Achttien vluchtelingen ontvingen deze week hun inburgeringsdiploma en hun mbo-1 diploma logistiek.
Een nieuwe baan, een nieuw bestaan
Integratie, opleiding en werken binnen MedTech-logistiek
Achttien vluchtelingen ontvingen deze week hun inburgeringsdiploma én hun mbo-1 diploma logistiek. De nieuwkomers hebben naast diploma’s ook een baan in de sector waar ze hun opleiding hebben gevolgd. Daar zijn ze direct ook hard nodig door krapte op de arbeidsmarkt. Een mooi resultaat van het programma ‘Een nieuwe baan, een nieuw bestaan’, dat wordt bestempeld als één van de meest succesvolle programma’s in Zuid-Limburg en de eerste in Nederland.
Leren en integreren in de praktijk
Het succes van dit programma ‘Een nieuwe baan, een nieuw bestaan’ zit hem in de vele ‘wins’ die het kent. Voor de vluchtelingen betekent dit programma een snelle integratie in de samenleving. Het feit dat zij direct hun steentje bijdragen aan de maatschappij in hun nieuwe thuisland zorgt voor een gevoel van erkenning en dat is belangrijk voor hun eigenwaarde. Daarnaast verloopt het inburgeringstraject soepeler, sociale contacten worden vergroot en versterkt en ze maken sneller kennis met de Nederlandse cultuur.
Het programma is een samenwerking tussen de overheid, de MedTech-sector en diverse scholen, waaronder VISTA college. Het begon op initiatief van medisch technologisch bedrijf Medtronic met als doel om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Het programma omvat een 1,5 jaar durend tweeledig (duaal) voorportaaltraject binnen Medtronic. In juni 2021 konden Medtronic en VISTA college met trots vertellen dat de eerste groep van negen deelnemers was geslaagd en zij hun diploma in ontvangst mochten nemen. Een prachtige mijlpaal aan het einde van een traject dat veel leermomenten kende. Op 19 oktober jl. ontvingen nog eens achttien deelnemers hun diploma’s.
Over Beyond
Het onderwijstraject bestaat uit een aangepast curriculum op mbo1-beroepsonderwijsniveau en een voorportaalprogramma dat door het opleidingsinstituut VISTA college en Medtronic speciaal is ontwikkeld voor de doelgroepen. Daarnaast krijgen de deelnemers ook les in de Nederlandse taal met logistiek als rode draad en begeleiding op maat door een sociale coach en een job coach. Uiteindelijk kunnen de kandidaten worden geplaatst via de uitzendbureaus WSP Parkstad en Manpower. Om hun doelen te bereiken krijgen de deelnemers een praktijkopleiding op de werkplek binnen de MedTech-logistiek. Gedurende drie maanden nemen zij deel aan het voorportaalprogramma met behoud van uitkering, waarna een tijdelijk dienstverband volgt via een contract met Manpower. Als onderdeel van het programma worden de deelnemers gestimuleerd om tijdens de praktijkopleiding op de werkplek Nederlands te spreken om de integratie te versnellen.|
Voor meer inhoudelijke informatie over dit programma kunt u contact opnemen met Erik Boskamp van de afdeling Business Development, telefoon: 06 21 88 89 78