Printen
Lezen als nieuw vak op Vista College in Heerlen: ‘Mbo’ers zijn goed in Engels, maar Nederlands blijft achter’

Lezen als nieuw vak op Vista College in Heerlen: ‘Mbo’ers zijn goed in Engels, maar Nederlands blijft achter’

Lezen als vak op een mbo-college. Je zou denken dat dit na de basisschool en het voortgezet onderwijs geen taak meer is voor het beroepsonderwijs, maar de werkelijkheid is anders. Op het Vista College in Heerlen zijn ze daarom begonnen met Vista Leest. Om taalachterstanden aan te pakken, maar vooral om te laten zien dat lezen leuk is.

Met een bescheiden budget van 2000 euro heeft Esther Hendriks in een jaar tijd een bibliotheek van een slordige 4000 boeken aangelegd. De projectleider van Vista Leest! struinde daarvoor kringloopwinkels af en zag ook de nodige boeken gedoneerd worden. „Maar ik heb ook nieuwe titels gekocht.”

Bibliotheek
Vlak bij de hoofdingang van het Vista College wordt een klaslokaal ingericht als bibliotheek. Nu staan de boeken nog in acht boekenkasten in een nis onder een trap. Met een prominente plek in het schoolgebouw moet het leesproject een vastere plek in het lesprogramma van Vista krijgen.

Op het Vista College merken ze dat de taalbeheersing te wensen overlaat. „Ze zijn allemaal goed in Engels”, zegt docent Roel Willems. „Dat pikken ze snel op uit games en series. Maar het Nederlands blijft achter.”

Weerstand
Met twee halve uurtjes vrij lezen willen Hendriks en het Vista College mbo’ers aan het lezen krijgen. „Ik had eigenlijk wel weerstand bij de studenten verwacht”, zegt ze. „Lezen heeft toch een suf imago. Maar als je ze laat kiezen, blijkt dat ze wel degelijk een boek oppakken. Welke genres populair zijn? Thrillers en waargebeurde verhalen.”

De studenten van de opleiding audiovisuele productie, die vorige week aan Vista Leest begonnen, blijken geen boekenwurmen. Na de vraag wie er in zijn of haar vrije tijd leest gaat bij twee van de twintig jongeren een vinger omhoog. Mart Notermans (18) uit Heerlen is één van hen. „Ik lees vooral Engelstalige boeken, bijvoorbeeld The Hunger Games.”

Tom Cruise
Zijn klasgenoot Robin Triepels (18) uit Heerlen geeft aan nooit te lezen. „Ik wilde nooit lezen, ik speel liever games. Maar nu heb ik een boek over Tom Cruise uitgezocht. Ik weet dat hij in Mission: Impossible zijn eigen stunts gedaan heeft en ik hoop dat dit in het boek terugkomt.”

Vista Leest! blijft niet beperkt tot twee halve uurtjes per week. „Er zijn studenten die vragen of ze de boeken mee naar huis mogen nemen”, zegt Hendriks. „Natuurlijk mag dat, ook al hebben we geen uitleensysteem. Mocht een boek niet wordt ingeleverd, zie ik dat niet als een verlies. Dan hoop ik dat het aan iemand anders wordt doorgegeven en het nog eens gelezen wordt.”

Generaties
En dan is er nog een volgende generatie die indirect met dit project kan worden bereikt. „In een andere klas was er een student die aangaf dat hij vroeger wel werd voorgelezen, maar dat hij dit nooit met zijn eigen kind deed”, zegt Hendriks. „Ik hoop echt dat dit project hem ertoe aanzet om ook prentenboeken met zijn kleine te gaan lezen. Dan heb ik hiermee twee generaties bereikt.”

Bron: De Limburger

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken