Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

Heerlen (Campus), Valkenburgerweg
BOL & BBL
Maastricht, Sibemaweg
BOL
Sittard, Arendstraat
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Crebo
25779

Jij bent een mensenmens

Met aandacht begeleid jij mensen van allerlei leeftijden met één of meerdere beperkingen: verstandelijk, lichamelijk, zintuiglijk of meervoudige beperkingen. Jij stimuleert hen om hun grenzen op te zoeken, om te leren en ontwikkelen. En vooral om hun dromen waar te maken. Dat dit soms met kleine stapjes vooruit gaat, vind jij niet erg. Je bent geduldig en kunt je inleven in hun situatie. Voor dit vak moet je sterk in je schoenen staan. Je moet in staat zijn om helder advies te geven, ingewikkelde vraagstukken te beantwoorden en hulpvragen op te lossen. Jij moet daarnaast in staat zijn om een goede sfeer te creëren. En dus bedenk je keer op keer weer activiteiten om de kwaliteit van leven van jouw cliënten te vergroten. Met jouw inlevingsvermogen ben jij namelijk een echte steun en toeverlaat. En het zijn de mooie momenten die dit werk voor jou zo waardevol maken. Het eerste leerjaar is een algemeen jaar. Hierna kun je kiezen voor het uitstroomprofiel.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

De opleiding persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg doet een stevig beroep op je verzorgende en begeleidende vaardigheden. Jij bent straks verantwoordelijk voor het persoonlijk en sociaal maatschappelijk functioneren van je cliënten, die soms langdurig of tijdelijk begeleiding nodig hebben. Je bent dan ook op de hoogte van ziektebeelden, handicaps en specifieke hulpvragen die bij deze mensen kunnen voor komen.

Je handelt meestal zelfstandig, maar vraagt waar nodig je collega's of andere deskundigen om raad. Een beroep als dit vraagt veel van je communicatieve en sociale vaardigheden. Daar besteden we - als je mentor en docenten - in de lessen dan ook continu aandacht aan. Je zult een sterke persoonlijke ontwikkeling doormaken tijdens deze studie.

Daarnaast krijg je de algemene en verplichte vakken zoals Nederlands, rekenen, loopbaanbegeleiding en burgerschapsvaardigheden. Wij besteden ook aandacht aan hoe om te gaan met crisissituaties en te werken aan kwaliteit en eigen deskundigheid. Omdat je altijd in een team werkt, bereiden we je ook voor om werkzaamheden van het team te coördineren en nieuwe collega’s, stagiaires en vrijwilligers te begeleiden.

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Met deze keuzedelen kunnen we als opleiding namelijk inspelen op ontwikkelingen in onze regio of binnen het bedrijfsleven. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.

Stage(s)

Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve eindbeoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.

Verder leren/werken

Wil je na deze opleiding nog verder leren dan kun je een hbo-opleiding zoals Social Work, Toegepaste psychologie of Pedagogiek volgen.

Ga je werken, dan kun je als persoonlijke begeleider gehandicaptenzorg werken in de hulp- en dienstverlening en dus bij instellingen voor wonen, dagbesteding of vrije tijd. Denk daarbij aan gehandicaptenzorg, maatschappelijke opvang, geestelijke gezondheidszorg, justitiële inrichtingen, asielzoekerscentra, ziekenhuizen en verzorgings- en verpleeghuizen. Mogelijke werkgevers in de regio zijn instellingen als Maasveld, Radar, Pergamijn, Philadelphia en Stichting Daelzicht.

DIRECT AANMELDEN SCHOOLJAAR
2022-2023
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken