Printen
Mbo’er komt weer makkelijker aan een stageplaats

Mbo’er komt weer makkelijker aan een stageplaats

Het wordt weer makkelijker voor Limburgse mbo’ers om een stageplek te vinden. Dat komt vooral door de versoepelingen van de coronamaatregelen in het bedrijfsleven. In de sectoren welzijn en zorg is nog wel een flink tekort aan stageplaatsen. Ook Sport en Beweging heeft weinig plaats voor stagiaires, net als de Assisterende gezondheidszorg en Uiterlijke verzorging. In de horeca en de bouw zijn door het tekort aan personeel nu voldoende stageplaatsen.

Voorkeur
„Dit jaar hebben meer studenten zich ingeschreven voor een opleiding in de zorg dus zijn er ook meer stageplaatsen nodig. Daarnaast hebben zorginstellingen door corona nauwelijks tijd om stagiaires goed te begeleiden”, zegt Tim Vleugels van het Vista College in Zuid-Limburg. „Ze geven dan vaak de voorkeur aan derdejaars, die veel zelfstandiger kunnen werken. Maar we proberen toch ook echt voor de eerstejaars een stage te organiseren.”

Volgens de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), die de landelijke cijfers bijhoudt, zijn op dit moment 12.209 van de in totaal ruim 507.000 mbo-studenten op zoek naar een geschikte stage of leerbaan. Hiermee is het percentage studenten dat een stage of leerbaan zoekt onder de 3 procent van het totale aantal mbo-studenten gekomen. Op het hoogtepunt van de crisis was dat ruim 4 procent.

Kantoor
Tijdens corona zijn de stages zo veel mogelijk doorgegaan. Al werkte een flink deel van de studenten Marketing en Communicatie veelal thuis. ,,Ze misten daardoor echt wel iets van het kantoorleven. Dan leer je toch wat minder”, erkent Gino Cramer van het Vista College. Hij is vooral blij dat ze toch nog stages konden aanbieden.

Voor studenten van de opleiding in de evenementenbranche, waar in coronatijd de hardste klappen gevallen zijn, waren stages nauwelijks mogelijk. Zij hebben zich vooral beziggehouden met het maken van draaiboeken voor als de sector weer open gaat. Cramer ziet nog een effect van de coronacrisis: „Het aantal aanmeldingen voor deze opleiding is flink gedaald, ik schat zo’n zestig tot zeventig procent.”

Cruciaal
Bij Gilde Opleidingen in Midden- en Noord-Limburg zien ze een vergelijkbaar beeld. „Er zijn nog wat tekorten aan stageplekken voor de opleidingen Welzijn en Sport en Bewegen maar we verwachten dat dat nu snel zal aantrekken”, zegt Thijs Metsemakers.

SBB roept bedrijven op om „in deze moeilijke tijd” erkend leerbedrijf te worden en stages en leerbanen aan te bieden aan mbo-studenten. „Voor mbo-studenten is leren in de praktijk een cruciaal onderdeel van hun opleiding”, zegt een woordvoerder. De organisatie voorziet dat een deel van de stages wordt doorgeschoven naar het nieuwe schooljaar en er dan mogelijk extra veel stageplekken nodig zijn.

Bron: De Limburger

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken