Printen
Samenwerking Kindante, MIK&PIW Groep en Vista College

Samenwerking Kindante, MIK&PIW Groep en Vista College

Kindante, MIK&PIW Groep en VISTA college zijn een mooie samenwerking aangegaan. De drie organisaties hebben een nieuw en uniek leer-werktraject opgezet onder de naam YOULP. Zij zetten met de komst van YOULP vol in op de ontwikkeling om (toekomstige) medewerkers hybride op te leiden; dat betekent: te laten leren in de praktijk in plaats van traditioneel vanuit de schoolbanken. Een broedplaats voor talent.

YOULP is een innovatieve en energieke werkomgeving binnen een kindcentrum waar Kindante en MIK&PIW Groep samen een aanbod bieden voor kinderen van 0 – 13 jaar. Met ingang van schooljaar 2021-2022 starten twaalf studenten van VISTA college deze nieuwe opleiding op Kindcentrum Leyenbroek in Sittard.

Gecombineerd diploma
De studenten zijn junior medewerkers en combineren studeren en werken op de werkvloer. Het unieke aan dit opleidingstraject is dat zij na twee jaar een dubbele diplomering van zowel 'Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker als 'Onderwijsassistent' kunnen behalen. Dit concept spreekt de studenten aan: “Ik was meteen enthousiast toen ik de vacature las voor YOULP. Ik vind het moeilijk om te kiezen tussen de opleidingen Onderwijsassistent en Pedagogisch Medewerker. Ik vind het allebei leuk en interessant. Deze nieuwe opleiding vind ik daarom een grote kans. Ik ben super enthousiast en kan niet wachten om te starten!”

Leren van en met elkaar
Binnen YOULP werken studenten, docenten en medewerkers van een kindcentrum actief samen, zodat kinderen zich kunnen ontwikkelen tot autonome en gelukkige wereldburgers. Iedereen, studenten en medewerkers, is gelijk en er is geen hiërarchie. Iedereen leert van en met elkaar en deelt talenten met elkaar. YOULP is nieuwsgierig, vernieuwend en kijkt over grenzen heen. Het is een ontwikkelplek voor alle medewerkers in een kindcentrum. YOULP start komend schooljaar op Kindcentrum Leyenbroek, maar het is de bedoeling dat ook andere kindcentra vanuit deze samenwerking en dit concept zullen volgen.

Gezamenlijke droom
Het idee is ontstaan enerzijds doordat er een tekort aan personeel ontstond in zowel de kinderopvang als het basisonderwijs. Daarnaast was er de wens om middels een opleiding het niveau van de studenten nog beter te laten aansluiten op de vaardigheden en ontwikkeling van de kinderen van de toekomst. “Dat waren de aanleidingen om de koppen bij elkaar te steken”, vertelt Josine Warnier, accountmanager bij Vista College en programmamanager van YOULP namens de drie organisaties. “We wilden iets anders doen, iets nieuws aanbieden om in beide sectoren nieuwe aanwas te krijgen. Dat werd het ‘leren in de praktijk’, een hybride vorm van onderwijs. Deze vorm van onderwijs past ook binnen de strategische onderwijsvisie van Vista College. De bestuurders van de drie organisaties waren meteen enthousiast en zagen mogelijkheden. Vanuit de passie voor medewerkers, studenten en kinderen is dit concept gegroeid en doorontwikkeld. In het nieuwe schooljaar gaan we starten, de gezamenlijke droom wordt dan echt gerealiseerd!”

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken