Jij bent een echte analist
Jij houdt er van om te experimenteren en te onderzoeken. Jij bent ongelooflijk nieuwsgierig en gaat geen enkele uitdaging uit de weg. Nauwgezet en met gecontroleerde handbewegingen volg je (gestandaardiseerde) voorschriften, een soort recept, om stoffen te analyseren. Het garandeert dat jij binnen het kwaliteitssysteem van het laboratorium werkt. Je gaat echter ook verder en werkt - buiten de kaders - eveneens mee aan onderzoek en productontwikkeling.
Jij weet hoe je moet omgaan met geavanceerde apparatuur, die vaak in combinatie met geavanceerde apparatuur en computers worden gebruikt. Met vaste hand werk jij met reageerbuizen, doe je routineachtige metingen en analyseer je de resultaten. Daar moet je wel met je hoofd bij blijven, want het vergt behoorlijk wat cijfermatig inzicht. Getallen en maten zijn voor jou dan ook geen probleem. Geconcentreerd en gewapend met veiligheidsbril, laboratoriumjas en handschoenen doe jij je werk. Voor gevaarlijke stoffen deins jij als chemisch-fysisch analist in principe niet terug, maar je benadert ze wel met al voorzichtigheid. Veiligheid is én blijft prioriteit nummer één.
Meer informatie
Als jij kiest voor de opleiding Chemisch-fysisch analist, dan ben je nieuwsgierig en onderzoekend. Binnen de opleiding krijg je te maken met verschillende analyses en onderzoeksmethoden. De analyses worden uitgevoerd volgens voorschriften, een soort recept, waarin staat wat je moet doen. De voorschriften zijn een onderdeel van het kwaliteitssysteem van het laboratorium.
Je volgt praktijk- en theorieonderwijs voor een groot gedeelte binnen school en loop je je stages bij erkende leerbedrijven. Dit kunnen bedrijven zijn die nieuwe kunststoffen of rubbers ontwikkelen. Maar denk aan bedrijven die onderzoek doen naar eigenschappen van ceramiek, isolatiematerialen, voeding of waterzuiveringstechnieken. Van jou wordt verwacht dat je gedisciplineerd en precies bent en aandacht hebt voor details. De analist kan zich ook bezig houden met technieken om chemisch fysische analyses te gebruiken voor praktische doeleinden.
Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. De keuzedelen die worden aangeboden:
- Verdieping chromatografie;
- verdieping organische chemie;
- Duurzame polymeer chemie.
Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.
Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.
Enkele stagebedrijven waar je aan kunt denken zijn; Intertek, PQ, Mora, Campina, Solvay, Mosa, DSM, Chemelot, Rockwool, Refresco, Sappi, Johnson Matthey en nog veel meer mooie bedrijven.
Jij kunt na deze opleiding verder studeren en een hbo-opleiding volgen bijvoorbeeld applied science, hbo milieukunde of de hbo opleiding chemie. Of je gaat na deze opleiding werken in aan het werk in laboratoria van bio(techno)logische bedrijven, ziekenhuizen, keuringsdiensten, universiteiten en onderzoeksinstituten.