Combi opleiding - Begeleider specifieke doelgroepen / verzorgende IG

Heerlen (Campus), Valkenburgerweg
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Crebo
23181/25656

Jij bent er voor een ander

Jij bent zorgzaam en aandachtig. Je luistert en leeft je in een ander in. Maar je bent ook duidelijk, open en eerlijk. Jij wilt bovenal mensen helpen. Mensen die door fysieke of geestelijke beperkingen, door ouderdom, door psychische problemen, ziekte of problemen thuis afhankelijk zijn van anderen. Je werkt als Verzorgende IG en als begeleider met mensen die langdurig of tijdelijk ondersteuning nodig hebben om hun leven goed te kunnen leven. Deze keuze voor de doelgroep maak je gedurende de opleiding. Je ondersteunt mensen op het gebied van persoonlijke verzorging, wonen, dagbesteding, scholing, sport en vrije tijd. Je neemt afstand waar nodig en kunt goed relativeren. Je bent bovenal een goede planner en organisator en integer. Want voor elke situatie weet jij een menselijke oplossing.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Op school en in de beroepspraktijk werk je aan kennis, vaardigheden en houding. Hierbij word je intensief begeleid door je mentor en de docenten. Zo maak jij je de competenties eigen die nodig zijn voor je toekomstig beroep.

Je leert dus de cliënt te begeleiden bij persoonlijke basiszorg, de lichamelijke verzorging, de zorg voor huishouding, de dagbesteding. Omdat je als begeleider specifieke doelgroepen / verzorgende IG deel uitmaakt van een zorgteam leer je te werken in multidisciplinair teamverband. Dat betekent dat je de zorg die je verleent afstemt op zorg- en begeleidingsdoelen en bespreekbaar maakt naar collega’s en mantelzorgers.

Enkele werkvormen die wij in beroepsgericht onderwijs aanbieden zijn: hoorcolleges, actuele praktijkcasussen, intervisie, vaardigheidstrainingen, en projectmatig werken. Nederlands, rekenen, loopbaan- en burgerschap, maken als generieke vakken deel uit van de opleidingsinhoud.

Instroom leerjaar 2 en 3

Bij het intakegesprek bespreken we jouw vooropleiding en motivatie en bepalen wij of jij geschikt bent voor instroom.

Toelatingseisen BBL 2-jarig traject:

 • mbo-diploma Helpende niveau 2 OF
 • Diploma Bejaarden helpende OVDB OF
 • mbo-diploma MDGO-VZ kort OF
 • mbo-diploma Verzorgende C thuiszorg OF
 • mbo-diploma MMZ niveau 3 of vergelijkbaar OF
 • mbo-diploma Pedagogisch Werk niveau 3 of 4 OF
 • Diploma BSO 3e graad richting verzorging (België) OF
 • Diploma Zorgkundige (België)
 • Je bent 18 jaar of ouder.

Tijdens de opleiding volg je een dag onderwijs van 9 lesuren per week en heb je een leerarbeidsovereenkomst met zorg-thuiszorginstelling van minimaal 24 uur per week. De zorginstelling moet een erkend SBB-leerbedrijf zijn.

De opleiding duurt twee jaar (24 maanden). Je start het onderwijs met 2 weken van twee aaneengesloten lesdagen. Daarna volgen lesdagen van 9 lesuren per week van 8.45 - 16.45 uur verdeeld over 2 schooljaren.

Toelatingseisen BBL 1-jarig traject:

 • diploma MDGO-VZ lang OF
 • diploma Ziekenverzorging (in service onderwijs) OF
 • diploma OVDB Bejaardenverzorgende OF
 • diploma MZ / SPW niveau 4, min. 1 jaar werkervaring in gehandicaptenzorg OF
 • diploma BSO 3e graad richting verzorging, aangevuld met 7e specialisatiejaar (België) (na inschatting van werkgever) OF
 • diploma Polyvalent verzorgende (België) (na inschatting van werkgever) OF
 • diploma Zorgkundige (België) (afhankelijk van werkervaring en inschatting van werkgever)
 • Je bent 18 jaar of ouder.

Tijdens de opleiding volg je één dag per week onderwijs en je hebt een leerarbeidsovereenkomst met een zorginstelling van minimaal 20 uur per week. De organisatie waar je werkt moet een SBB-erkend leerbedrijf zijn. Werk je minder dan 20 uur per week, dan duurt de praktische opleiding langer.

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.

Stage(s)

Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.

Verder leren/werken

Als je wilt doorleren na deze opleiding, dan is onze opleiding verpleegkunde (niveau 4) of maatschappelijk zorg misschien wel wat voor jou. Ga je werken dan kun je bijna overal in de zorg terecht. Van een verzorgingstehuis tot de thuiszorg, en van kraamzorg tot revalidatieafdeling.

Direct Aanmelden
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken