Printen
Speech Theo Bovens | 14 maart 2019

Speech Theo Bovens | 14 maart 2019

Beste mensen,

Het Sjeng-Winkbuulcollege, zo voorspelde iemand op Facebook dat Arcus en Leeuwenborgh samen zouden gaan heten. Ik zie de directie niet direct verschieten, dus ik vermoed dat ik hiermee niet de ware naam heb verklapt, maar persoonlijk vond ik het wel wat hebben.

Waarbij het een beetje meespeelde dat deze suggestie vlak voor carnaval werd gedaan; een paar dagen nadat ik – zoals elke jaar – de Winkbülle met hun Blauw Sjuut in het Gouvernement in Maastricht ontving. Een evenement waarin de verschillen tussen de Heerlen en Maastricht nogal eens worden uitvergroot…

Maar ook elke keer weer blijkt dat als twee zo verschillende geesten elkaar een beetje uitdagen het resultaat altijd net iets smeuïger, verrassender en creatiever is. Je samen met ‘die ander’ toch nét iets meer knettert, net iets meer te vieren hebt…

In Limburg weten we inmiddels dat dit een succesrecept is. Dat als je totaal verschillende ‘spirits’ mixt je tot hele succesvolle resultaten kan komen. Zie bijvoorbeeld onze Brighlands-campussen, waar 3 niet echt op elkaar lijkende partners samen hun schouders onder hebben gezet: onderwijs & onderzoek, ondernemers en overheid. Geen van die drie was in zijn eentje ooit zo ver gekomen…

Maar nu hebben we dus vier van die campussen, waar precies die diensten en producten worden ontwikkeld waar de consument en de samenleving op zitten te wachten. Vier Brighlands-campussen verspreid over de provincie in Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen en Venlo, met ieder hun eigen focus op gezondheid, slimme diensten, duurzame materialen of voeding, maar ook elkaar weer uitdagen en versterken. Én het MKB en de Maakindustrie.

En dus maakt dat we een van de slimmere provincies van het land aan het worden zijn, of eigenlijk al zijn. Het was eergisteren nog in het nieuws: Limburg staat– samen met Noord-Brabant en Zuid-Holland - in de top 3 van patentaanvragen. Ofwel: juist omdat we onze zo verschillende krachten, kennis en kunde hebben gebundeld, gaat het bijzonder goed met onze innovatiekracht. Gaat het ook bijzonder goed met onze economie…

Maar dames en heren, hoe belangrijk het ook is dat we hier in Limburg veel knappe koppen op die campussen verzamelen, u en ik weten dat vakmensen de echte kurk vormen waarop een welvarend Limburg drijft. Vakmensen – góéde vakmensen - die u samen opleidt. Jonge mensen die u mag ‘hoeden en voeden’ tot de toekomstige sterke schouders. Maar ook zij die later in loopbaan of leven bij- of omscholing kunnen gebruiken. En als het goed is bent u daartoe samen ook nog beter in staat.

Bent u samen nog beter in staat zijn om die sexy-opleider te worden waar jongeren op afkomen als ‘motten op een vlam’. Want ik zeg graag dat het MBO wel wat meer glamour mag krijgen. Juist omdat Limburg ze zo hard nodig heeft: die vakmensen die jullie opleiden.

Het gaat immers zo goed met onze economie, dat we echt om deze mensen verlegen zitten. Onze werkeloosheid keldert immers zo snel, dat de arbeidsmarkt ook té krap kan worden. Dus wat wij hier in Zuid-Limburg nog aan jonge aanwas hebben, moeten we ook zeker zien vast te houden. Weten te verleiden zich hier op te laten leiden, hier aan de slag te gaan en hier hun leven op te bouwen.

Samen bent u ook beter in staat om precies die opleidingen aan te bieden waar de markt, de werkgevers op zitten te wachten. Nu én in de toekomst.

Dus niet alleen opleiden voor de banen die er nu zijn, maar ook opleiden voor de banen van morgen. Kruip dus samen onder de dekens met die werkgevers. Groot, midden en klein. En vind samen uit welke mensen zij zoeken, en wát die moeten weten en kunnen. Maar ook: welke kennis en kunde missen hun huidige werknemers? Welke training en opleidingen zouden die nu en in de toekomst nog kunnen gebruiken?

Hoe kunnen jullie daar samen nog beter op inspringen? Ofwel: een leven lang leren ook praktische handen en voeten geven. Samen zult u bovendien ook beter in staat zijn om een ware spil te zijn in het totale opleidingsaanbod in Zuid-Limburg. Om ook die aansluiting te zoeken bij het voorbereidend onderwijs én het hbo én de universiteit. En natuurlijk ook bij de Brightlands-campussen hier in het zuiden, de Maastricht Health Campus en de Smart Services Campus in Heerlen.

Het bedje hier in Zuid-Limburg is in principe gespreid voor hele spannende opleidingen. Zeker als je bekijkt welke thema’s nu hot zijn, zoals technologie en digitalisering en natuurlijk het klimaat en nieuwe energie.

Het mooie, dames en heren, is dat jullie nu niet vanaf nul beginnen…

Jullie hebben natuurlijk al langer ‘verkering’ als ik bijvoorbeeld kijk naar het Techniekcollege Zuid-Limburg. Want daarvoor hebben jullie toch al 2 jaar geleden de krachten gebundeld om Zuid-Limburgse jongeren een goede en moderne techniekopleiding te bieden. En ‘kindje’ dat deze week overigens een aardig succesje boekte. Want het is studenten grafische vormgeving van deze school gelukt hun idee voor 100 procent gefinancierd te krijgen.

Hun idee om 75 jaar bevrijding van Limburg te vieren met een modern kwartetspel om het besef van echte vrijheid aan te wakkeren bij kinderen tussen de tien en zestien jaar. Een thema dat zich nu misschien nog beperkt tot wat ze wel of niet van hun ouders mogen, maar een ander perspectief kan krijgen als dit spel ze uitdaagt te bedenken of een Dylan Haegens dezelfde capriolen op You Tube zou kunnen vertonen als Limburg bezet zou zijn zoals in de Tweede Wereldoorlog.

Beste mensen, zo dadelijk gaat u horen onder welke naam u samen verder gaat. Welke waarden daarbij horen, zag u al eerder langskomen in een filmpje: wendbaar, bereikbaar, bevlogen, meebewegend, oog hebbend voor omgeving én natuurlijk voor jullie leerlingen met al hun talenten.

Mooie waarden waarover je natuurlijk niet alleen moet praten, maar vooral ook moeten aarden. Door je er naar te gaan gedragen en natuurlijk wordt voorgedaan door directie en bestuur. Wat zeker niet wil zeggen dat het meteen makkelijk zal zijn, zo samen gaan met elkaar. Vraag het maar aan jullie eigen leerlingen die tegenwoordig vaker in samengestelde gezinnen leven.

Zij kunnen jullie vertellen dat het vaak toch wel een paar jaar duurt voordat zo’n gezin zich heeft gezet. En dat ‘heldere communicatie en een groot inlevingsvermogen’ toch echt wel onmisbaar zijn om twee gezinnen in elkaar te ritsen. Dat zal voor een fusie-organisatie niet anders zijn.

Beste mensen ik sluit af. Zorg goed voor jezelf, voor elkaar en voor jullie leerlingen. Want samen ‘voeden en vormen’ jullie die net al genoemde kurk waar de Zuid- Limburgse economie op drijft, en daarmee de Zuid-Limburgse samenleving.

Vier vandaag dat perspectief, waarschijnlijk niet als Sjeng-Winkbuulcollege maar wel als een combinatie waar het beste van beide werelden kunnen ‘botsen, bumpen en bekoren’ om samen tot iets heel moois te exploderen.

Ik wens jullie als dé opleider van het zuiden bijzonder veel succes!

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken