Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen (was Technisch specialist personenauto's) Autotechniek

Heerlen, Schandelermolenweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Crebo
25670

Jij werkt probleemoplossend

Jij wilt meer dan sleutelen aan auto’s. Jij wilt tot het uiterste gaan. Een trilling in het dashboard doe jij niet af met een klap erop en bij een vreemd geluid blijf je net zo lang zoeken totdat je de oorzaak hebt gevonden. Dat soort elektronisch of mechanisch afwijkende klachten of storingen zijn voor jou een fluitje van een cent. Dit is waar jij het voor doet. Eenvoudige taken laat je over aan andere technici. Jij focust je liever met al je creativiteit op de lastigere en complexere problemen. Uiteraard overleg je wel met collega’s.

Ook hun standpunt wil je weten. Net zoals dat je intensief contact houdt met leveranciers en andere specialisten. Je onderzoekt en analyseert. Je bent op de hoogte van de nieuwste (digitale) technieken en kunt uit de voeten met moderne apparatuur. Waterstof, elektrische aandrijvingen en batterijtechnieken zijn voor jou geen vreemde begrippen. Klanten die met hun auto’s naar jou toekomen, sta je helder te woord. Je legt uit wat je gaat doen, wat de noodzaak daarvan is of hoe je problemen hebt opgelost. Je stelt ze met je actuele technische vakkennis en een duidelijk reparatieverslag gerust. Jij bent kortom een expert in autotechniek.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Als jij ervoor kiest om deze opleiding Technisch specialist personenauto's te gaan volgen, dan kies je voor specialisatie. Jij werkt straks op een ander niveau dan andere monteurs die aan auto's werken. Sterker nog: jij zult ook collega's aansturen en (nieuwe) technische kennis aan collega’s kunnen overdragen. Dit en het feit dat jouw bedrijf van je verwacht dat je een vertrouwensrelatie met de klant kunt opbouwen, betekent dat je niet alleen technisch sterk moet zijn, maar ook sociaal en communicatief vaardig.

Jij hebt er geen moeite mee om ingewikkelde techniek in gewone mensentaal uit te leggen en je bent in staat om mensen te binden. Aan dit soort competenties wordt ook in de opleiding aandacht gegeven. Je gaat de komende jaren werken aan je kennis, vaardigheden en houding. Alles wat je nodig hebt om straks je beroep op en top uit te kunnen oefenen. We bieden je zowel klassikale theorielessen als praktijkonderwijs aan, waarin je de ene keer samenwerkt in een groep en de andere keer individueel en zelfstandig werkt.

Onder begeleiding van gedreven docenten werk je bovendien in een state of the art werkplaats op school. Uiteraard loop je ook stages bij erkende leerbedrijven! Dankzij deze mix aan onderwijsvormen, werk je niet alleen aan vakkennis en beroepsvaardigheden, maar leer je ook onder andere samenwerken, plannen en jezelf presenteren.

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.

Je kunt kiezen uit de keuzedelen:

  • Metaalbewerken
  • Digitale vaardigheden
  • 3D tekenen
  • Voorbereiding APK-keurmeester
  • Voorbereiding hbo wiskunde voor de techniek
Stage(s)

Volg je de BOL-opleiding, dan ga je (meestal) vijf dagen per week naar school, maar loop je ook een flink deel van je opleiding stage (beroepspraktijkvorming). Jouw stage start in de tweede periode van het eerste leerjaar. Je gaat dan twee dagen per week de praktijk in. Uiteraard helpen we je om op zoek te gaan naar een erkend leerbedrijf, dat bij jou past.

Verder leren/werken

Jij kunt na deze opleiding verder studeren en een hbo-opleiding volgen zoals autotechniek. Ga je werken, dan kun je als Technisch specialist personenauto's terecht bij garagebedrijven, al dan niet met een dealerschap, die personenauto's repareren en onderhouden.

DIRECT AANMELDEN SCHOOLJAAR
2024-2025
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken