Jij neemt het heft in handen
Jij bent een regelneef (of nicht) van de bovenste plank. Plannen en organiseren en vooral de touwtjes in handen nemen is aan jou wel besteed. Zonder jouw back-office afdeling zou het werk bij de rest van de organisatie in de soep lopen. Letterlijk en figuurlijk, want met jouw collega’s regel jij catering, schoonmaak, beveiliging, post en repro. Zonder jullie is er geen papier voor de printer, laat staan een lekker bakje koffie om de ochtend mee te starten.Als Facilitair leidinggevende ben jij kortom verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de hele facilitaire dienstverlening en de (dienstverlenende)werkzaamheden die nodig zijn om de interne organisatie van een bedrijf goed te laten verlopen. Je hebt uitgebreid contact met interne en externe klanten, zorgt voor leveringscontracten, handelt klachten af, maakt afdelings- en werkplannen, bewaakt budgetten en stelt rapporten op. Jij coacht met oog voor de mens je medewerkers. Spoort ze aan om een stapje harder te gaan. Want een 9 to 5 mentaliteit past niet bij dit beroep.Je neemt continu het initiatief, hebt oog en oor voor de wensen van je collega’s en zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. Jij bent een spin in het web. Een aanpakker.
Meer informatie
Als Facilitair leidinggevende krijg je nogal wat op je bordje en dus gaan we je tijdens de opleiding stevig voorbereiden op de taken die je zult krijgen. Jouw focus zal dan ook liggen op:
- het uitvoeren van facilitaire werkzaamheden: hospitality, voeding, post- en repro, voorraad onderhoud, logistiek, veiligheid, schoonmaak en beheer gebouwen en apparatuur;
- het uitvoeren van organisatie gebonden taken, zoals contact met interne en externe klanten, opstellen van leveringscontracten en leveringscondities, klachtenafhandeling, plannen van werkzaamheden en werkoverleg;
- het leiding geven aan en uitvoeren van beheerstaken, zoals afdelingsplanningen opzetten, analyses maken voor begroting, budgetten bewaken, plannen en verdelen werkzaamheden, medewerkers aansturen en begeleiden en rapportages opstellen.
Het eerste leerjaar, de basisfase, leer je de uitvoerende aspecten van facilitaire dienstverlening. Dat doen we zowel via onderwijs als via het leerwerkbedrijf op school. Je krijgt daarnaast ook een aantal algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, loopbaanbegeleiding en burgerschapsvaardigheden. Doe je een niveau 4 opleiding, dan komt daar Engels bij.
In het tweede leerjaar komen de managementaspecten aan de orde die jij als toekomstig leidinggevende nodig hebt. Je leert en oefent deze vaardigheden in een realistische omgeving. In het derde leerjaar ga je tot slot op stage en maak je een eindopdracht. Rond je deze scriptie met een voldoende af, dan krijg je je diploma en kun je aan de slag als leidinggevende.
Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.
Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen. Je kunt stage lopen op een facilitaire afdeling binnen een groot bedrijf bijvoorbeeld een overheid, bank of school.
Jij kunt na deze opleiding verder studeren en een hbo-opleiding volgen, bijvoorbeeld facility management. Ga je direct werken, dan kun je terecht bij bedrijven waar Facilitair leidinggevenden werkzaam zijn, zoals onder andere multinationals, ziekenhuizen, congrescentra, scholen, evenementenorganisaties, banken, gemeenten en woningcorporaties.