Jij wilt de fijne kneepjes van het vak leren
Broodroosters, radio’s en laptops uit elkaar halen. Sleutelen aan de auto. Jij maakt je ouders soms knettergek. Niets is veilig voor jouw handen. Jij wilt namelijk weten hoe dingen werken. En als ze kapot zijn, wil je ze vooral repareren. In de luchtvaart is altijd behoefte aan goede technici. Aan oplossers zoals een Technicus mechanica, die het mechanisch en (basis) elektrisch onderhoud aan vliegtuigen en vliegtuigonderdelen uitvoert. Daarvoor moet je wel een pietje precies zijn.
Iemand die nauwgezet volgens de specifieke, voor dat vliegtuig of onderdeel, geldende voorschriften werkt. Systematisch en geconcentreerd voer jij je werk uit. Dat de voorschriften in het Engels zijn, is geen probleem. Je hecht veel waarde aan veiligheid en kwaliteit en bent dan ook voortdurend in contact met je collega’s en leidinggevende. Samen - en met de afdelingen productievoorbereiding en kwaliteit - staan jullie garant voor top werk. Jullie houden motoren en systemen draaiend. En vliegtuigen dus in de lucht.
Meer informatie
Als Technicus mechanica ben jij flexibel inzetbaar en wil je blijven leren en verbeteren. Dat moet ook wel want de ontwikkelingen in de luchtvaart gaan razendsnel en dus moet je bijblijven in je vakgebied. Je werkgever zal heel wat vaardigheden van jou verwachten en daar stomen we je dus voor klaar.
Je leert tijdens de opleiding beslissen en activiteiten initiëren, samenwerken en overleggen, ethisch en integer handelen, formuleren en rapporteren, materialen en middelen inzetten, leren, plannen en organiseren, kwaliteit leveren, instructies en procedures opvolgen, met druk en tegenslag omgaan, onderzoeken, analyseren, overtuigen en beïnvloeden.
De vakken zijn natuurlijk luchtvaart georiënteerd. We leren je alles over vliegtuigtechniek en vliegsystemen. Je leert onderhouden, repareren, inspecteren, metingen uitvoeren en storingen opsporen en verhelpen. Naast al deze theorie ga je in de praktijk aan de slag gaan tijdens een stage bij een erkend leerbedrijf.
Gedurende de opleiding werken wij nauw samen met Aviation Competence Centre.
De intakeprocedure
Zodra je je aanmeldingsdossier compleet hebt aangeleverd (diploma of actuele puntenlijst als je nog studeert en kopie ID), ontvang je een uitnodiging voor de intakedag, waarbij we letten op je algemene conditie, motorische aanleg, je gevoel voor samenwerking en het beeld dat je van defensie hebt.
De intakedag wordt afgesloten met een gesprek. Aan het einde van dit gesprek hoor je mondeling wat ons advies voor jou is en of deze opleiding voor jou haalbaar kan zijn. Het kan echter ook zijn dat er nog een vervolggesprek nodig is.
Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.
Naast de theoretische en praktische lessen op school loop je stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Uiteraard betreft dit een erkend leerbedrijf (SBB). De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.
Ben je klaar met deze opleiding, dan kun je verder studeren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de opleiding Technisch specialist (niveau 4) of de hbo opleidingen aviation operations of luchtvaarttechnologie. Ga je werken, dan werk je ofwel in een hangaar aan vliegtuigen of in een werkplaats voor vliegtuigonderdelen.