Je krijgt de unieke kans om te gaan werken in de scheepsbouw
Als Technicus engineering maritiem ben je zowel op de werkvloer maar ook in de tekenkamer aanwezig. Jij begeleidt (delen van) het bouw- service-, reparatie- of modificatieproces. Je assisteert de leidinggevende bij het leiding geven aan operationele afdelingen. Op de werkvloer werk je mee aan het productieproces. JAls meewerkend voorman begeleid je een team en werk je daarnaast zelfstandig aan bouw-, service-, reparatie- of modificatieprojecten. In de tekenkamer werk je aan het voorbereiden en ontwerpen van nieuwbouw, reparatie en modificatie van vaartuigen en maritieme werktuigen. Je stelt ontwerpen op, maakt werk- en constructietekeningen, kostprijsberekeningen en werkt mee aan het opstellen van contracten. Ook assisteer je de projectleiding.
Je hebt een professionele en klantgerichte houding. Je toont initiatieven en kan improviseren. Je bent communicatief vaardig, zowel mondeling als schriftelijk. Je werkt met een analytisch, gebruikersgerichte houding in technische bedrijven aan een goed verlopende product life cycle.

Meer informatie
De opleiding Technicus engineering maritiem is opgebouwd rondom specialisaties, met in de basis funderende kennis (leerjaar 1 en 2) en verdiepende kennis (leerjaar 3 en 4) op het terrein van: aandrijftechniek, ontwerpen, tekening lezen, elektro, elektronica, vermogenstechniek, programmeren basis / IOT toepassingen: VR en AG, werktuigbouw en constructie, meten en diagnose, netwerken.
Deze specialisaties geven de specifieke maritieme invulling; ze worden ingezet in nauwe samenwerking met de maritieme sector in Limburg. De laatste fase is zeer sterk gekoppeld aan de stages en de proeve van bekwaamheid.
Naast je specifieke beroepsgerichte vakken bieden we je ook de algemene vakken Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap en Engels (niveau 4) aan.
Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedelen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Met deze verplichte keuzedelen (15% van de opleiding) kunnen we als opleiding namelijk inspelen op ontwikkelingen in onze regio of binnen het bedrijfsleven. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.
Je loopt stage in de maritieme sector. Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.
Jij kunt na deze opleiding verder studeren en een technische georiënteerde hbo-opleiding volgen bijvoorbeeld Techniek of Technische bedrijfskunde. Een technicus engineering werkt in organisatie in verschillende sectoren en van verschillende omvang. Zo kun je bijvoorbeeld terecht in de industrie, dienstverlening en onderhouds- en servicebedrijven. Heel specifiek kun je denken aan de sectoren metaal, elektrotechniek of installatietechniek.