Begeleider specifieke doelgroepen

Locaties
Maastricht, Sibemaweg
Heerlen (Campus), Valkenburgerweg
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Crebo
25476

Jij houdt van mensen

Als kind wist je het al. Jij wilde iets gaan doen met mensen. Misschien de verpleging in of iets met gehandicapten. Nu je ouder bent, weet je het precies. Jij wilt met specifieke doelgroepen werken in de maatschappelijke zorg. Mensen die hulp nodig hebben om weer een fijne plek in de maatschappij te veroveren.

Jij helpt ze met raad en daad bij hun persoonlijke verzorging, het wonen, hun dagbesteding of scholing en met sport en vrije tijd. Of ze nu psychische of gedragsproblemen hebben, dakloos of verslaafd zijn, op leeftijd zijn of als vrouw of moeder te maken hebben met huiselijk geweld, jij ondersteunt hen tijdelijk of langdurig in het dagelijks leven. Jij luistert naar ze, geeft hen duwtjes in de goede richting, leert ze zichzelf zo goed mogelijk te redden en te participeren in het sociale leven. Jij maakt ze weerbaar en zelfstandig. Jij biedt ze een lichtpuntje in hun bestaan.

Meer informatie

Opleidingsinformatie

Als jij Begeleider specifieke doelgroepen wilt worden, dan schrijf je je eerst in voor de opleiding Maatschappelijke Zorg. Na het eerste schooljaar ga je je specialiseren en maak je een keuze voor Gehandicaptenzorg of Specifieke doelgroepen (aangeboden op niveau 3 en 4). Jij kiest er in ieder geval bewust voor om mensen bij hun persoonlijk en sociaal maatschappelijk functioneren te begeleiden. Tijdelijk of langdurig. Soms in hun huis. Soms in een instelling. Je zult tijdens je opleiding een persoonlijke ontwikkeling doormaken, omdat dit een vak is waarvoor je stevig in je schoenen moet staan.

We besteden dan ook ruim aandacht aan je communicatieve en sociale vaardigheden en je vakkennis. Je krijgt lessen gericht op het inventariseren van de ondersteuningsvragen van de cliënt en het opstellen van een ondersteuningsplan, ondersteunen bij de persoonlijke verzorging, wonen, huishouden en dagbesteding, omgaan met crisissituaties, samenwerken en afstemmen van werk, het evalueren van de geboden ondersteuning en werken aan kwaliteit en eigen deskundigheid. Je krijgt afwisselend praktische en theoretische lessen aangeboden, soms in projectvorm, en wordt gedurende de opleiding altijd ondersteund door een mentor.

Keuzedelen

Jouw opleiding bestaat uit een basis-, profiel- en keuzedeel (of -delen). Het keuzedeel - verbredend of verdiepend - maakt je studie interessanter. Zo zorgen de keuzedelen voor een betere aansluiting op een eventuele vervolgstudie en bieden ze meerwaarde als je gaat solliciteren op de arbeidsmarkt.

Stage(s)

Tijdens je stage, je beroepspraktijkvorming, sta je met beide benen in de praktijk. Je past al het geleerde toe en leert nog veel meer vaardigheden van je praktijkopleider. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voorwaarde om je diploma te halen.

In de afgelopen jaren liepen onze studenten van de richting begeleider specifieke doelgroepen stage bij bedrijven en instellingen als Relim, Adelante en Vivantes.

Verder leren/werken

Ga jij werken dan kom je terecht in de hulp- en dienstverleningssector. Je kunt solliciteren bij instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd in de maatschappelijke opvang, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen en thuiszorg. Andere mogelijke werkplekken zijn welzijnsinstellingen, justitiële inrichtingen, asielzoekerscentra en ziekenhuizen.

Direct Aanmelden
Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken