Jij bent geboren voor de bouw
Zeg maar het echte werk. Het geheel. Jij wilt vanaf het begin betrokken zijn bij het bouwproces. Aan de hand van de ideeën van een architect bouwtekeningen maken en de sterkte van constructies berekenen. Wensen van opdrachtgevers en denkbeelden van deskundigen in kaart brengen. Gedetailleerde plannen opstellen en bedenken met welke (duurzame) materialen gewerkt moet gaan worden.
Jij brengt alle gegevens samen. Berekent de totale kosten, zet een planning op en ziet toe op de uitvoering. Je neemt weloverwogen besluiten, let op veiligheid, milieu en arbo én zorgt voor duidelijke communicatie. Iedereen moet goed op de hoogte zijn en werk op elkaar afstemmen. Je bent kortom bezig met het voorbereiden, bouwen en beheren van allerlei soorten bouwwerken en weet dat elke tussentijdse aanpassing in de plannen consequenties heeft voor draaiboek en kosten. Zelfs voor de kwaliteit. Dus zit jij er bovenop om de bouw hoe dan ook voorspoedig te laten verlopen.


Meer informatie
Als Middenkaderfunctionaris bouw ben je betrokken bij de verschillende fases van een bouwproject. Voorafgaande aan een project verzamel en analyseer je de benodigde informatie. Je werkt (delen van) een ontwerp uit en houdt rekening met wetten, regels en eisen.
Daarnaast kies je in overleg de benodigde materialen en maak je een raming van de kosten. Je maakt bestektekeningen en een technische omschrijving van het project. Je signaleert knelpunten, voert eventuele wijzigingen door en bereidt de aanbesteding voor.
Als Middenkaderfunctionaris bouw maak je (werk)tekeningen, de indeling voor de bouwplaats en maak je bij bestaande bouw een onderhoudsplan. Tijdens de bouw bewaak je de planning en kosten en voer je kwaliteitscontroles uit.
De benodigde competenties en vaardigheden hiervoor doe je op tijdens theorielessen, maar ook door IBO’s (integrale beroepsopdrachten) uit te voeren. IBO’s zijn opdrachten die lijken op een authentieke beroepssituatie waar je individueel of in groepsverband aan werkt. Door theorie en praktijk zo op elkaar te laten aansluiten en door herhaald bij erkende leerbedrijven op stage te gaan, bereiden we je zo optimaal mogelijk voor op jouw toekomst in de bouw.
Jouw opleiding bestaat uit een basis-en profieldeel en uit keuzedelen. Door middel van de keuzedelen wordt je voorbereid op de arbeidsmarkt of voor de doorstroom naar een hbo opleiding. Daarnaast is het mogelijk om je verder te verdiepen in het vak.
Het keuzedeel Infra wordt aangeboden als een keuzedeel van de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw. Tijdens het keuzedeel komen thema’s als water- en wegenbouw aan bod en leer je de basis van de infra. In leerjaar drie kun je stage lopen bij een infra bedrijf.
Naast de theoretische en praktische lessen op school loop je stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Uiteraard betreft dit een erkend leerbedrijf (SBB). De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.
Jij kunt na deze opleiding verder studeren en een technisch georiënteerde hbo opleiding volgen bijvoorbeeld technische bedrijfskunde of bouwkunde. Ga je werken, dan kan dat als opzichter, calculator, werkvoorbereider, tekenaar of uitvoerder bij bijvoorbeeld een bouwbedrijf of woningcorporatie.