Studiekeuze nog maken? Loop een dagje mee!

Registreer je hier

Handhaver toezicht en veiligheid Openbare veiligheid

Heerlen (Campus), Valkenburgerweg
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
2,5 jaar
Crebo
25409

Jij staat stevig in je schoenen

Je hebt oog voor mensen en een scherpe, alerte kijk op wat er in je omgeving gebeurt. Dat moet ook wel als je Handhaver toezicht & veiligheid wilt worden. In die functie zorg je namelijk in nauwe samenwerking met je collega’s en samen met de politie voor een veilige omgeving. Of dat nu in specifieke wijken, parken, winkelcentra, op pleinen of op het gemeentehuis is.

Terwijl je surveilleert in uniform ben je aanspreekbaar, straalt rust en overzicht uit en voorkomt escalaties door slim en met gevoel voor duidelijke communicatie in te grijpen. Je bent zelfverzekerd, assertief en weet waar je voor staat. Daarbij houd je natuurlijk de grenzen van je eigen rol in de gaten. Als handhaver mag je bepaalde strafbare feiten opsporen en bijvoorbeeld iemand staande houden en boetes geven.

Op dat soort momenten is het belangrijk dat je aan het publiek kunt uitleggen welke bezwaarmogelijkheden er zijn en dat je juridische taal dus begrijpelijk en geaccepteerd kunt maken. Als handhaver sta je kortom je mannetje. Ben jij er klaar voor?

We kennen bij deze opleiding twee uitstroomprofielen: politie en handhaver. Samen met het docententeam en inbreng van het werkveld kies je na het eerste jaar jouw profiel.

Voor de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid Openbare veiligheid geldt een wachtlijst. Vanaf 2 december 2022 word je na het aanmelden automatisch aan deze wachtlijst toegevoegd.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Onze opleiding is heel praktijkgericht. En dus krijg je vanaf de eerste schooldag rollenspelen vanuit praktijksituaties en opdrachten. Je bent bijvoorbeeld aanwezig bij onder andere de 11de van de 11de (carnaval), Roda JC (voetbal), Amstel Gold Race (wielrennen) en/of verkeerscontroles. Kortom; je staat meteen met je voeten in de modder en moet flink aan de bak. Je leert tijdens deze praktijksituaties, maar ook in de theorielessen waarnemen, observeren en mensen aanspreken op hun gedrag. Daarbij zijn jouw sociale vaardigheden zeer belangrijk.

Je rustige houding zorgt voor coöperatief gedrag van het publiek en agressie weet jij in de kiem te smoren. Je kunt toezien op orde en veiligheid, kunt optreden bij incidenten en kunt ook dienstverlenende werkzaamheden uitvoeren. Naast stevige praktijklessen komen ook meer theoretische vakken als maatschappelijke oriëntatie, leren loopbaan en burgerschap (llb), Bedrijfshulpverlening (BHV), onderlinge instructie, Nederlands, Engels en rekenen aan bod. Het is allemaal nodig om straks op straat niet voor verrassingen te komen staan.

Het eerste jaar staat overigens met name in het teken van het behalen van je BOA diploma (Buitengewoon Opsporingsambtenaar). Daarna kies jij - samen met het docententeam en met inbreng van het werkveld - je uitstroomprofiel. Dat profiel kan zich richten op politie of op handhaving. We stomen je in ieder geval klaar voor je HTV-diploma (Handhaver toezicht & veiligheid) en helpen je je kansen bij een politiesollicitatie of sollicitatie binnen een handhavingsorganisatie te vergroten.

Maximum aantal deelnemers (numerus fixus)
De intakeprocedure

Zodra je aanmelding binnen is, ontvang je een uitnodiging voor een plaatsingsadviesgesprek. Hiervoor krijg je een voorbereidende opdracht. Je moet ook deelnemen aan een voorlichtingsbijeenkomst.

In het plaatsingsadviesgesprek bespreken we wat ons advies voor jou is. Het kan ook zijn dat er nog een vervolggesprek nodig is.

Numerus fixus

In totaal worden er maximaal 54 studenten aangenomen. Na het plaatsingsadviesgesprek kijken we terug naar de datum van aanmelding met DigiD; voor studenten die zich niet met DigiD aanmelden, geldt de datum van ontvangst van het identiteitsbewijs.

Deze datum bepaalt de volgorde van plaatsing.

Na plaatsing dien je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen.

Klik hier voor het toelatingsbeleid

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en 2 keuzedelen. Aan het begin van het schooljaar kun je met je begeleider de wens van je keuzedelen kenbaar maken. Je volgt deze trajecten bovenop je opleiding.

Je kunt kiezen uit de keuzedelen:

  • Drank- en horecawet
  • Politie
Stage(s)

Naast de theoretische en praktische lessen op school loop je stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Tijdens de opleiding loop je stage in de publieke en de private sector. Deze stage maakt een wezenlijk onderdeel uit van je totale opleiding.

Verder leren/werken

Doorloop je binnen de opleiding HTV (Handhaver toezicht & veiligheid) het uitstroomprogramma HTV-politie, dan kun je na het behalen van je diploma het politieonderwijs gaan volgen. Het is mogelijk deze opleiding met een jaar in te korten. Je doorloopt uiteraard wel eerst de reguliere politiekeuring.

DIRECT AANMELDEN SCHOOLJAAR
2023-2024
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken