Moet je dit jaar nog een studiekeuze maken? Plan een speeddate met onze loopbaanadviseurs!

Meld je aan
Printen
Limburgse voetbaltalenten in 2024 op EK?

Limburgse voetbaltalenten in 2024 op EK?


VISTA college start nieuwe voetbalopleiding samen met de Limburgse betaalde voetbalclubs

Door een intensieve samenwerking tussen VISTA college (CIOS sportopleidingen), de Limburgse betaalde voetbalclubs Fortuna, Roda JC, VVV en MVV en de KNVB beschikt Limburg vanaf komend schooljaar over een nieuwe opleiding voor aankomende profvoetballers. Deze driejarige opleiding maakt onderdeel uit van de reguliere CIOS opleiding en focust zich volledig op voetbal, met aandacht voor o.a. performance training en een gezonde lifestyle.

Tweede opleiding voor profvoetballers in Nederland

Na Amsterdam is Limburg de tweede plek met zo’n speciale voetbal opleiding. “Het was oud CIOS-collega Bram Aarts, die momenteel voor Ajax werkt, die ons inspireerde met enthousiaste ervaringen vanuit Amsterdam.” Zo vertelt Jurgen de Haan, coördinator topsport en (voetbal)docent aan het CIOS Sittard - Venlo, over de aanleiding. In overleg met de clubs heeft VISTA college vervolgens het initiatief genomen om de opleiding vorm te geven.” Hij vervolgt: “Hier hebben we vaak te maken met jonge voetbaltalenten die de jeugdopleiding volgen bij een betaalde club en dit combineren met een studie aan onze opleiding sport en bewegen. Deze combinatie is voor hen niet altijd makkelijk, met wisselende trainingsroosters per club en vaak veel fysieke belasting omdat ze zowel gedurende de opleiding als in hun training bij de club in actie moeten komen.” Door in deze specifieke opleiding direct aansluiting te zoeken bij de clubs en met de KNVB als partner, zowel inhoudelijk alsook praktisch, wordt de combinatie een stuk makkelijker. Hun skills op voetbalgebied worden breder ontwikkeld en ze kunnen zich volledig richten op dat waar ze goed in zijn en nog beter in willen worden.”

“Omdat het een variant is van een reguliere mbo-opleiding, kunnen de deelnemers na één jaar een niveau 2 diploma behalen. Dit zorgt voor een meer stabiele basis en back-up en vergroot de kansen op de arbeidsmarkt, al dan niet binnen een professioneel voetbalbedrijf.”
- Jurgen de Haan, coördinator topsport en (voetbal)docent CIOS Sittard - Venlo

Maatwerk voor stabiele basis op de arbeidsmarkt

En dat is niet het enige voordeel, zo stelt de Haan. “Omdat het een op maat gemaakte variant is van een reguliere tweejarige mbo-opleiding niveau 2, kunnen deelnemers na één jaar een niveau 2 diploma behalen tot medewerker sport & recreatie. Dit zorgt voor een meer stabiele basis en back-up. “Mocht een carrière als profvoetballer er om wat voor reden dan ook niet van komen, dan kunnen ze hierop terugvallen. Ze vergroten hiermee hun kansen op de arbeidsmarkt, al dan niet binnen een professioneel voetbalbedrijf. We voorkomen hiermee dat zij tussen wal en schip geraken wanneer hun voetbalcarrière strandt en dan zonder startkwalificatie zitten. Iets wat we regelmatig zien gebeuren.” De Haan voegt er nog aan toe dat de opleiding uitsluitend bestemd is voor jonge talenten die reeds geselecteerd zijn voor de jeugdopleiding van een betaalde Limburgse voetbalclub.

Winst voor Limburgse voetbalclubs

De winst voor de Limburgse voetbalclubs zit hem volgens de Haan met name in de extra trainingsuren op school die ook in het teken staan van voetbal. En daarnaast ook de aandacht die er vanuit de opleiding is voor onderdelen als hersteltraining, krachttraining, videoanalyse, een gezonde leefstijl en een opleiding tot (jeugd) voetbaltrainer. “Een toegevoegde waarde voor de algemene ontwikkeling van de jonge spelers in brede zin.” Om de continuïteit van de samenwerking tussen VISTA college en de Limburgse clubs te waarborgen, is met de clubs een overeenkomst gesloten voor tenminste drie jaar. Over de aanwas van nieuwe talenten voor de opleiding hoeven we ons de komende tijd geen zorgen te maken volgens De Haan. “We gaan starten met een klas van 25 zeer gemotiveerde deelnemers. Bij de Limburgse betaald voetbalopleidingen loopt voldoende talent rond. Als zij zich zowel bij de club als binnen de voetbalopleiding blijven door ontwikkelen, staat er wellicht binnen een aantal jaren een nieuwe Perr Schuurs op een (jeugd) EK.”

Fortuna talent Osman Resat Bulut:

In september starten de eerste 25 studenten aan de nieuwe opleiding. Osman Resat Bulut (16) maakt als voetbaltalent deel uit van die eerste lichting. Osman behaalde onlangs zijn vmbo-diploma en speelt bij een team binnen de Fortuna Academy. Via voetbalmaatjes bij Ajax hoorde hij eerder al over de voetbalopleiding in Amsterdam. Lang hoopte hij op een vergelijkbaar iets hier in het zuiden. Osman: “Ik ben heel blij dat deze opleiding er nu komt. Ik was al van plan om aan het CIOS te starten, maar dit maakt het voor mij veel beter om studie met voetbal te combineren. Ik kan me nu echt volledig focussen op voetbal en alles wat daarbij komt kijken. Ik verwacht dat ik mijn tijd beter en efficiënter kan indelen. Dat ik niet tot ’s avonds laat moet trainen, dan nog eens huiswerk moet gaan maken en vervolgens ’s ochtends weer vroeg op school moet zijn. Dat is nu allemaal veel beter geregeld. Dan blijft er misschien ook nog tijd over mijn familie. Daar hecht ik veel waarde aan. En dan: de andere jongens in mijn klas zitten straks in precies dezelfde situatie, we hebben allemaal hetzelfde doel: Dat is toch mooi!”

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken