Licht- en geluidstechnicus

Heerlen (Campus), Valkenburgerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Crebo
25798

Jij bent technisch, dienstbaar en creatief

Met de opleiding licht- en geluids technicus ga je werken in de culturele- en evenementensector. Je gaat techniek opbouwen, bedienen en je ontwerpt licht, beeld en audiobelevingen Je werkt voor festivals, popconcerten, evenementen, theaters en beurzen. Afwisselend werk dus, waarbij je vaak onder tijdsdruk moet werken. Je hebt er geen bezwaar tegen dat je vaak ’s avonds en in het weekend aan de slag bent. Jij Meestal werk je in een team. Je moet dus goed kunnen samenwerken en collega’s kunnen aansturen. Samen maak je er een geslaagd evenement van.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

In de opleiding gaat het om praktijk, theorie en beroepshouding. We werken veel samen met de opleiding drama, popmuziek, fotografie, event producer en videospecialist en doen daar producties mee.

Door mee te werken aan deze producties oefen je op een zo praktisch mogelijke manier je toekomstige beroep.

Je gaat ontwerpen, praktisch opbouwen, bekabelen en aansluiten, bedienen van apparatuur.

Zo oefen je op een zo praktisch mogelijke manier je toekomstige beroep.

We zullen je bovendien stimuleren om buiten school mee te werken aan festivals en optredens om werkervaringsuren op te doen. Hoe meer, hoe liever. Al die ervaringen gaan je namelijk helpen bij het bepalen van wat jij wilt in de toekomst, bij het vergroten van je netwerk en bij het vinden van een baan. Het beroep van licht- en geluids technicus is heel breed. Je kunt op verschillende plaatsen terecht komen en je kunt je verdiepen in bepaalde onderdelen zoals licht, geluid en of beeld.

Bij het maken van theater- of muziekproducties en bij evenementen horen ook zaken als planningen maken, laadlijsten samenstellen, logistiek, budgetbewaking, technische productiebegeleiding, technische ontwerpen en tekeningen en klein onderhoud.

Er is ook veel aandacht voor creativiteit, samenwerken, en reflecteren op je handelen. Je leert het allemaal van je vakdocenten. Net zoals de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen, loopbaanbegeleiding en burgerschapsvaardigheden.

Maximum aantal deelnemers (numerus fixus)
De intakeprocedure

Zodra je aanmelding binnen is, ontvang je een uitnodiging voor de talentscan, zodat wij zicht krijgen op jouw capaciteiten, je persoonlijkheid en omstandigheden. Daarna word je uitgenodigd voor een plaatsingsadviesgesprek.

Aan het einde van dit gesprek hoor je mondeling wat ons advies voor jou is. Het kan ook zijn dat er nog een vervolggesprek nodig is.

Numerus fixus

Voor deze opleidingen geldt een numerus fixus. Na deelname aan de talentscan en het plaatsingsadviesgesprek kijken we terug naar de datum van aanmelding met DigiD; voor studenten die zich niet met DigiD aanmelden, geldt de datum van ontvangst van het identiteitsbewijs. Deze datum bepaalt de volgorde van plaatsing.

Klik hier voor het toelatingsbeleid

Keuzedelen

Het basisdeel is voor iedereen gelijk. Je krijgt een basis in licht, geluid en beeld. Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Met deze keuzedelen kunnen we als opleiding namelijk inspelen op ontwikkelingen in onze regio of binnen het bedrijfsleven.

Stage(s)

In het begin van leerjaar 2 en halverwege leerjaar 3 loop je stage. Er wordt zowel op school als in de stage gewerkt aan het behalen van je diploma. De stages loop je bij erkende leerbedrijven.

Verder leren/werken

Als belichter, geluidsman of toneelmeester werk je bij theaters, poppodia, reizende gezelschappen, omroepen, congrescentra of bijvoorbeeld bij verhuurbedrijven op het gebied van showequipement.

DIRECT AANMELDEN SCHOOLJAAR
2024-2025
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken