Onderwijsassistent

Heerlen (Campus), Valkenburgerweg
BOL & BBL
Maastricht, Sibemaweg
BOL
Sittard, Arendstraat
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Crebo
25698

Jij bent een rots in de branding

Omdat leerkrachten soms handen tekort komen in de klas, ben jij als onderwijsassistent onmisbaar. Jij kunt net dat beetje meer individuele en persoonlijke aandacht geven. Zeker aan leerlingen, die misschien wat verlegen zijn of extra begeleiding nodig hebben. Samen met de leerkracht bereid je lessen voor, zet je materialen klaar, begeleid je tijdens de les (groepjes) leerlingen, kijk je huiswerk na en organiseer je activiteiten. Je zorgt ervoor dat leerlingen de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Dat betekent overigens dat jij ook aan de bak moet. Jij moet natuurlijk net zo goed de leerstof tot in de puntjes beheersen en het op heldere en verschillende manieren kunnen uitleggen. Als Onderwijsassistent kun je terecht komen in het (speciaal) basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Een Onderwijsassistent is een duizendpoot. In het werkveld komt er van alles op je af: individuele en groepsbegeleiding, activiteiten organiseren, opvoedkundige vraagstukken en diverse hulpvragen van kinderen, ouders en collega’s. We vinden het belangrijk dat je goed leert omgaan met die diversiteit aan werkzaamheden en daarom leiden we grotendeels op vanuit de praktijk.

Tijdens de hele studie staat het werkplekleren (leren in én met de praktijk) centraal. Onze werkveldcollega’s, je coach en docenten begeleiden je leerproces tot startende professional. Het onderwijs helpt je dus om praktijkvraagstukken samen met je collega’s (in opleiding) op te kunnen lossen. Vakken als creativiteit, ontwikkelingspsychologie, pedagogiek, methodiek en vaardigheidstraining zal je daarin tegenkomen.

Daarnaast krijg je ook een aantal algemene vakken, zoals rekenen, Nederlands, Engels (verplicht voor niveau 4) en loopbaan- & burgerschapslessen.


Werkplekleren

Leren in en met de praktijk staat centraal in de hele opleiding. We noemen dat werkplekleren. Vanaf de beginfase van de opleiding kom je in de praktijk, waar je stap voor stap ervaring gaat opdoen. We gaan je uitdagen om je te ontwikkelen door steeds meer vaardigheden en theorie toe te passen tijdens het werkplekleren. Je wordt hierin in de praktijk begeleid door een praktijkbegeleider en een docent van VISTA. Ook zal je veel medestudenten treffen in de praktijk en samen met hen leren om uitdagingen op te pakken.

Keuzedelen

Keuzedelen geven je opleiding meerwaarde. Ze spelen in op ontwikkelingen in onze regio of binnen het bedrijfsleven. Je kunt er je vakmanschap mee verbreden, verdiepen en je doorstroommogelijkheden vergroten. Zo word je interessanter voor de arbeidsmarkt en kun je gemakkelijker verder gaan met een niveau 4 opleiding.

Verder leren/werken

Wil je na je studie verder studeren, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hbo-opleiding, zoals social work, pedagogiek of PABO. Ga je werken dan kun je solliciteren in het basis-, voortgezet- of speciaal onderwijs, bij een brede school of integraal kind centrum of in de beroeps- en volwasseneneducatie.

DIRECT AANMELDEN SCHOOLJAAR
2024-2025
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken