Printen
Samenwerking VISTA college en Van der Valk met hybride leervorm nog een stapje verder

Samenwerking VISTA college en Van der Valk met hybride leervorm nog een stapje verder

Handen uit de mouwen, schort om en je koksmessen in de aanslag. Toekomstige studenten van de nieuwe niveau 4 opleiding leidinggevende keuken & bediening’ mogen er meteen aan geloven. Vanaf de start van hun studie brengen zij namelijk het grootste gedeelte van hun lesweek door daar waar ‘the magic happens, op de werkvloer van een van de deelnemende Van der Valk vestigingen in Zuid-Limburg. De nieuwe opleiding is het resultaat van de samenwerking tussen mbo-opleider van het zuiden en Van der Valk met als doel leren nog meer naar de werkvloer te brengen.

Toekomstproof opleiden
VISTA en van der Valk zijn beslist geen vreemden voor elkaar. De samenwerking tussen beide gaat al ver terug. Frans Penson, coördinator interne opleidingen bij Van der Valk: “Vorig jaar is hieruit een pilot ontstaan waarbij we leren meer naar de werkvloer hebben gebracht, dat is heel succesvol geweest. Dat willen we nu verder uitbreiden met de mbo 4 opleiding ‘leidinggevende keuken en bediening’ met een gegarandeerde stageplaats binnen Van der Valk. De insteek daarbij is dat studenten minder tijd op school doorbrengen en meer op de werkvloer, zodat ze direct in die omgeving kunnen leren. We zijn er samen van overtuigd dat deze ‘hybride’ vorm van leren veel effectiever is. Ilja Castermans, Onderwijskundig leider team Horeca, Brood & Banket en Facilitaire Dienstverlening: “Op deze manier brengen we onderwijs en bedrijfsleven, de horeca in dit geval, weer een stap dichter bij elkaar. Met het oog op een naadloze aansluiting van onze opleidingsaanbod op de regionale arbeidsmarkt, nu en straks. In die zin een mooi voorbeeld van toekomstproof opleiden.”

Praktijk in de praktijk
“Vanuit VISTA vinden wij het bovendien heel belangrijk om praktijk ook in de praktijk uit te voeren,” vult Jacques Steinbusch aan. Als docent bediening binnen VISTA is hij nauw betrokken bij de praktijklessen van horeca studenten. “We hebben op school mooie restaurants waar we de praktijk nabootsen, maar de dynamiek zoals die op de echte werkvloer is, zul je daar nooit helemaal ervaren.” Naast het feit dat het een nieuwe opleiding betreft, zit het grootste verschil van deze opleiding vergeleken met andere horeca opleidingen erin dat de studenten vanaf het allereerste moment aan de slag gaan bij een van de deelnemende Van der Valk vestigingen. Hier zullen ze zo’n drie tot vier dagen per week aan het werk zijn om praktijkervaring op te doen. Frans: “Het gaat om onze vestigingen in Maastricht, Heerlen en Urmond en daarnaast Hotel Kasteel Terworm en Hotel Kasteel Bloemendal in Vaals. Gedurende de driejarige opleiding rouleren de studenten binnen die verschillende vestigingen zodat ze alle facetten en het werk ook op verschillende niveaus ervaren.”

Meer begeleiding op maat
Vanuit van der Valk mogen studenten rekenen op professionele begeleiding. Frans: “We zijn gewend om met jonge mensen te werken in onze omgeving en beschikken over praktijkopleiders die bekend en gewend zijn om mensen op te leiden. Voor ons is dit bovendien een mooie manier om van betekenis te kunnen zijn als praktijkopleider in deze regio. Uiteraard willen ook wij graag stappen maken op dat gebied. Immers, wil je in toekomst vakbekwame mensen in je organisatie behouden, dan zul je daar nu in moeten investeren.” Jacques: “Ook voor docenten geldt dat zij zich meer op de werkvloer begeven om de student terplekke te zien en begeleiden. Door de student in deze omgeving aan de slag te zien, wordt veel sneller zichtbaar of (en waar) iemand op zijn plek zit en waar zijn/haar talenten liggen. Zo kunnen we veel meer maatwerk leveren. Omdat de student frequent op de werkplek is, verwachten we dat deze ook veel sneller stappen kan maken in zijn eigen ontwikkeling.”

De nieuwe niveau 4 opleiding ‘leidinggevende keuken en bediening’ start vanaf september vanaf de VISTA locatie in Heerlen. Kijk voor meer informatie op vistacollege.nl

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken