Jij bent een vroege vogel
Als kind kwam je al graag bij de bakker en stond je te gluren naar de grote diversiteit aan producten in de vitrine: gebakjes, taarten en vlaaien en tegen de muur een grote diversiteit aan broden. De deurbel klingelde regelmatig, de geur was verleidelijk en het contact met klanten gezellig. Wat echter in de vroege uurtjes in de echte bakkerij gebeurde, bleef een goed bewaard geheim. Inmiddels bak je af en toe zelf en wil je vooral meer leren. De fijne kneepjes van het vak. Want jij wil achter in die bakkerij werken.
Bij een ambachtelijke brood- en banketbakker, misschien wel bij een patisserie of in een grotere industriële bakkerij. Jij wilt de lekkerste producten maken: van broden tot bruidstaarten, van koeken tot krentenbollen en van volkoren bolletjes tot vlaaien. Jij wilt een echte allrounder worden. Een vakman of -vrouw. En dat je daar vroeg voor uit de veren moet, is voor jou geen probleem.
Meer informatie
Als bakker werk je meestal volgens vaste recepturen, bereid je werkzaamheden zelf voor, verzamel je de ingrediënten en verwerkt deze. Waar nodig bak, modelleer, decoreer en snijd je de producten. Daarna verpak je ze en zorg je dat ze klaar zijn voor de verkoop. Alles moet er tiptop uitzien en bovendien goed smaken. Een vereiste daarvoor is dat je werkruimte en machines ook in orde zij en dus onderhoud je deze goed.
In deze tweejarige opleiding tot uitvoerend bakker leren we het je allemaal en krijg je zowel theorie als praktijkonderwijs. In de praktijk leer je de technieken van het vak en maak je echte producten. Je leert dus ook hoe je moet werken met machines en gereedschappen die je nodig hebt. Tijdens je stage (2 dagen per week), die meteen tijdens je eerste leerjaar start en twee jaar duurt, pas je de technieken die we je leren toe.
Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.
Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.
Je kunt na deze opleiding de vervolgopleiding Zelfstandig werkend bakker volgens. Als je gaat werken kun je als uitvoerend bakker aan de slag in ambachtelijke brood- en banketbedrijven, een patisserie, gespecialiseerde taart en/of vlaaiwinkels of grote industriële bakkerijen.