Jij kijkt graag onder de motorkap
Hoewel je graag achter het stuur van een auto kruipt, vind je de techniek onder de kap nog interessanter. Jij sleutelt graag aan auto’s en wilt daar je beroep van maken. Als Autotechnicus voer je onderhoudsbeurten en eenvoudige reparaties uit aan personenauto’s. Je monteert accessoires, maakt nieuwe en gebruikte personenauto’s klaar voor aflevering aan de klant. Daarbij werk je gestructureerd volgens een vaste procedure.
Autosystemen, mechanisch of softwaregericht, hebben voor jou geen geheimen. Je zoekt en onderzoekt en zet waar nodig een computer in om foutenmeldingen uit te lezen. Jij gaat tot het gaatje om goed werk af te leveren en verdere schade te voorkomen. Het is de reden dat klanten blijven terugkomen en je hun auto toevertrouwen.
Meer informatie
Tijdens de opleiding autotechnicus richten we ons op het ontwikkelen van jouw vaardigheden en competenties, die je nodig hebt om te kunnen starten met werken. Als autotechnicus heb je een uitvoerende en ondersteunende rol en werkt op aanwijzing van een leidinggevende of technicus. Je voert eenvoudige routinematige werkzaamheden uit en bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de toegewezen werkzaamheden binnen de vastgestelde tijd.
Tijdens je werk, maak je gebruik van algemene basiskennis en basisvaardigheden over autosystemen, materialen, gereedschappen, testapparatuur en zoekstrategieën. Dus leren we jou om onderhoud en reparaties uit te voeren, accessoires te monteren, aanpassingen uit te voeren en personenauto afleveringsklaar te maken. Je krijgt zowel project, theorie- als praktijklessen en gaat natuurlijk op stage, zodat je goed inzicht krijgt in het echte werk.
Volg je de BBL-variant van de opleiding autotechnicus, dan werk je (meestal) vier dagen, of tenminste 20 uur. Ook ga je een dag in de week naar school. Je bent toelaatbaar voor de BBL-opleiding als je al een arbeidsovereenkomst hebt bij een erkend leerbedrijf of erkende leerinstelling. Hiervoor kun je ook kijken op www.stagemarkt.nl. Je dient zelf te solliciteren naar de baan en je status is dan ook werknemer, waardoor je ook meteen salaris ontvangt.
Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.
Je kunt kiezen uit de keuzedelen:
- Metaalbewerken
- Digitale vaardigheden
- Engels in het beroepsonderwijs
Volg je de BOL-opleiding, dan ga je (meestal) vijf dagen per week naar school, maar loop je ook een flink deel van je opleiding stage (beroepspraktijkvorming). Jouw stage start in de tweede periode van het eerste leerjaar. Je gaat dan twee dagen per week de praktijk in. Uiteraard helpen we je om op zoek te gaan naar een erkend leerbedrijf, dat bij jou past.
Ben je klaar met deze opleiding, dan kun je verder studeren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de opleiding eerste autotechnicus (niveau 3) of technisch specialist personenauto's (niveau 4). Ga je meteen werken, dan kun je als autotechnicus terecht bij garagebedrijven, die niet-merk gebonden personenauto's repareren en/of onderhouden of bij een dealerbedrijf. Een dealer verkoopt, onderhoudt en repareert één merk (of meerdere merken) auto’s.