Studiekeuze nog maken? Loop een dagje mee!

Registreer je hier

Podium- en evenemententechnicus

Heerlen (Campus), Valkenburgerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Crebo
25798

Jij bent technisch en dienstbaar

Met de opleiding Podium- & Evenementen- technicus ga je werken in de culturele- en evenementensector. Als podium- en evenemententechnicus verzorg je de opbouw en techniek voor festivals, popconcerten, evenementen, theaters en beurzen. Afwisselend werk dus, waarbij je vaak onder tijdsdruk moet werken. Je hebt er geen bezwaar tegen dat je vaak ’s avonds en in het weekend aan de slag bent. Jij helpt met het opbouwen en afbreken van podia en evenementen.

Je legt de bekabeling voor de techniek en sluit apparatuur aan. Je zorgt ervoor dat alles goed werkt. Problemen moet je kunnen oplossen. Daarbij hou je rekening met de veiligheid. Meest- al werk je in een team. Je moet dus goed kunnen samenwerken en collega’s kunnen aansturen. Samen maak je er een geslaagd evenement van.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

In de opleiding gaat het om praktijk, theorie en beroepshouding. We werken veel samen met de opleiding drama en popmuziek en doen daar producties mee.

Door mee te werken aan deze producties, en door het onder andere praktisch opbouwen, bekabelen en aansluiten van apparatuur oefen je op een zo praktisch mogelijke manier je toekomstige beroep. We zullen je bovendien stimuleren om buiten school mee te werken aan festivals en optredens om werkervaringsuren op te doen. Hoe meer, hoe liever. Al die ervaringen gaan je namelijk helpen bij het bepalen van wat jij wilt in de toekomst, bij het vergroten van je netwerk en bij het vinden van een baan. Het beroep van podium- en evemententechnicus is heel breed. Je kunt op verschillende plaatsen terecht komen en je kunt je verdiepen in bepaalde onderdelen zoals licht of geluid.

Bij het maken van theater- of muziekproducties en bij evenementen horen ook zaken als planningen maken, laadlijsten samenstellen, logistiek, budgetbewaking, technische productiebegeleiding en klein onderhoud.

Er is ook veel aandacht voor creativiteit, samenwerken, en reflecteren op je handelen. Je leert het allemaal van je vakdocenten. Net zoals de algemene vakken Nederlands, rekenen, loopbaanbegeleiding en burgerschapsvaardigheden. Doe je een niveau 4 opleiding, dan komt daar Engels bij.

Maximum aantal deelnemers (numerus fixus)
De intakeprocedure

Zodra je aanmelding binnen is, ontvang je een uitnodiging voor de talentscan, zodat wij zicht krijgen op jouw capaciteiten, je persoonlijkheid en omstandigheden. Daarna word je uitgenodigd voor een plaatsingsadviesgesprek.

Aan het einde van dit gesprek hoor je mondeling wat ons advies voor jou is. Het kan ook zijn dat er nog een vervolggesprek nodig is.

Numerus fixus

Voor deze opleidingen geldt een numerus fixus. Na deelname aan de talentscan en het plaatsingsadviesgesprek kijken we terug naar de datum van aanmelding met DigiD; voor studenten die zich niet met DigiD aanmelden, geldt de datum van ontvangst van het identiteitsbewijs. Deze datum bepaalt de volgorde van plaatsing.

Klik hier voor het toelatingsbeleid

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het basisdeel is voor iedereen gelijk. Bij het profieldeel kies je voor licht of voor geluid. Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Met deze keuzedelen kunnen we als opleiding namelijk inspelen op ontwikkelingen in onze regio of binnen het bedrijfsleven.

Zo zorgen ze voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt. Voorbeelden van keuzedelen zijn 'artistiek inzicht' en 'technische productievoorbereiding'.

Stage(s)

In het begin van leerjaar 2 en halverwege leerjaar 3 loop je stage. Er wordt zowel op school als in de stage gewerkt aan het behalen van je diploma. De stages loop je bij erkende leerbedrijven.

Verder leren/werken

Als belichter, geluidsman of toneelmeester werk je bij theaters, poppodia, reizende gezelschappen, omroepen, congrescentra of bijvoorbeeld bij verhuurbedrijven op het gebied van showequipement.

DIRECT AANMELDEN SCHOOLJAAR
2023-2024
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken