Jij wilt aan fietsen sleutelen
Als eerste fietstechnicus werk je in een fietsspeciaalzaak en daar ben je hét aanspreekpunt voor alles wat met fietsen en e-bikes te maken heeft. Een groot deel van de tijd werk je in de werkplaats, waar je ook collega’s aanstuurt. Maar je adviseert ook regelmatig klanten in de winkel. Je werk is behoorlijk veelzijdig en daarmee word jij dé specialist op het gebied van tweewielers.
Fietsen krijgen steeds meer technische snufjes en het aanbod van fietsen wordt steeds uitgebreider. Als eerste fietstechnicus moet je daar alles over weten. Je moet dus veel technische vakkennis hebben. Maar ook klantgericht zijn en producten kunnen verkopen. Bovendien moet je klanten kunnen adviseren over de keuze voor een bepaald type product, maar ook over reparaties of onderhoud dat uitgevoerd moet worden.
Als eerste fietstechnicus ben je: handig, nauwkeurig en zelfstandig, technisch deskundig, verantwoordelijk voor je eigen werk en dat van minder ervaren collega’s, klantgericht, sociaal en communicatief vaardig.

Meer informatie
Wat is een BBL opleiding?
BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit houdt in dat je een groot deel van de week aan het werk bent bij een erkend leerbedrijf en ongeveer 1 á 2 dagen per week naar school gaat. Deze combinatie zorgt ervoor dat jij geld kunt verdienen en een beroepsopleiding kunt volgen.
Om te starten met een BBL opleiding is het noodzakelijk om zelf een werkplek voor minimaal 610 klokuren te zoeken. Er zijn kosten verbonden aan een BBL-opleiding. Naast het reguliere cursusgeld kunnen nog andere kosten in rekening worden gebracht. Om je aan te melden heb je een werkgever nodig. Indien je geen werkplek hebt, kun je niet beginnen met de BBL opleiding.
Tijdens de opleiding leer je alles over de techniek van fietsen, racefietsen en elektrische fietsen. Je leert het uitvoeren van eenvoudige reparaties en het monteren van onderdelen. Maar ook het uitvoeren van grote en complexe reparaties en elektrotechniek om bijvoorbeeld e-bikes te kunnen repareren. Je leert alles over diagnoses stellen van storingen en gebreken aan de fiets. En je kunt de benodigde tijd en kosten inschatten van de uitvoering. Maar ook het aansturen van de collega’s in de werkplaats. Tevens word je getraind in het verkopen en adviseren van klanten om mee te kunnen werken in de winkel. Met jouw kennis wordt zelfs het meeste technische probleem opgelost én loopt in de werkplaats alles op rolletjes.
Jouw opleiding bestaat uit basis-, profiel- en keuzedelen. Het keuzedeel maakt je studie interessanter en zorgt voor een betere aansluiting op een vervolgstudie. Het biedt ook meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.
Naast de theoretische en praktische lessen op school leer je bij het bedrijf waar je werkt, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Uiteraard betreft dit een erkend leerbedrijf (SBB). De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van de beroepspraktijkvorming is een voorwaarde om je diploma te halen.
Na deze studie kun je verder leren. Je kunt een niveau 4 opleiding in de richting van ondernemen doen, als je ervan droomt om een eigen fietsenzaak te beginnen.
Je hebt om aan deze opleiding te beginnen een werkgever nodig. Als je (verder) gaat solliciteren dan kun je jouw sollicitatie en cv sturen naar een fietsenzaak of kiezen voor de uitzendbranche.
Brochure downloaden
Vul de gegevens hieronder in om de brochure van deze opleiding te kunnen downloaden.