Kom op 7 maart naar onze open avond!

Meld je nu aan

Middenkaderfunctionaris bouw

Maastricht, Sibemaweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Crebo
25870

Bouw jij mee aan de toekomst?

De bouwsector is altijd op zoek naar creatievelingen, denkers, doeners, beslissers en analisten. De mogelijkheden in de bouw zijn eindeloos. Jij wordt vanaf het begin betrokken bij alle aspecten van het bouwproces. Aan de hand van de ideeën van een architect werk jij de bouwtekeningen uit en bereken je bijvoorbeeld de sterkte van constructies. Je onderzoekt welke materialen gebruikt moeten worden in het project en maakt hiervoor een plan van aanpak. Jij zorgt er voor dat alle gegevens samen gebracht worden. Daarbij bereken je de totale kosten, zet een planning op en ziet toe op de uitvoering. Ook maak je weloverwogen besluiten waarbij je let op veiligheid, milieu en arbo. Duidelijke communicatie is daarbij van belang, omdat iedereen goed op de hoogte moet zijn en werk op elkaar af moet stemmen. Kortom, je bent bezig met het voorbereiden, bouwen en beheren van allerlei soorten bouwwerken en weet dat elke tussentijdse aanpassing in de plannen consequenties heeft voor alle volgende stappen, de kosten en de kwaliteit. Weet jij van aanpakken? Meld je dan aan!

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Als Middenkaderfunctionaris bouw ben je betrokken bij de verschillende fases van een bouwproject. Voorafgaande aan een project verzamel en analyseer je de benodigde informatie. Je werkt (delen van) een ontwerp uit en houdt rekening met wetten, regels en eisen.

Daarnaast kies je in overleg de benodigde materialen en maak je een raming van de kosten. Je maakt bestektekeningen en een technische omschrijving van het project. Je signaleert knelpunten, voert eventuele wijzigingen door en bereidt de aanbesteding voor.

Als Middenkaderfunctionaris bouw maak je (werk)tekeningen, de indeling voor de bouwplaats en maak je bij bestaande bouw een onderhoudsplan. Tijdens de bouw bewaak je de planning en kosten en voer je kwaliteitscontroles uit.

De benodigde competenties en vaardigheden hiervoor doe je op tijdens theorielessen, maar ook door IBO’s (integrale beroepsopdrachten) uit te voeren. IBO’s zijn opdrachten die lijken op een authentieke beroepssituatie waar je individueel of in groepsverband aan werkt. Door theorie en praktijk zo op elkaar te laten aansluiten en door herhaald bij erkende leerbedrijven op stage te gaan, bereiden we je zo optimaal mogelijk voor op jouw toekomst in de bouw.

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-en profieldeel en uit keuzedelen. Door middel van de keuzedelen wordt je voorbereid op de arbeidsmarkt of voor de doorstroom naar een hbo opleiding. Daarnaast is het mogelijk om je verder te verdiepen in het vak.

Het keuzedeel Infra wordt aangeboden als een keuzedeel van de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw. Tijdens het keuzedeel komen thema’s als water- en wegenbouw aan bod en leer je de basis van de infra. In leerjaar drie kun je stage lopen bij een infra bedrijf.

Stage(s)

Naast de theoretische en praktische lessen op school loop je stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Uiteraard betreft dit een erkend leerbedrijf (SBB). De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.

Verder leren/werken

Jij kunt na deze opleiding verder studeren en een technisch georiënteerde hbo-opleiding volgen zoals bijvoorbeeld technische bedrijfskunde of bouwkunde. Ga je werken, dan kan dat bij verschillende soorten sectoren in de bouw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bouwbedrijven, architectenbureaus, woningcorporaties of instanties binnen de overheid.

DIRECT AANMELDEN SCHOOLJAAR
2024-2025
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken