Chauffeur wegvervoer

Sittard, Arendstraat
BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Crebo
25671

Jij wilt de weg op

Vrachtwagenchauffeur zijn is geen vak. Het is een manier van leven. Een droom om al rijdend door Nederland en/of Europa de meest verschillende plekken aan te doen en je goederen (met hulp) te laden en lossen. Hoog in je cabine kijk je uit over al het andere verkeer en je omgeving. Je houdt koers en laat je niet van de wijs brengen. Dit is geen van 9 tot 5 baan.

Je bent stressbestendigheid en kunt goed omgaan met de grote verantwoordelijkheid en zelfstandigheid die van je wordt gevraagd. Want alhoewel je alleen rijdt, moet je wel rekening houden met planners, je lading compleet en onbeschadigd afleveren en dus je opdrachtgevers tevreden houden. Als chauffeur goederenvervoer kun je veilig rijden met een vrachtauto, oplegger met container, een tankauto, een gesloten of een open wagen.

Je deinst niet terug voor manoeuvres onder moeilijke omstandigheden en hebt een beetje kennis van autotechniek en technische installaties zodat je problemen onderweg kunt oplossen. Je bent ook precies. Want jouw (reis) papieren moeten in orde zijn, je moet onder- weg zaken registreren en middels een board- computer sta je regelmatig in contact met het kantoor, de planner en de klant. Nederland is een transportland bij uitstek en dus ligt met dit vak een goede loopbaan voor jou in verschiet.

Meer informatie

Over BBL opleidingen

Wat is een BBL opleiding?

BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit houdt in dat je een groot deel van de week aan het werk bent bij een erkend leerbedrijf en ongeveer 1 á 2 dagen per week naar school gaat. Deze combinatie zorgt ervoor dat jij geld kunt verdienen en een beroepsopleiding kunt volgen.

Om te starten met een BBL opleiding is het noodzakelijk om zelf een werkplek voor minimaal 610 klokuren te zoeken. Er zijn kosten verbonden aan een BBL-opleiding. Naast het reguliere cursusgeld kunnen nog andere kosten in rekening worden gebracht. Om je aan te melden heb je een werkgever nodig. Indien je geen werkplek hebt, kun je niet beginnen met de BBL opleiding.

Opleidingsinformatie

Kies je voor de opleiding chauffeur wegvervoer, dan kies je voor een carrière bij bijvoorbeeld een transport- of verhuisbedrijf of zelfs bij het Ministerie van Defensie. Als chauffeur lever jij óf producten bij plaatselijke supermarkten, vervoert gevaarlijke stoffen of rijdt internationale ritten naar bijvoorbeeld oost- of zuid-Europa. Nederland is een logistiek sterk land.

Tijdens je opleiding laten we je dan ook uitgebreid kennismaken met onze vervoersbranche en het beroep van chauffeur goederenvervoer. Je haalt uiteraard je rijbewijzen B en C en eventueel E bij C. In de theorielessen wordt daarnaast aandacht besteed aan verkeerskennis, voertuigtechniek en onderhoud en vervoersadministratie. Ook veiligheidsvoorschriften, arbo, milieu, communicatie en beroepshouding komen als vakken aan bod. Wat wij van jou verwachten is dat je zelfstandig kunt werken, geen bezwaar hebt tegen onregelmatige werktijden, servicegericht en initiatiefrijk bent én onder druk van tijd en verkeer het hoofd koel kunt houden.

Jij moet op professionele wijze aan het verkeer willen deelnemen en zorgen voor een zorgvuldige administratieve afhandeling van de rit zodat vertraging wordt voorkomen. Het docententeam van VISTA college helpt je uiteraard bij het verkrijgen en versterken van al deze competenties en stoomt je klaar voor een toekomst op de weg.

Aanvullende eisen
De intakeprocedure

De opleiding vindt in samenwerking tussen Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en de school plaats en is bedoeld voor jongeren vanaf 16 jaar (die in januari van het eerste schooljaar 17 worden) tot 21 jaar. Je kunt je aanmelden via STL en via de school. Je krijgt een sollicitatiegesprek bij STL, daarna ontvang je van VISTA een uitnodiging voor de talentscan, zodat we zicht krijgen op jouw capaciteiten, je persoonlijkheid en omstandigheden. Voor het behalen van rijbewijs C en CE is een medische keuring noodzakelijk. Je wordt verzocht een gezondheidsverklaring van de Arboarts te overleggen. Daarna volgt een plaatsingsadviesgesprek waarin je hoort of je aan de opleiding kunt beginnen.

Klik hier voor het toelatingsbeleid

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.

Stage(s)

Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.

Verder leren/werken

Als vrachtwagenchauffeur begin je vaak binnen Nederland in het distributievervoer en kun je vervolgens doorstromen naar andere functies, zoals tankwagenchauffeur gevaarlijke stoffen of internationaal chauffeur. Je kunt je ook specialiseren in een bepaalde ladingsoort, zoals zwaar transport of bloemenvervoer.

DIRECT AANMELDEN
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken