Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen (was Eerste autotechnicus) Autotechniek

Heerlen, Schandelermolenweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Crebo
25669

Jij krijgt de boel weer op de rit

Het geluid van een soepel draaiende motor en het gerinkel van gereedschappen. Het klinkt je als muziek in de oren. Jij veert op van de geur van de werkplaats. Het is jouw wereld. De wereld van auto’s. Een plek waar je urenlang kunt sleutelen. Jij repareert, onderhoudt en stelt diagnoses. Of het nu gaat om alarmsystemen, een geluidsinstallatie, een aandrijfas of distributieriem... jij weet hoe je de boel aan de gang moet krijgen en klanten tevreden en goed geïnformeerd kunt laten vertrekken.

Naast mechanische technieken beheers je ook digitale technieken en ben je in staat om moderne apparatuur in te zetten. Als Eerste Autotechnicus ben je bovendien net iets technischer en draag je net iets meer verantwoordelijkheid dan een Autotechnicus (niveau 2). Dus pak jij de complexere reparaties aan, stuurt collega’s aan en zorgt ervoor dat problemen in een mum van tijd worden opgelost.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Deze opleiding is een BOL-opleiding (beroeps opleidende leerweg). Dat betekent dat je op school zowel theorielessen alsook praktijklessen volgt daarnaast ga je ook twee dagen per week stage lopen bij een bedrijf. Het bedrijf waar jij je opleiding uitvoert, moet door het Landelijk Orgaan Beroepsonderwijs goedgekeurd worden.

De andere drie dagen per week, ga je naar school en bieden we je naast praktijk ook theorielessen aan over autosystemen, materialen, gereedschappen, testapparatuur en zoekstrategieën. We leren je bovendien om onderhoud en reparaties uit te voeren, accessoires te monteren, aanpassingen uit te voeren en personenauto afleveringsklaar te maken.

Volg je de BBL-variant van de opleiding Eerste Autotechnicus, dan werk je (meestal) vier dagen, of tenminste 20 uur per week. Ook ga je een dag in de week naar school. Je bent toelaatbaar voor de BBL-opleiding als je al een arbeidsovereenkomst hebt bij een erkend leerbedrijf of erkende leerinstelling. Hiervoor kun je ook kijken op www.stagemarkt.nl. Je dient zelf te solliciteren naar de baan en je status is dan ook werknemer, waardoor je ook meteen salaris ontvangt.

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.

Je kunt kiezen uit de keuzedelen:

  • Metaalbewerken
  • Digitale vaardigheden
  • 3D tekenen
  • Voorbereiding APK-keurmeester
Stage(s)

Naast de theoretische en praktische lessen op school loop je stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Uiteraard betreft dit een erkend leerbedrijf (SBB). De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.

Verder leren/werken

Ben je klaar met deze opleiding, dan kun je verder studeren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de opleiding technisch specialist (niveau 4). Ga je meteen werken, dan kun je als Eerste autotechnicus terecht bij garagebedrijven, die niet-merk gebonden personenauto's repareren en/of onderhouden of bij een dealerbedrijf. Een dealer verkoopt, onderhoudt en repareert één merk (of meerdere merken) auto’s. Je kunt ook terecht bij de overheid of ANWB.

DIRECT AANMELDEN SCHOOLJAAR
2024-2025
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken