Vanaf maandag 15 juni wordt er naast examens ook praktijkonderwijs verzorgd op onze locaties. Uiteraard wordt rekening gehouden met de 1,5 meter afstand en alle andere hygiënevoorschriften die gelden.
Heb je hierover vragen? Neem dan contact op met je mentor.

Blijf up to date

Eerste monteur mechatronica (VEVA)

Sittard (Sportzone), Milaanstraat
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Crebo
25340

Jij hebt het in je

Twee vliegen in één klap. Dat is waar jij naar op zoek bent. Enerzijds wil je graag bij Defensie werken. Anderzijds wil je aan de slag met techniek. Als Eerste monteur mechatronica snoep jij van beide walletjes. Er wordt door jouw collega’s een beroep gedaan op je technische inzicht en fysiek word je als aankomend militair stevig uitgedaagd. In jouw werk komen drie vakgebieden bij elkaar: metaal, elektrotechniek en besturingstechniek. Van alle drie weet jij alles af.

Machines en mechatronisch materieel hebben voor jou geen geheimen. Jij ontwerpt, ontwikkelt en onderhoudt machines, bedenkt oplossingen en zoekt verbeteringen. Je installeert nieuwe apparatuur en programmeert besturingssystemen. Je bent oplossingsgericht, denkt mee met klanten en werkt nauwkeurig. Jij laat niets aan het toeval over en hebt oog voor details en afwijkingen. Waar nodig grijp jij direct in. Weloverwogen en kritisch. Dat ben jij.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Als jij kiest voor de opleiding eerste monteur mechatronica, dan word je allereerst opgeleid tot aankomend militair. We leren je militaire basisvaardigheden - zoals exercitie, rangen en standen, toepassen van hygiëne, kaart- en kompas lezen, zelfhulp- en kamaradenhulp en onderwijzen je over de organisatie van de krijgsmacht en de bij Defensie geldende waarden en normen. Dit deel is karaktervormend en biedt naast theorie ook praktijk- en sportlessen, zoals fitness, dojo, zwemmen en VTV (verplaatsing te voet).

Vervolgens kies je als uitstroomprofiel voor Eerste monteur mechatronica. Tijdens de opleiding volg je lessen, zoals mechatronica electrotechniek, mechatronica metaaltechnieken werktuigbouwkunde. Alles natuurlijk bezien vanuit een militaire context. Uiteraard ga je daar ook praktisch mee aan de slag. Verder krijg je Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Je sport ongeveer acht uren per week. Daarnaast behaal je ook je VCA (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers). VCA heeft als doel dat mensen veiliger kunnen werken en het beperken van het aantal arbeidsongevallen op risicovolle werkplekken. Je krijgt kortom een uitgebreid pakket aan lessen om je voor te bereiden op je baan bij Defensie.

Maximum aantal deelnemers (numerus fixus)

Tijdens deze opleiding wordt je opgeleid tot aankomend militair en kies je als uitstroomprofiel Eerste monteur mechatronica. Je gaat werken in een sector waar drie vakgebieden bij elkaar komen: metaal, elektrotechniek en besturingstechniek. Jij bent technicus bij Defensie: je bouwt, onderhoudt en repareert machines en mechatronisch materieel. Je installeert nieuwe apparatuur, bedenkt hoe je bestaande apparatuur kunt verbeteren en programmeert besturingssystemen.

Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen voor studenten beschikbaar. Een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) is verplicht. Je ontvangt het aanvraagformulier voor de VOG via ons. Daarna moet je via je eigen gemeente de aanvraag compleet maken. De kosten hiervoor zijn voor eigen rekening.

Het bijwonen van een voorlichtingsavond is een verplicht onderdeel van de intake! Heb je deze avond gemist, dan krijg je na je digitale aanmelding bij deze opleiding automatisch een oproep voor een andere mogelijkheid om een voorlichtingsavond bij te wonen.

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt. Voor Mechatronica is het keuzedeel Veiligheid & Vakmanschap verplicht.

Stage(s)

Deze opleiding is heel afwisselend. Je hebt drie weken school en daarna één week beroepspraktijkvorming (BPV). Stage bij de verschillende krijgsmachtsdelen is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Iedereen volgt ze om dat wat je geleerd hebt ook in de praktijk te brengen. De BPV plekken worden op verschillende locaties in heel Nederland aangeboden. Voor mechatronica is de BPV-plek het krijgsmachtonderdeel marine.

Verder leren/werken

Na het afronden van deze opleiding en behalen van een diploma kun je starten bij Defensie, met als voorwaarde dat je goedgekeurd bent. Of je kan doorleren op een hoger niveau waarbij mechatronica aansluit.

Direct Aanmelden
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken