Jij geeft materialen heel precies vorm
Uit een stuk staal, kunststof of (giet)ijzer haal jij de juiste vorm. Netjes afgewerkt. Precies zoals het op de werktekening staat. Zo maak jij een goed stuk gereedschap. Of een onderdeel van een auto, motor of machine. Jouw uitdaging? Materiaal weghalen op de juiste plek. Niet te weinig. Maar zeker ook niet te veel. Alle maten moeten kloppen. Tot op de millimeter. Of nóg preciezer. Anders past het onderdeel niet. Of beweegt het niet soepel. Laat dat maar aan jou over. Jij hebt geduld en doorzettingsvermogen. Als jij achter de draai- of freesbank zit, ben je één en al concentratie. Sommige machines bestuur je met de hand, andere met de computer. Voor jou maakt het geen verschil. Je weet wat je doet, kent de technieken. En werkt heel precies. Totdat het helemaal goed is. Dan pas ben jij tevreden. Maar ook trots. Jij hebt zelfstandig iets moois gemaakt.
Meer informatie
Deze opleiding wordt in voltijd en deeltijd aangeboden. Tijdens je opleiding leer je verschillende verspanende technieken, zoals draaien, frezen en slijpen. Je leert wat draai- en freesmachines zijn. Maar natuurlijk ook hoe je daar verschillende soorten materialen mee kunt bewerken en omvormen. Dat doe je op basis van werktekeningen. Je leert hoe je die kunt lezen. Hoe je precies dát maakt wat er op de tekening staat. CNC draaien en frezen komt in de praktijk het meest voor. Dat is draaien en frezen met een machine die je via de computer aanstuurt. Je leert hoe je met zo’n CNC machine werkt. Ook leren omgaan met snij-, span- en meetgereedschappen staat op het programma. Tevens krijg je ook niet - verspanende technieken aangeleerd. Denk hierbij aan: knippen, boren, hechten, lassen, onderhoud van machines, en pneumatiek/hydrauliek. Heel belangrijk bij alles wat je doet, is veiligheid. Reken maar dat daar veel aandacht voor is! Daarnaast horen de vakken Nederlands, rekenen en burgerschap bij deze opleiding.
Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Met deze keuzedelen kunnen we als opleiding namelijk inspelen op ontwikkelingen in onze regio of binnen het bedrijfsleven. Zo zorgen ze voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.
Volg je de BOL-opleiding, dan ga je (meestal) vijf dagen per week naar school, maar loop je ook een flink deel van je opleiding stage (beroepspraktijkvorming). Jouw stage start in de tweede periode van het eerste leerjaar. Je gaat dan twee dagen per week de praktijk in. Uiteraard helpen we je om op zoek te gaan naar een erkend leerbedrijf, dat bij jou past.