Jij bent een smaakmaker
Je staat al uren te kokkerellen in de keuken en maakt de meest fantastische maaltijden voor vrienden en familie. Als je niet in pannen en potten staat te roeren, dan zit je aan de buis gekluisterd. Masterchef, Jamie’s 30 Minute Meals en dagelijkse kost sla jij niet over. In je kast staan kookboeken met gerechten uit alle landen en af en toe schuif jij bij je oma aan om haar keuken- geheimen te leren kennen.
Als koken nu al je hobby is, dan kun je er nu je werk van maken door de opleiding Kok te volgen. We stomen je klaar voor werk in restaurants, hotels, bistro’s en eetcafés, zodat je de beste ingrediënten kunt combineren en gerechten kunt bereiden. Bereid je smaakpapillen maar alvast voor.
Meer informatie
Jij start goed gemotiveerd, want je wilt deze opleiding met succes afronden. Het is dé manier om je kansen te vergroten en het ver te schoppen. Als jij de opleiding kok hebt afgerond, kun je in verschillende keukens werken en de gerechten op de menukaart klaarmaken. Je start met de voorbereiding (de mis-en-place). Dat betekent dat je met aandacht groenten snijdt, sauzen maakt en vlees en vis klaarmaakt. Vervolgens ga je koken en bakken. Je werk is elke keer anders. De ene keer kook je voor weinig en de andere keer voor veel mensen. Hoe druk of laat het ook wordt, jij houdt rekening met de (dieet en allergie) wensen van de klant.
De keuken, waarin je werkt moet bovendien spic en span netjes schoon zijn, zodat gerechten op een hygiënische wijze gemaakt kunnen worden. Ook dat is een verantwoordelijkheid die bij jou en je collega's liggen. Om je voor te bereiden op dit veelzijdige werk waarbij geen dag hetzelfde is, krijg je les in de volgende vakken: praktijk koken, vaktheorie (keukentheorie, warenkennis, voedingsleer, hygiëne), Nederlands, Engels, rekenen, beroepsvaardigheden en sociale vaardigheden en maatschappijontwikkeling. Naast deze theorie- en praktijklessen loop je stage in verschillende horecabedrijven. Zowel in het eerste als het tweede jaar.
Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.
Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.
Ben je klaar met deze opleiding en wil je jezelf verder ontwikkelen, kies dan voor de opleiding Zelfstandig werkend kok (instroom in het 2e leerjaar). Wil je meteen de handen uit de mouwen steken, dan kun je solliciteren bij hotels, restaurants, bistro's of eetcafé's. Dat kunnen ook eetgelegenheden zijn van grotere instellingen als verzorgings- of bijvoorbeeld ziekenhuizen.