klaar bent met de mise-en-place, start het echte werk; het bereiden van smakelijke gerechten die voldoen aan de wensen en verwachtingen van de gasten. Jij zorgt ervoor dat hun smaakpapillen geprikkeld worden. Dat ze genieten van een lekkere maaltijd én dat ze terugkomen.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Wat jou als Zelfstandig werkend kok onderscheidt van een kok is dat je met je leidinggevende meedenkt bij het uitbreiden of verbeteren van de menukaart én dat je helpt bij het verbeteren van de efficiëntie en de kostenbeheersing in de keuken. Jij beoordeelt niet alleen kritisch je eigen werk, maar soms ook dat van hulpkrachten. Als het nodig is, stuur je hen bij en geef je tips. Bij alles wat je doet, zorg je in ieder geval voor een schone en nette werkomgeving rekening houdend met alle voorschriften.

Wij gaan je voor dit werk klaarstomen met vakken, zoals Praktijk koken, vaktheorie (keukentheorie, warenkennis, voedingsleer, hygiëne), personeelsmanagement , Nederlands, Engels, rekenen, beroeps- en sociale vaardigheden en maatschappij-ontwikkeling. Uiteraard loop jij ook stage naast de theorie en praktijklessen die we aanbieden. Zowel in het eerste, tweede als derde leerjaar werk je mee in erkende leerbedrijven en leert daar de fijne kneepjes van het vak.

Na het afronden van de opleiding Zelfstandig werkend kok is het mogelijk om een versneld 1-jarig BBL-traject (Leidinggevende keuken) te doorlopen.

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.

Stage(s)

Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.

Verder leren/werken

Met dit diploma kun je doorstromen naar Ondernemer horeca en/of bakkerij. Als je gaat werken kun je als zelfstandig werkend kok aan de slag in ambachtelijke bedrijven, restaurants of hotels, waar veel gerechten á la minute voor klanten worden bereid. Je kunt ook kiezen voor werken in procesmatige bedrijven of instellingen, waar meer gebruik wordt gemaakt van voorbewerkte producten.

Na het afronden van de opleiding Zelfstandig werkend kok is het mogelijk om een versneld 1-jarig BBL-traject (Leidinggevende keuken) te doorlopen.

DIRECT AANMELDEN SCHOOLJAAR
2024-2025
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken