Jij bent een mensenmens
Als kind wist je het al. Jij wilt mensen, die extra aandacht nodig hebben, helpen. Je bent sociaal, behulpzaam, assertief, betrouwbaar, geduldig, verantwoordelijk, respectvol, breed geïnteresseerd in mensen en je hebt empathisch vermogen.
Als begeleider maatschappelijke zorg kom je met allerlei mensen in aanraking. Jij hebt oog en oor voor de cliënt, waardoor je weet wat de wensen, behoeften en hulpvragen van de cliënt zijn. Je durft in samenwerking met je team de uitdaging aan te gaan om te werken met verschillende doelgroepen van mensen met een licht verstandelijke beperking tot ernstige meervoudige beperkingen, van ouderen tot dak- en thuislozen, van jongeren met een sociale hulpvraag tot verslaafden of cliënten met psychische problemen.
Jij ondersteunt hen tijdelijk of langdurig in het dagelijks leven. Jij luistert naar ze, geeft hen duwtjes in de goede richting, leert ze zichzelf zo goed mogelijk te redden en te participeren in het sociale leven. Jij maakt ze weerbaar en zelfstandig. Jij biedt ze een lichtpuntje in hun bestaan.
Als (begeleider in de maatschappelijke zorg ondersteun jij cliënten bij wonen, huishouden en persoonlijke zorg. Je motiveert de cliënt om te participeren in de samenleving, werk en dagbesteding. Je werkt vanuit een ondersteuningsplan in een multidisciplinair team aan doelen van en mét de cliënt. Je staat stevig in je schoenen en speelt in op onvoorziene of crisissituaties.
Meer informatie
Je start de opleiding met een basisjaar waarin je kennis maakt met het werkveld en de daarbij behorende werkzaamheden en doelgroepen. Ook werk je aan je eigen sociaal communicatieve vaardigheden en worden lessen themagericht aangeboden. Naast de generieke vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap ontwikkel je creatieve en zorgvaardigheden.
Aan het einde van dit basisjaar vervolg je de opleiding op niveau 3 (Begeleider Maatschappelijke Zorg) of niveau 4 (Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg). Bij de BBL-variant start de opleiding in leerjaar 1 op niveau 3 of niveau 4.
Leerjaar 2 staat in het teken van verdiepen en in leerjaar 3 ligt het accent op specialisatie.
In elk leerjaar krijg je een andere stage waarin de praktijk en theorie van school worden toegepast.
Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Met deze keuzedelen kunnen we als opleiding namelijk inspelen op ontwikkelingen in onze regio of binnen het bedrijfsleven. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.
Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve eindbeoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.
Wil je na deze opleiding nog verder leren dan kun je een hbo-opleiding zoals Social Work, Toegepaste psychologie of Pedagogiek volgen.
Ga je werken, dan kun je als persoonlijke begeleider gehandicaptenzorg werken in de hulp- en dienstverlening en dus bij instellingen voor wonen, dagbesteding of vrije tijd. Denk daarbij aan gehandicaptenzorg, maatschappelijke opvang, geestelijke gezondheidszorg, justitiële inrichtingen, asielzoekerscentra, ziekenhuizen en verzorgings- en verpleeghuizen. Mogelijke werkgevers in de regio zijn instellingen als Maasveld, Radar, Pergamijn, Philadelphia en Stichting Daelzicht.