Jij bent een pietje precies
Jij bent van de moleculen, bacteriën en virussen. Dat wat je met het blote oog niet kunt waarnemen, wil jij ontdekken, zien en te lijf gaan. Gewapend met microscopen, computers, petrischaaltjes, dekglaasjes, incubators, veiligheidsbril en handschoenen voer je als Laborant onderzoek en experimenten uit. Je registreert en prepareert monsters, voert testen uit op stoffen of materialen en analyseert. Uitermate voorzichtig en nauwkeurig verwerk jij de verkregen informatie en legt resultaten vast.
Dat doe je niet alleen omdat je met de meest dure en complexe apparaten werkt, maar ook omdat een fout in jouw werk tot een verkeerde en dus fatale uitslag kan leiden. Protocollen zijn er om te volgen en met jouw gestructureerde karakter is dat geen probleem. Jij neemt verantwoordelijkheid voor je werk en bent klantgericht. Jij verdient die witte jas.
Meer informatie
Als Allround laborant voer je onderzoek uit naar materialen. Door de grote hoeveelheid aan stoffen en het scala aan eigenschappen, is diversiteit aan onderzoek dat je doet groot. Jij kunt straks werken in laboratoria waar voedings- of (bio)chemische stoffen worden gecontroleerd tot experimenteren met bijvoorbeeld nieuwe soorten waterafstotend textiel. In je werk zul je pro-actief moeten zijn en goed kunnen overleggen en samenwerken. Afwachten is er niet bij. Je moet ook veilig kunnen werken en oog hebben voor de gevaren van de stoffen waarmee je werkt.
Tijdens de opleiding besteden we hier allemaal aandacht aan. Jij krijgt bijvoorbeeld vakken, zoals chemie, natuurkunde, wiskunde maar ook integer handelen, formuleren en rapporteren, vakdeskundigheid toepassen, materialen en middelen inzetten, plannen en organiseren, kwaliteit leveren, instructies en procedures opvolgen en met druk en tegenslag omgaan. Naast deze theorie, krijg je ook veel praktijklessen die uiteraard laboratorium georiënteerd zijn. Je leert bijvoorbeeld materialen aannemen en registreren én analyses voorbereiden, uitvoeren en resultaten rapporteren. Uiteraard focussen we daarbij ook op hoe je apparaten bedient en onderhoudt. Een groot gedeelte van deze lessen vindt plaats binnen school. Maar je gaat natuurlijk ook op stage bij een erkend leerbedrijf. Binnen de opleiding bieden we verschillende keuzedelen aan die gekoppeld zijn aan deze opleiding. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen. Deze verbreden en verdiepen je kennis die zeer waardevol is voor je eigen ontwikkeling.
Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Met deze keuzedelen kunnen we als opleiding namelijk inspelen op ontwikkelingen in onze regio of binnen het bedrijfsleven. Zo zorgen ze voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.
Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.
Enkele stagebedrijven waar je aan kunt denken zijn; WML, Mora, Campina, Mosa, DSM, Chemelot, Rockwool, Refresco, Sappi, Johnson Matthey en nog veel meer mooie bedrijven.
De opleiding Allround Laborant duurt 2,5 jaar. Indien je het diploma van Allround Laborant hebt behaald dan is een goede aansluiting de opleiding als biologisch-medisch analist (niveau 4) of chemisch-fysisch analist (niveau 4) je zult dan instromen in het tweede leerjaar van deze opleiding. Met het diploma niveau 3 heb je toegang tot iedere niveau 4 opleiding of je kunt gaan werken in een laboratorium.