Jij stapelt stenen
De bouw heeft jou altijd aangetrokken. Vanuit het niets een gebouw zien verrijzen. Steigers die langzaamaan steeds hoger worden, materialen die met kranen worden aangereikt en patronen die ontstaan door het gebruik van verschillende soorten bakstenen. Nauwkeurig en zorgvuldig werk jij als Allround metselaar mee aan de realisatie van projecten. Soms een enkel huis, soms hele woonblokken of kantoren. Je hebt ruimtelijk inzicht en kunt bouw- en werktekeningen goed lezen. Jij snapt wanneer je op de rem moet trappen met metselen als ergens ruimte voor een raamkozijn of deur moet worden vrijgelaten. Je werkt waterpas, berekent hoeken en lagen, hebt aandacht voor het mixen van de juiste specie en weet met één precieze klap een steen te halveren. Met oog voor kwaliteit voeg je af. Jouw deel van het werk is klaar. Op naar de volgende klus.
Meer informatie
Als allround metselaar maak je verschillende metselwerkconstructies, verlijmde kalksteenwanden, verlijmde lichte scheidingswanden en herstel je ook al bestaand metselwerk. Daarnaast organiseer je en verdeel je de werkzaamheden van collega’s. Je bezit kennis van A-blad metselen en hebt een nauwkeurige werkhouding. Je schakelt gemakkelijk tussen de uitvoerende en leidinggevende rol. De allround metselaar heeft een zelfstandige functie en kiest binnen zijn project zelf een werkaanpak en stemt af met zijn leidinggevende. Tijdens de opleiding leer je deze werkzaamheden doormiddel van praktische opdrachten die ondersteund worden met theorie. De theorie is digitaal en individueel hierdoor bepaal je zelf je eigen tempo. Maatwerk en persoonlijke ontwikkeling staan voorop gedurende de gehele opleiding.
Door de digitale theorie is het ook mogelijk om tijdens de BPV te werken aan de theorie of informatie op te zoeken passende bij de opdrachten die uitgevoerd worden in de BPV. De theoretische en praktische kennis wordt aan het einde van de opleiding afgetoetst door een eind- examen.
Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.
Gedurende de opleiding moet je drie keuzedelen afronden, één algemeen keuzedeel en twee beroepspecifieke keuzedelen. De beroepsspecifieke keuzedelen zijn modulen van de timmer- en/of tegelzettersopleiding
Naast de theoretische en praktische lessen op school loop je stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Uiteraard betreft dit een erkend leerbedrijf (SBB). De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.
Gedurende de opleiding loop je om de vier weken stage bij een bouwbedrijf, aannemer of metselaar. De opleiding bestaat uit 50% uit stage en wordt samen met BouwMensen Limburg uitgevoerd.
Ben je klaar met deze opleiding, dan kun je verder studeren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de opleiding middenkaderfunctionaris bouw (niveau 4).