Droom jij van een baan in het ziekenhuis?
Wil jij opgeleid worden tot verpleegkundige in het ziekenhuis? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!
Als verpleegkundige heb je een verantwoordelijk en afwisselend vak. Je bent degene die dagelijks de professionele zorg heeft over patiënten. Je dient medicijnen toe, legt infusen aan en geeft injecties. Je beantwoordt vragen, bent communicatief sterk en moet ook fysiek sterk genoeg zijn om patiënten te verplaatsen en te tillen. Je werkt zelfstandig, bent geduldig, hebt oog voor wensen en gevoelens en brengt ook wat humor mee.
De opleiding mbo-Verpleegkundige Ziekenhuis is een vierjarige mbo-verpleegkundige opleiding die helemaal gericht is op de klinische zorg. Daar bedoelen we mee de zorg geboden in een ziekenhuis.
Deze opleiding is tot stand gekomen door een regionale samenwerking tussen VISTA college en Gilde opleidingen en vier Limburgse ziekenhuizen; Zuyderland, Laurentius, VieCuri en MUMC+.
Lees hier meer over deze samenwerking.
Meer informatie
Door de intensieve samenwerking tussen de onderwijsinstellingen en de ziekenhuizen is het lesprogramma van deze opleiding volledig afgestemd op het werken in een ziekenhuis. Dit zorgt ervoor dat je straks goed bent voorbereid om na je diplomering als verpleegkundige aan de slag te gaan in een ziekenhuis. Veel zaken, zoals specifieke zorg voor patiënten in het ziekenhuis en bijvoorbeeld de verschillende systemen waar je in een ziekenhuis mee werkt en allerlei meetinstrumenten zijn opgenomen in het lesprogramma. Ook specifieke ziektebeelden en onderzoeken komen aan bod. De eerste twee jaar van de opleiding is voltijd (BOL) onderwijs. Je krijgt dan een dag in de week onderwijs in het ziekenhuis waardoor je goed bent voorbereid op je stage. Je krijgt les van verschillende experts binnen het ziekenhuis. Je kan dan denken aan een diabetes verpleegkundige, fysiotherapeut, pijnverpleegkundige en nog veel meer. Er is veel aandacht voor de begeleiding.
De eerste twee jaar van de opleiding zijn in de BOL (beroeps opleidende leerweg) variant en vanaf leerjaar drie is er de mogelijkheid om de opleiding in de BBL variant te voort te zetten en af te ronden. Dat wil zeggen dat je dan als medewerker in dienst bent en dus gemiddeld 28 uur per week werkt op een verpleegafdeling en een dag per week naar school gaat. Je werkt ook in de weekenden en in wisseldiensten. Je hebt dan geen schoolvakanties meer, maar vakantiedagen die in de ziekenhuis cao zijn vastgelegd. Daar staat wel tegenover dat je een salaris ontvangt. In de loop van leerjaar twee zal je meer informatie ontvangen over de mogelijkheid tot overstappen naar de BBL-variant. Het is niet verplicht om vanaf leerjaar 3 voor de BBL variant te kiezen. Je kan deze opleiding ook volledig in de BOL variant afmaken. Ook dan zullen alle stages plaatsvinden in het ziekenhuis. Na diplomering ben je verzekerd van een baan in het ziekenhuis.
Zodra je aanmelding binnen is, ontvang je een uitnodiging voor het plaatsingsadvies gesprek. Je moet ook deelnemen aan een voorlichtingsbijeenkomst. In het plaatsingsadvies gesprek bespreken we wat ons advies voor jou is. Het kan ook zijn dat er nog een vervolggesprek nodig is.
In totaal worden er maximaal 25 studenten aangenomen voor locatie Heerlen en 25 studenten voor locatie Maastricht. De overige plekken worden door Gilde opleidingen ingevuld.
Na het plaatsingsadvies gesprek kijken we terug naar de datum van aanmelding met DigiD: voor studenten die zich niet met DigiD aanmelden geldt de datum van ontvangst van het identiteitsbewijs. Deze datum bepaalt de volgorde van plaatsing.
Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.
Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.
Jij kunt na deze opleiding verder studeren en een hbo-opleiding volgen, bijvoorbeeld verpleegkunde, fysiotherapie en operatieassistent en anesthesiemedewerker. Je kunt ook direct aan de slag in één van de genoemde ziekenhuizen. Hier kun je terecht op verschillende afdelingen. Je werk kun je dan vaak combineren met specialistische opleidingen en cursussen.