Printen
CIOS Sittard-Venlo viert 60 jaar met ultieme jubileumtocht door Nederland

CIOS Sittard-Venlo viert 60 jaar met ultieme jubileumtocht door Nederland

CIOS 60 jaar

60 verschillende sporten over een afstand van 660km in 66 uur van Heerenveen naar Sittard

In het kader van het 60-jarig bestaan van de CIOS opleidingen van Sittard-Venlo, onderdeel van VISTA college, zullen 36 studenten en 12 docenten van deze sportopleiding een tocht van 660 km dwars door Nederland maken. Tijdens deze tocht, die dag en nacht zal doorgaan, worden op verschillende locaties 60 verschillende sporten beoefend, zowel op het land als in het water.

Jubileumtocht met CIOS vuur

Nu CIOS Sittard-Venlo dit jaar 60 jaar bestaat, gaan studenten samen met hun docenten de ultieme uitdaging aan. Op maandag 17 oktober om 10.00 uur wordt het startschot gegeven voor deze ultieme, sportieve challenge. De studenten en hun docenten beginnen dan in estafettevorm aan een wandeltocht van 660 kilometer in 66 uur. Tijdens deze tocht beoefenen ze ook nog eens 60 regionale sporten, zowel op het land als in het water.

De uitdaging begint met schaatsen in Thialf Heerenveen, waar ook symbolisch het CIOS vuur - in aanwezigheid van de CIOS bestuurders - zal worden overgedragen. Via onderstaande route gaat de tocht – ook s ’nachts - langs vijf CIOS opleidingen van CIOSNL in Heerenveen, Haarlem, Arnhem en Goes om op donderdag 20 oktober om 10.00 uur te finishen in het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard. Zowel logistiek als sportief een geweldige uitdaging!

Team 1 0-100km Heerenveen-Edam
Team 2 100-200km Edam-Hilversum
Team 3 200-300km Hilversum-Rhenen
Team 4 300-400km Rhenen-Zevenbergen
Team 5 400-500km Zevenbergen-Hoogerheide
Team 6 500-600km Hoogerheide-Valkenswaard
Team 7 600-660km Valkenswaard-Sittard

De finish is op donderdag 20 oktober in het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard, gelegen naast de CIOS vestiging te Sittard. Hier zal het CIOS vuur worden aangeboden aan Hans Meijer, lid van het College van Bestuur van VISTA college. Deze overdracht is tevens het symbolische startsein van de ‘Olympic Games’ voor alle 700 studenten van het CIOS Sittard en Venlo.

Over CIOS Sittard Venlo

Na 60 jaar CIOS is de noodzaak voor het opleiden van vakbekwame sport- en bewegingsleiders vandaag de dag nog steeds even urgent. Dat werd in de huidige miljoenennota van september 2022 pijnlijk duidelijk, waarbij in 2023 vanwege 'bewegingsarmoede' 90 miljoen euro wordt uitgetrokken voor het stimuleren van sport en beweging. Jaarlijks starten circa 250 studenten aan hun opleiding Sport- en bewegingsleider. CIOSNL werd in 1947 opgericht als Centraal Instituut voor Sportleiders. In Nederland zijn momenteel 5 CIOS opleidingen actief en verbonden aan CIOSNL. Naast de jubilerende afdelingen van Sittard en Venlo, zijn er CIOS opleidingen in Heerenveen, Haarlem, Arnhem en Goes.

Limburg ongezond

Provincie Limburg scoort slecht als het gaat om positieve gezondheid & vitaliteit. En dat terwijl de prijs van een ongezonde leefstijl hoog is. De oplossing voor meer gezondheidswinst ligt voor de hand: gezonder leven. Maar de vele landelijke campagnes, regionale projecten en lokale uitvoeringsprogramma’s hebben niet geleid tot snelle of grote doorbraken. De groepen die het meeste baat hebben bij een gezondere leefstijl zijn het moeilijkst te bereiken en minder goed in staat de aangereikte kennis om te zetten in gedrag. Om ook deze doelgroep aan te spreken en in beweging te zetten zijn voldoende, kwalitatieve, breed opgeleide vakmensen nodig die de bevolking kunnen coachen en begeleiden om de transitie naar die gezondere leefstijl te kunnen maken.

VISTA college heeft het thema vitaliteit hoog op de agenda staan. In oktober 2021 werd het Centrum voor Innovatief Vakmanschap op het gebied van vitaliteit & leefstijl (CIV) ontwikkeld, in samenwerking met partners uit het bedrijfsleven, gemeentelijke instellingen en zorginstellingen. Hierbij wordt ingezet op een integrale kijk op leefstijlinterventies; beweging, voeding, gedrag, positieve gezondheid, etc. en de verschillende, nieuwe doelgroepen die door de toekomstige professional begeleid worden.

Over VISTA college

VISTA college is dé opleider van het Zuiden. Met ruim 17.000 studenten en deelnemers, 1700 medewerkers, 8 grote vestigingen en een begroting van 135 miljoen is VISTA college een belangrijke maatschappelijke opleidingspartner voor de regio Zuid - Limburg. De ambitie is een zo groot mogelijk aantal vakmensen te kwalificeren en gekwalificeerd te houden voor de regionale arbeidsmarkt. Dit is noodzakelijk gezien de sociaal-maatschappelijke en economische veranderingen in onze regio. Bouwen aan de toekomst. Dat doen we elke dag. Voor onze studenten, voor elkaar en voor de wereld om ons heen. Ons vizier is gericht op die tijd die ons tegemoetkomt. We kijken vooruit, zodat we op tijd kunnen inspelen op dat wat er dan leeft en speelt. Om onze studenten zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op hun toekomst. Of zij nu als starter, herstarter of doorstarter hier binnenkomen. Wanneer zij VISTA college verlaten, zijn ze voorbereid op een leven lang ontwikkelen en zien zij hun toekomst vol vertrouwen tegemoet. Zo helpen wij mensen op weg naar een betekenisvolle plek in de maatschappij.

Einde bericht __________________________________________________________

Noot voor de redactie: Voor meer informatie over publicatie kunt u contact opnemen met Claudia Wouters van de afdeling Marketing & Communicatie, telefoon: 06 82 10 65 88.
Voor meer inhoudelijke informatie over het feestelijke programma en de jubileumtocht kunt u contact opnemen met Jos Lipsch, coördinator Challenge docent/fysiotherapeut CIOS Sittard, telefoon 06 28 53 46 71.


Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken