Jij bent creatief
Waar jij bent, is geen wit stuk papier meer te vinden. Jij tekent en illustreert op bierviltjes, notitieblokken en in lesboeken. Je bent altijd bezig om ideeën om te zetten naar inspirerende woord- en beeldtaal. Op zoek naar de mooiste en meest aansprekende vormen. Als Signspecialist vertaal je de wensen van je opdrachtgever naar een aantrekkelijk, functioneel en doeltreffend signproduct.
Je overlegt met je klant, werkt samen met andere ontwerpers en producenten, geeft leiding en zorgt dat het eindproduct staat als een huis. Jouw creatieve oplossingen gecombineerd met je vaktechnische kennis en zakelijke instinct vormen een gouden standaard. Jij bent een alleskunner, je kunt zelfs een eigen signbedrijf starten als je dat wil.
Meer informatie
Tijdens de opleiding Signspecialist leer je een idee bedenken, ontwerpen en dit vervolgens omzetten naar een gevarieerd scala van signproducten. We leren je ook om de communicatie met klanten, leveranciers en medewerkers inhoud te geven, creatieve en technische processen aan te sturen en je ondernemersinzicht aan te spreken. Dit doe je door theoretisch, maar vooral ook praktisch aan de slag te gaan. Je krijgt bij VISTA les in digitaal vormgeven (Desktop Publisher), signpraktijk, decoratieve technieken, schetsvaardigheid en typografie. Gaan we aan de slag met signtechniek, dan leer je plot- en printtechnieken, car- en interieurwrapping (inpakken van ondergronden door middel van vinyl’s), graveertechnieken, textieldruktechniek en lichttechniek.
We onderwijzen je ook in stijlleer (kunstbeschouwing) en ondernemerschap en zetten stevig in op het ontwikkelen je competenties. Je krijgt ook de algemene vakken Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. De theorie die we aanbieden, is vaak gekoppeld aan praktijkopdrachten en projecten, waar verschillende vaardigheden en kennis worden geïntegreerd. Regelmatig werk je zelfstandig, maar je zult ook in een gesimuleerde praktijkomgeving of stage in teamverband aan de slag moeten. We bereiden je kortom breed voor.
De intakeprocedure
Zodra je aanmelding binnen is, ontvang je een uitnodiging voor de talentscan, zodat wij zicht krijgen op jouw capaciteiten, je persoonlijkheid en omstandigheden.
Deze talentscan bestaat uit een thuisopdracht, schoolopdracht, portfolio en een gesprek.
De thuisopdracht krijg je toegestuurd twee weken voordat je naar school komt voor de schoolopdracht. Vervolgens wordt je uitgenodigd voor de schoolopdracht. Daarvoor
kom je naar de locatie. Na afloop van de schoolopdracht zal tevens het plaatsingsadviesgesprek plaatsvinden. Hierin worden je thuisopdracht, schoolopdracht en portfolio besproken.
Aan het einde van dit gesprek hoor je mondeling wat ons advies voor jou is. Het kan ook zijn dat er nog een vervolggesprek nodig is.
Numerus fixus
Voor deze opleidingen geldt een numerus fixus. Na deelname aan de talentscan, de opdrachten en het plaatsingsadviesgesprek kijken we terug naar de datum van aanmelding met DigiD; voor studenten die zich niet met DigiD aanmelden, geldt de datum van ontvangst van het identiteitsbewijs.
Deze datum bepaalt de volgorde van plaatsing.
Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Met deze keuzedelen kunnen we als opleiding namelijk inspelen op ontwikkelingen in onze regio of binnen het bedrijfsleven. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.
Naast de theoretische en praktische lessen op school loop je stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Uiteraard betreft dit een erkend leerbedrijf (SBB). De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.
Als je wilt verder leren na deze opleiding, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld Mediavormgeving (niveau 4) of de docentenopleiding. Je kunt ook gaan werken bij bijvoorbeeld een reclame- of beletteringsbedrijf, een textielbedrijf, een displayproducent of in de standbouw. Het is ook mogelijk om als zelfstandige aan de slag te gaan en zelf een klantenkring op te bouwen.