Jij kiest voor samenwerken met mensen
Nu al zie jij het wanneer mensen extra hulp nodig hebben. Jij steekt dan ook vaak een helpende hand uit. Je maakt eens schoon bij je opa of oma of helpt de buren met boodschappen doen. Indien je de opleiding Verzorgende IG (Individuele gezondheidszorg) gaat volgen, dan weet jij ook van aanpakken. Je ondersteunt (tijdelijk) mensen die even zichzelf niet kunnen redden. Vaak zijn dat oudere mensen, regelmatig mensen die moeten revalideren.
Jij vindt het fijn om anderen te helpen, kunt goed met mensen omgaan en signaleert kritisch of extra hulp gewenst is. Omdat niemand hetzelfde is en alle situaties anders zijn, ben je flexibel en kun je je goed inleven en aanpassen. Je staat open voor je cliënten en helpt hen met tact en geduld, maar treedt waar nodig ook daadkrachtig op. Zorgvuldig voer jij verpleegtechnische handelingen uit, neemt actief huishoudelijke taken op je, maakt ontbijt, geeft ondersteuning bij dagelijkse basiszorg handelingen en onderhoud eventueel contact met familie, huisarts, maatschappelijk werk of andere betrokkenen. Jij staat sterk in je schoenen. Zowel mentaal als fysiek. En je hebt geen moeite met onregelmatige werktijden. Jij staat garant voor een sterke basis en begeleidt cliënten daar waar nodig.

Meer informatie
Als Verzorgende IG richt jij je op het ondersteunen van mensen in hun thuissituatie. Je verleent zorg en begeleidt hen. Het is belangrijk dat jij naast de technische kanten van het vak, zoals injecteren of het inbrengen van een katheter, ook goede en correcte sociale vaardigheden hebt en initiatief neemt. Jij ziet als geen ander wat er in de thuissituatie gebeurt en wat eventueel extra nodig is.
Onze opleiding Verzorgende IG duurt 3 jaar en is zeer praktijkgericht. Lesweken wisselen we af met stages bij verschillende zorginstellingen en in diverse zorgsituaties. We leren je om mensen te ondersteunen bij hun basisbehoefte en hen te begeleiden. We leren je verpleegtechnische handelingen en theorie over ziektebeelden, anatomie en fysiologie.
Bij het intakegesprek bespreken we jouw vooropleiding en motivatie en bepalen wij of jij geschikt bent voor instroom. Om te kunnen starten met deze opleiding moet je voldoen aan de onderstaande eisen:
34 dagen traject
- Duur: 34 lesdagen, hierna 20 weken de tijd om examens te maken in BPV (geen lesdagen meer)
- Instroomeisen:
- MBO-diploma MDGO-VZ lang
- Startmoment(en):
- Oktober (bij voldoende aanmeldingen).
Zij-instroomtraject
- Duur: 75 dagen en 14 dagen zelfstudie
- Instroomeisen:
- MBO-diploma (vanaf niveau 2 met als voorwaarde bijv. een AMN test of vergelijkbaar) uitzondering Helpende opleiding
- VMBO-diploma kader/gemengd/theoretisch OF overgangsbewijs van 3 havo/vwo naar 4 havo/vwo
- 18 jaar of ouder
- Na 15 weken een leer-/ arbeidsovereenkomst binnen een zorginstelling aan minimaal 24 uur per week (excl. lesdag)
- De student in dienst zijn bij een (door SBB) geaccrediteerde werkplek. BBL-studenten zonder geaccrediteerde werkplek worden niet geweigerd, maar tot 31-12 ondersteund in het verwerven van een passende werkplek. Tijdens de aanmelding worden zij hierin begeleid door de plaatsingsadviseur en tijdens de opleiding door de mentor/BPV-begeleider. SBB kan hierbij ondersteuning bieden.
- Startmoment(en):
- Introductiedag week 37, 1ste lesdag week 40
60 dagen traject
- Duur: 60 dagen
- Instroomeisen
- MBO-diploma Helpende Z&W niv. 2
- MBO-diploma anders (vb. sociale dienstverlening) + minimaal 2 jaar relevante werkervaring
- Diploma Branche-opleiding Verzorgende C en D (thuiszorg)
- Diploma Bejaarden helpende OVDB
- Diploma MDGO-VZ kort
- Diploma Pedagogisch Werk niveau 4 + minimaal 2 jaar relevante werkervaring
- Diploma Zorgkundige (België) inclusief
- Diploma Polyvalent verzorgende (België) met minimaal 2 jaar + minimaal 2 jaar werkervaring op taakniveau van een helpende (+)
- Certificaat individuele zorgverlening (onderwijsfabriek)
- 18 jaar of ouder
- De student moet in dienst zijn bij een (door SBB) geaccrediteerde werkplek. BBL-studenten zonder geaccrediteerde werkplek worden niet geweigerd, maar tot 31-12 ondersteund in het verwerven van een passende werkplek. Tijdens de aanmelding worden zij hierin begeleid door de plaatsingsadviseur en tijdens de opleiding door de mentor/BPV-begeleider. SBB kan hierbij ondersteuning bieden.
- Startmoment(en):
- Introductiedag week 37, 1ste lesdag week 40
- Introductiedag week 5, 1ste lesdag week 8 (bij voldoende aanmeldingen)
Deze opleiding bestaat uit een basisdeel. Waarin 2 kerntaken centraal staan namelijk:
- Bieden van zorg en ondersteuning in het verpleegkundig proces
- Werken aan organisatie- en professie gebonden taken
Naast het basisdeel zijn er ook keuzedelen. Het keuzedeel is een aanvulling op het basisdeel en is verbredend of verdiepend. Hierdoor is het een meerwaarde voor jou als student. Bijvoorbeeld als aansluiting op een vervolgopleiding, of als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.
Tijdens je opleiding sta je voor een groot deel met beide benen in de praktijk, ook wel de beroepspraktijkvorming genoemd. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je werkbegeleider en collega’s. De coach/mentor van school en je werkbegeleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van de beroepspraktijkvorming is een voorwaarde om je diploma te halen.
NB: voor BOL studenten wordt dit ook wel de stage genoemd
Na deze opleiding kun je doorstromen naar de opleidingen verpleegkundige (niveau 4), doktersassistente (niveau 4), apothekersassistente (niveau 4) of tandartsassistente (niveau 4). Ga je werken, dan kun solliciteren in de diverse branches.