Muzikant

Heerlen (Campus), Valkenburgerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Crebo
25654

Jij speelt de sterren van de hemel

Muziek is je leven. Jij speelt. Je jamt. Je componeert. Geen minuut laat je onbenut om met muziek bezig te zijn. Jij bent een echte performer, weet het publiek mee te krijgen, te emotioneren of op te zwepen. Je gaat naar concerten, luistert naar de oude lp’s van je ouders, zit in een bandje of componeert muziek op je laptop. Misschien heb je een voorkeur voor een bepaalde muziekstijl, maar je kunt andere genres ook waarderen en spelen.

Straks wil jij als uitvoerend muzikant op poppodia of in theaters spelen, en misschien ben jij wel de bandleider. Mogelijk voor muziekproducties partijen inspelen of meewerken aan particuliere, commerciële of recreatieve evenementen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen eigen muziek te componeren of arrangeren. Of om muzieklessen of -workshops te geven. Gemakkelijk is deze beroepskeuze niet. Je zult niet altijd een vaste baan hebben en vaak aan de slag gaan als zzp'er / zelfstandig ondernemer. Steeds zul je jezelf moeten presenteren en auditie moeten doen om muzikale opdrachten te krijgen. Daar zit jij echter niet mee. Jij weet wat je namelijk wilt. En dat is muziek in je leven hebben."

Meer informatie

Opleidingsinformatie

In deze opleiding ga je heel praktisch aan de slag. Je kiest één van de vijf richtingen (drums, basgitaar, gitaar, piano of zang), en besteed iedere week veel tijd aan het componeren van muziek en aan het samenspelen in een band, en alle zaken die daarbij komen kijken (zoals productie, promotie, organisatie). Je volgt beroepsspecifieke vakken en gaat binnen en buiten school aan de slag. Uniek is het Productiehuis van KTM (Kunst Theater en Media) waarin je tijdens een aantal projecten leert samenwerken met andere opleidingen en optredens voor publiek verzorgt. Dit start met een kleine, korte producties in leerjaar 1 en eindigt in leerjaar 3 met een grote show genaamd 'Nieuwe Honden' in het KTM Theater. Je krijgt les in muziektheorie en in de door jouw gekozen richting (skills). Ook leer je hoe je muzieklessen en -workshops geeft. Net zoals de algemene vakken Nederlands, Engels, burgerschap en rekenen.

We stimuleren je tijdens je opleiding om ook buiten school mee te werken aan optredens, sessies en festivals. Hoe actiever jij namelijk bent, hoe beter je netwerk zal zijn en je vaardigheden zullen worden. Je krijgt bovendien een beter beeld van jouw mogelijkheden en talenten. We besteden tijdens je opleiding ook aandacht aan ondernemingsplannen maken, budgetteren, je eigen financiële administratie op orde houden en je netwerk onderhouden. We willen immers dat je na de diplomering succesvol kunt zijn. Ook als zelfstandig ondernemer, wat je vaak als muzikant zult zijn.


Aanvullende eisen en maximum aantal deelnemers (numerus fixus)
De intakeprocedure

Je kunt uit vijf richtingen kiezen: drums, basgitaar, gitaar, piano of zang. Zodra je aanmelding binnen is, ontvang je een uitnodiging voor het eerste gedeelte van de auditie (het insturen van auditievideo's). Bij een positief resultaat word je vervolgens uitgenodigd voor de talentscan zodat wij zicht krijgen op jouw capaciteiten, je persoonlijkheid en omstandigheden. Daarna volgt het tweede gedeelte van de auditie (op locatie), waarbij we letten op gevoel voor muziek, muzikaal gehoor, basis technische vaardigheden voor de gekozen richting en presentatie. Na de auditie volgt een plaatsingsadviesgesprek waarbij je hoort of je aangenomen kunt worden voor deze opleiding.

Numerus fixus

Voor deze opleiding geldt een numerus fixus van 18. Na deelname aan de talentscan, de auditie en het plaatsingsadviesgesprek kijken we terug naar de datum van aanmelding met DigiD; voor studenten die zich niet met DigiD aanmelden, geldt de datum van ontvangst van het identiteitsbewijs.

Deze datum bepaalt de volgorde van plaatsing onder de geschikte kandidaten.

Klik hier voor het toelatingsbeleid

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.

Stage(s)

Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.

Verder leren/werken

Als jij klaar bent met je opleiding kun jij je als uitvoerend popmuzikant ontwikkelen tot solomusicus, bandlid, bandleider, componist/arrangeur, studiomuzikant, muziekdocent of ondernemer in de culturele sector. Ook ben je met je diploma toelaatbaar tot een hbo-vervolgopleiding (in de muziek)

DIRECT AANMELDEN
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken