Studiekeuze nog maken? Kom naar onze open avond op 9 maart!

Blijf op de hoogte

Mbo verpleegkundige

Maastricht, Sibemaweg
BOL & BBL
Heerlen (ZAP), Henri Dunantstraat
BBL & BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
2,5 - 4 jaar
Crebo
23267

Jij hebt aandacht voor een ander

Mensen helpen is jouw ding. Jij kunt tegen een stootje, bent fysiek sterk en hebt de gave om mensen zich op hun gemak te laten voelen en gerust te stellen. Als Verpleegkundige kun jij je als geen ander inleven, luisteren, vragen stellen en relativeren. Jij ondersteunt patiënten in zorgsituaties waarin ze (gedeeltelijk) door ziekte, een handicap of andere beperkingen niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Je observeert, signaleert, verzorgt, begeleidt en coördineert. Je stemt met de patiënt en eventuele mantelzorgers af.

Je informeert en adviseert. Je overlegt ook met collega’s en met andere vakspecialisten, zoals diëtisten en fysiotherapeuten. Je doet er kortom alles aan om de situatie van patiënten te verbeteren. Met respect en vanuit een integere houding.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Als verpleegkundige heb je een verantwoordelijk en afwisselend vak. Je bent degene die dagelijks de professionele zorg heeft over patiënten. Je dient medicijnen toe, legt infusen aan en geeft injecties. Je beantwoordt vragen, bent communicatief sterk en moet ook fysiek sterk genoeg zijn om patiënten te vertillen. Je werkt zelfstandig en geduldig, hebt oog voor wensen en gevoelens en brengt ook wat humor mee.

Tijdens het laatste deel van je opleiding kies je een specialisatie waarin je afstudeert. Daar informeren we je tijdens je studie nog uitgebreid over. De opleiding duurt vier jaar en is zeer praktijkgericht. Lesweken worden regelmatig afgewisseld met stages in verschillende zorginstellingen en met terugkom-onderwijs.

Instroom verkort traject

Bij het intakegesprek bespreken we jouw vooropleiding en motivatie en bepalen wij of jij geschikt bent voor instroom.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • Een werkgever die je in staat stelt de opleiding te volgen. Je moet dus zelf zorgen voor een werkplek bij een organisatie. Deze werkplek vormt een onderdeel van de opleiding en zonder deze is toelating tot de opleiding niet mogelijk.
  • Een MDGO VP- of MDGO VZ-diploma of;
  • Een mbo-diploma ziekenverzorging of;
  • Een mbo-diploma verzorgende of verzorgende IG of;
  • Een mbo-diploma sociaal agogisch werk of SPW niveau 4 in combinatie met een EVC voor basiszorg.

De opleiding kan op basis van individuele vrijstellingen verkort kan worden tot 2,5 jaar.

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.

Stage(s)

Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.

Verder leren/werken

Jij kunt na deze opleiding verder studeren en een hbo-opleiding volgen, bijvoorbeeld verpleegkunde, fysiotherapie en operatieassistent en anesthesiemedewerker. Je kunt ook direct aan de slag. Bijvoorbeeld in de thuiszorg, bij instellingen voor verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapten, ouderen (verpleeg- of verzorgingshuis) of psychiatrische patiënten of in een ziekenhuis. In een ziekenhuis kun je terecht op verschillende afdelingen. Je werk kun je dan vaak combineren met specialistische opleidingen en cursussen.

DIRECT AANMELDEN SCHOOLJAAR
2023-2024
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken