Printen
Nieuwe geo-opleiding in Sittard: ‘Bedrijven staan al in de rij voor onze studenten’

Nieuwe geo-opleiding in Sittard: ‘Bedrijven staan al in de rij voor onze studenten’

Het Vista College in Sittard is onlangs gestart met een nieuwe opleiding: Geo, Data en Design. Naast Zwolle en Amsterdam is dit de enige plek in Nederland waar je deze driejarige mbo-studie kunt volgen. Vanwege een torenhoge vraag naar werknemers in deze sector hebben studenten volgens de school vrijwel altijd een baangarantie.

De studie draait om het verzamelen, verwerken en professioneel presenteren van data. Studenten krijgen vakken als geo-kennis en digitaal ontwerpen, leren infographics maken of hoe drones werken. „Na je studie kun je er alle kanten mee uit”, zegt Frank Leistra, opleidingsmanager van Geo, Data en Design (GDD) in Sittard. „Denk aan werken bij onder meer de provincie, gemeentes en Rijkswaterstaat. Zolang een bedrijf zich bezighoudt met bijvoorbeeld het klimaat, stedenbouw, landschappen of technologie, kun je er aan de slag.” Deze opleiding is er volgens Leistra gekomen omdat het Vista College frequent verzoeken krijgt om personeel in deze sector aan te leveren. „Er is daar een grote schaarste aan medewerkers vanwege de hoge prioriteit die groenbeheer, duurzaamheid en klimaatverandering nu heeft. Bedrijven staan dan ook nu al in de rij voor onze studenten.”

Praktijkervaring

Vanaf het eerste jaar worden de GDD-studenten klaargestoomd voor de praktijk. „In elk jaar lopen de studenten stage”, vertelt Manon Huysmans, onderwijskundig leider van deze studie. „Wij hebben hiervoor samenwerkingsovereenkomsten met gemeentes en diverse andere bedrijven binnen de wereld van Geo, Data en Design. Om eveneens goed aan te sluiten op de praktijk, krijgen studenten in de ochtend theorielessen en gaan ’s middags naar buiten om die kennis direct toe te passen. Denk aan ontdekken hoe landmeters werken.”

Betere wereld

Die combinatie tussen leren en doen is hetgene wat Sjoerd Reumerman (17) uit Berg en Terblijt, één van de veertien kersverse GDD-studenten, aanspreekt. „Ik ben geen type dat de hele dag in de schoolbanken wil zitten. Bovendien vond ik ict en aardrijkskunde de leukste vakken op school, dus leek me dit een geschikte studie.” Ook medestudente Amanda Robinson (16) uit Maastricht heeft veel affiniteit met aardrijkskunde. „En ik wil graag later een baan die gericht is op klimaatverandering, omdat ik een verbeterde wereld wil achterlaten voor de volgende generatie. Deze opleiding sluit daar perfect bij aan.”

Bron: deLimburger

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken