Moet je dit jaar nog een studiekeuze maken? Plan een speeddate met onze loopbaanadviseurs!

Meld je aan

Eerste monteur luchtvaartuigen

Maastricht Airport, Horsterweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Crebo
25938

Jij houdt vliegtuigen in de lucht

Als Aircrash Investigation wordt uitgezonden, zit jij voor de televisie. De aandacht die wordt besteed aan de onderhoudsgeschiedenis en wie wat wanneer deed, vind jij interessant. Je snapt dat de regels voor onderhoud strikt zijn in de luchtvaartindustrie. De gevolgen kunnen immers groot zijn. Je begrijpt echter ook dat het werken soms een race tegen de klok is, omdat elke minuut dat een vliegtuig aan de grond staat kostbaar is. In dat speelveld, waarin geen fouten mogen worden gemaakt, wil jij werken.

Jij wilt je verder verdiepen in het mechanisch en basis elektrische onderhoud aan vliegtuigen en vliegtuigonderdelen. Die multi-skills wil je leren. Je weet bovendien dat jij met de strakke voorschriften van fabrikanten en de verantwoordelijkheid die je krijgt, kunt omgaan. Je bent ongelooflijk precies, hebt technische inzicht en een goed oog voor details. Je kunt echter ook het grotere geheel overzien en conceptueel denken. Als op plek A iets niet werkt, snap jij dat dit op plek C effect kan hebben. Jij rust niet voordat het probleem gefixt is. Veiligheid en kwaliteit gaan immers voor alles. Zeker als er mensenlevens vanaf hangen.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Als jij straks als Eerste monteur vliegtuigonderhoud werkt zul je je allereerst aan de geldende voorschriften moeten houden. De voorschriften zijn voornamelijk in het Engels opgesteld. Je zult daarnaast de voorschriften goed moeten kunnen opvolgen; systematisch en geconcentreerd werken is belangrijk. Als jij kiest voor deze opleiding heb je uiteraard aanleg voor techniek. We verwachten dat je twee rechterhanden hebt en flexibel inzetbaar bent. Jij moet willen blijven leren en meedenken om de voortdurende ontwikkeling in het vakgebied te kunnen volgen en te helpen met verbeteringen. En hoewel je sommige klussen zelfstandig zult uitvoeren, moet je ook leren om in teamverband te werken en je contacten - met bijvoorbeeld productievoorbereiding of kwaliteitsafdeling - goed te onderhouden. Communicatie is essentieel. Gaat in overdracht of uitleg iets niet goed, dan kan dat grote gevolgen hebben in deze branche.

Tijdens je opleiding bij VISTA college volg je het praktijk- en theorieonderwijs voor een groot gedeelte binnen de school. Alle werkzaamheden zijn uiteraard georiënteerd op de luchtvaart. Daarnaast ga je op stage bij een erkend leerbedrijf om het geleerde in de praktijk te brengen. Tijdens je lessen op school, besteden we aandacht aan: beslissen en activiteiten initiëren, samenwerken en overleggen, ethisch en integer handelen, formuleren en rapporteren, materialen en middelen inzetten, leren, plannen en organiseren, kwaliteit leveren, instructies en procedures opvolgen, met druk en tegenslag omgaan. Heel praktisch leer je natuurlijk hoe vliegtuigen en vliegtuigsystemen (mechanisch, pneumatisch en hydraulisch) functioneren en zijn opgebouwd. We gaan je onderwijzen over voorschriften en veiligheid, onderhoud plegen en reparaties uitvoeren, controleren en testen en natuurlijk hoe je moet rapporteren.

Gedurende de opleiding werken wij nauw samen met Aviation Competence Centre.

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.

Stage(s)

Naast de theoretische en praktische lessen op school loop je stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Uiteraard betreft dit een erkend leerbedrijf (SBB). De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.

Verder leren/werken

Ben je klaar met deze opleiding, dan kun je verder studeren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de opleidingen technicus mechanica (niveau 4) of technicus avionica (niveau 4). Ga je werken dan is dat meestal in een base maintenance omgeving of in een werkplaats waar onderdelen worden gemaakt.

DIRECT AANMELDEN SCHOOLJAAR
2024-2025
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken