Jij bent een onderzoeker
Met je witte jas aan zit jij door een microscoop te turen, die is verbonden aan een computer. Je bent bezig analyses te maken van verschillende materialen op (sub)cellulair niveau. Dat kan botanisch (planten) of microbiologisch (micro-organismen) zijn. Jij bent nieuwsgierig. Wilt weten wat aan de hand is en bent niet voor een gat te vangen. Jij leeft van uitdagingen en onderzoekt net zolang tot je resultaat hebt. In het laboratorium bekijk en keur jij cellen (bijvoorbeeld uitstrijkjes) of bewerkt weefsel (biopsie) van een patiënt.
Jouw nauwkeurige onderzoek richt zich tevens op bloedcellen en lichaamsvocht, zoals bloed en urine. Je neemt bijvoorbeeld bloed af, typeert eiwitten (bloedgroepen), differentieert bloedcellen en stelt vast welke (bio)chemische processen in het lichaam verstoord worden. Zo maak jij veel duidelijk over ziektes. Zo draag jij bij aan de gezondheidszorg.
Meer informatie
Als Biologisch-medisch analist ga je zelf opzoek naar nieuwe uitdagingen maar analyseer je ook volgens strakke voorschriften; een soort recept, waarin staat wat je moet doen. Analyses met materiaal op (sub) cellulair niveau. Of je onderzoekt cellen (bijvoorbeeld uitstrijkjes) of bewerkt weefsel (biopsie) van een patiënt, waarbij je het uiterlijk van de cellen of weefsels bekijkt en keurt. Dit maakt veel duidelijk over de ziekte van de patiënt. Ook kan het onderzoek zich richten op bloedcellen en lichaamsvochten.
Je neemt bloed af, typeert eiwitten (bloedgroepen), differentieert bloedcellen en stelt vast welke (bio)-chemische processen in het lichaam verstoord worden. De voorschriften zijn onderdeel van het kwaliteitssysteem van het laboratorium. Van jou wordt verwacht dat je gedisciplineerd en precies bent en aandacht hebt voor details. De analist kan zich ook bezig houden met technieken om biologie te gebruiken voor praktische doeleinden.
Je maakt gebruik van dieren, planten, bacteriën of andere levende wezens voor de ontwikkeling van medicijnen, voedsel of nieuwe stoffen. Er wordt van je verwacht dat je keurig en netjes kunt werken. Daarbij maak je gebruik van geavanceerde apparatuur, vaak in combinatie met computers en kunt werken onder druk en analytisch en resultaatgericht blijft presteren. Deze vaardigheden gaan we je leren tijdens de opleiding Biologisch-medisch analist.
Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. De volgende keuzedelen worden aangeboden:
- Verdieping klinische chemie;
- Verdieping hematologie;
- Verdieping biomoleculaire identificatie;
- Fermentatie technologie;
- Pathologie / histologie.
Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.
Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.
Enkele stagebedrijven waar je aan kunt denken zijn; UM, Zuyderland, Laboklin Campina, Chill, Refresco, BASF/BAYER en nog veel meer mooie bedrijven.
Jij kunt na deze opleiding verder studeren en een hbo-opleiding volgen bijvoorbeeld applied science of biologie en medisch laboratiumonderzoek. Of je gaat na deze opleiding aan het werk in laboratoria van bio(techno)logische bedrijven, ziekenhuizen, keuringsdiensten, universiteiten en onderzoeksinstituten.