Studiekeuze nog maken? Loop een dagje mee!

Registreer je hier

Verzorgende IG

Heerlen (ZAP), Henri Dunantstraat
BOL & BBL
Maastricht, Sibemaweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar & Maatwerk mogelijk
Crebo
25656

Jij kiest voor samenwerken met mensen

Nu al zie jij het wanneer mensen extra hulp nodig hebben. Jij steekt dan ook vaak een helpende hand uit. Je maakt eens schoon bij je opa of oma of helpt de buren met boodschappen doen. Indien je de opleiding Verzorgende IG (Individuele gezondheidszorg) gaat volgen, dan weet jij ook van aanpakken. Je ondersteunt (tijdelijk) mensen die even zichzelf niet kunnen redden. Vaak zijn dat oudere mensen, regelmatig mensen die moeten revalideren.

Jij vindt het fijn om anderen te helpen, kunt goed met mensen omgaan en signaleert kritisch of extra hulp gewenst is. Omdat niemand hetzelfde is en alle situaties anders zijn, ben je flexibel en kun je je goed inleven en aanpassen. Je staat open voor je cliënten en helpt hen met tact en geduld, maar treedt waar nodig ook daadkrachtig op. Zorgvuldig voer jij verpleegtechnische handelingen uit, neemt actief huishoudelijke taken op je, maakt ontbijt, geeft ondersteuning bij dagelijkse basiszorg handelingen en onderhoud eventueel contact met familie, huisarts, maatschappelijk werk of andere betrokkenen. Jij staat sterk in je schoenen. Zowel mentaal als fysiek. En je hebt geen moeite met onregelmatige werktijden. Jij staat garant voor een sterke basis en begeleidt cliënten daar waar nodig.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Als Verzorgende IG richt jij je op het ondersteunen van mensen in hun thuissituatie. Je verleent zorg en begeleidt hen. Het is belangrijk dat jij naast de technische kanten van het vak, zoals injecteren of het inbrengen van een katheter, ook goede en correcte sociale vaardigheden hebt en initiatief neemt. Jij ziet als geen ander wat er in de thuissituatie gebeurt en wat eventueel extra nodig is.

Onze opleiding Verzorgende IG duurt 3 jaar en is zeer praktijkgericht. Lesweken wisselen we af met stages bij verschillende zorginstellingen en in diverse zorgsituaties. We leren je om mensen te ondersteunen bij hun basisbehoefte en hen te begeleiden. We leren je verpleegtechnische handelingen en theorie over ziektebeelden, anatomie en fysiologie.

Instroom leerjaar 3 (alleen mogelijk bij locatie Maastricht)

Bij het intakegesprek bespreken we jouw vooropleiding en motivatie en bepalen wij of jij geschikt bent voor instroom.

Toelatingseisen BBL 1-jarig traject:

  • diploma MDGO-VZ lang OF
  • diploma Ziekenverzorging (in service onderwijs) OF
  • diploma OVDB Bejaardenverzorgende OF
  • diploma MZ / SPW niveau 4, min. 1 jaar werkervaring in gehandicaptenzorg OF
  • diploma BSO 3e graad richting verzorging, aangevuld met 7e specialisatiejaar (België) (na inschatting van werkgever) OF
  • diploma Polyvalent verzorgende (België) (na inschatting van werkgever) OF
  • diploma Zorgkundige (België) (afhankelijk van werkervaring en inschatting van werkgever)
  • Je bent 18 jaar of ouder.

Tijdens de opleiding volg je één dag per week onderwijs en je hebt een leerarbeidsovereenkomst met een zorginstelling van minimaal 20 uur per week. De organisatie waar je werkt moet een SBB-erkend leerbedrijf zijn. Werk je minder dan 20 uur per week, dan duurt de praktische opleiding langer.

Keuzedelen

Deze opleiding bestaat uit een basisdeel. Waarin 2 kerntaken centraal staan namelijk:
- Bieden van zorg en ondersteuning in het verpleegkundig proces
- Werken aan organisatie- en professie gebonden taken
Naast het basisdeel zijn er ook keuzedelen. Het keuzedeel is een aanvulling op het basisdeel en is verbredend of verdiepend. Hierdoor is het een meerwaarde voor jou als student. Bijvoorbeeld als aansluiting op een vervolgopleiding, of als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.

Stage(s)

Tijdens je opleiding sta je voor een groot deel met beide benen in de praktijk, ook wel de beroepspraktijkvorming genoemd. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je werkbegeleider en collega’s. De coach/mentor van school en je werkbegeleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van de beroepspraktijkvorming is een voorwaarde om je diploma te halen.

NB: voor BOL studenten wordt dit ook wel de stage genoemd

Verder leren/werken

Na deze opleiding kun je doorstromen naar de opleidingen verpleegkundige (niveau 4), doktersassistente (niveau 4), apothekersassistente (niveau 4) of tandartsassistente (niveau 4). Ga je werken, dan kun solliciteren in de diverse branches.

DIRECT AANMELDEN SCHOOLJAAR
2023-2024
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken