Printen
Onderwijscampus aan Groene Loper maakt ruimte voor rechtbank Maastricht

Onderwijscampus aan Groene Loper maakt ruimte voor rechtbank Maastricht

De nieuwe onderwijscampus aan de Groene Loper in Maastricht schuift 700 meter op naar het zuiden. Daardoor komt de plek van het huidige Sint-Maartenscollege nadrukkelijk in beeld voor nieuwbouw van de rechtbank.

Ontwikkelaar Ballast Nedam, die 1100 woningen bouwt langs de hele Groene Loper, zette druk op de ketel. Het bedrijf wilde vóór 1 mei weten of de gemeente de voormalige sportvelden van het Sint-Maartenscollege (nu een bikepark) koopt. Het antwoord daarop luidt nu: ‘Nee, want hier komt de nieuwe onderwijscampus toch niet.’ Ballast Nedam gaat plannen maken voor appartementen.

De huidige gebouwen van het Sint-Maartenscollege kunnen nu wijken voor de nieuwe rechtbank. Dat is nadrukkelijk een optie, vertelde de gemeente dinsdag. Het Openbaar Ministerie, sinds 2014 gehuisvest aan Avenue Ceramique, moet herenigd worden met de rechtbank. Die dan van de andere kant van de stad naar de stationsomgeving verhuist. „De nieuwe vestiging moet goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer,” stelden de rechtbank en het Openbaar Ministerie eind 2019 al.

Voor de geplande scholencampus richten de gemeente en onderwijsstichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) alle aandacht op een gebied zo’n 700 meter zuidelijker. De nieuwe campuslocatie komt voort uit de recente onderwijsvisie van het LVO. Die bepleit één campus, bij voorkeur in een groene omgeving, in de vorm van verschillende paviljoens/gebouwen. Met het vmbo dicht bij het mbo van Vista College en de onderbouw havo-vwo. In de buitenruimte moeten leerlingen elkaar kunnen ontmoeten.

Voor de gedroomde campus zal waarschijnlijk het bruine Vista-gebouw aan de Groene Loper wijken. Het andere (witte) gebouw leent zich goed om ingepast te worden. De wens is ook een sporthal, ter vervanging van die in De Heeg.

„Of de zuidelijke plek voor de campus daadwerkelijk haalbaar is, moet de komende maanden uit onderzoeken blijken naar de financiën en inpassing in de buurt”, zegt wethouder Bert Jongen. Onder dat laatste valt ook verkeer. Verder moet Maastricht grond zien te kopen van Ballast Nedam dat hier langs de Groene Loper woningen wilde bouwen.

Het is een grote operatie, omdat zowel twee afdelingen vmbo uit Maastricht-West als het vmbo van de Bemelergrubbe naar de campus verhuizen. „Dat is een bewuste keuze om het vmbo te bevorderen plus de doorstroming naar het mbo, dat Vista College aanbiedt”, zegt ambtenaar Jan Jegers. „Dat is hard nodig, want er is schreeuwende behoefte aan jongeren met deze opleiding.”

Voor de campus heeft de gemeente een budget van ongeveer 40 miljoen beschikbaar. Als alles goed verloopt, moet de bouw in 2024 of 2025 kunnen starten. De nieuwe onderwijscampus gaat grenzen aan het nieuwe woonwijkje Le Sud. Tegenover de toekomstige campus wordt momenteel gebouwd aan een padel-tenniscentrum.

„Maar eventueel is ook het voormalige KPN-terrein aan de Groene Loper nog steeds een campus-optie”, zegt Jongen. Dat is eigendom van de Belgische projectontwikkelaar Virix, van wie de gemeente Maastricht die grond dan zou moeten kopen. De bestemming is kantoren. Op dit moment is daar de tijdelijke buurttuin van de wijk Wyckerpoort.

Bron: De Limburger

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken