Printen
Aangescherpt mondkapjesbeleid per 1 dec 2020

Aangescherpt mondkapjesbeleid per 1 dec 2020

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan geldt sinds 1 december 2020 een landelijke draagplicht van een mondkapje. Het mondkapjesbeleid van VISTA college is hierop aangepast. Lees hier meer over de wettelijke verplichting van de Rijksoverheid.

Eisen aan het mondkapje

Een mondkapje hoeft niet van medische kwaliteit te zijn, maar dient wel de mond en de neusgaten volledig te bedekken. Het mondkapje moet tot doel hebben de verspreiding van virussen en andere ziektekiemen tegen te gaan. Dit betekent dat een sjaal of bandana géén mondkapje is.

Spatscherm geen vervanging mondkapje

Op plekken waar een mondkapje verplicht is - zoals in de gangen en praktijklokalen (praktijklokalen waar dit volgens brancheprotocol moet of het onderwijsteam dat bepaald heeft) - mag je alléén een mondkapje dragen en geen spatscherm (ook wel face shield genoemd). Een spatscherm is dus géén alternatief voor een mondkapje. Wel kan bij de uitvoering van sommige praktijkberoepen gekozen worden voor een spatscherm in overeenstemming met het brancheprotocol.

Uitzondering

Een uitzondering op de mondkapjesplicht geldt voor personen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen, opzetten of daarvan ernstig ontregeld kunnen raken. Voorbeelden zijn personen die een verminderde arm-of handfunctie hebben en daardoor geen mondkapje op kunnen zetten, personen van wie de ademhaling te veel belemmerd wordt vanwege een longaandoening en personen met zintuiglijke beperkingen die gebarentaal spreken. Personen die zich beroepen op de uitzondering, zullen de beperking of ziekte aannemelijk moeten maken als ze daarop worden aangesproken.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken