Als tandartsassistent assisteer je aan de stoel en zorg je dat alle apparatuur in orde is. Je legt voor de behandeling het benodigde instrumentarium met bijbehorende materialen klaar. Na afloop zorg je dat alles wordt schoongemaakt volgens de daarvoor geldende regels. Je geeft waar nodig voorlichting over mondhygiëne. En je verricht ook een aantal zelfstandige behandelingen zoals het maken van afdrukken, röntgenfoto’s (in opdracht van de tandarts), het aanbrengen van een fluoride applicatie, het leggen van een sealing, etc.
Wat leer je?
Je doet kennis op over tandheelkundige behandelingen, de anatomie van het lichaam en specifieke kennis van het hoofd-halsgebied. Er komen vakken aan de orde als mondzorg, röntgen en anatomie. Deze kennis pas je dan toe in de praktijk. Niet alleen met het uitvoeren van praktische handelingen zoals boren en vullen maar ook met het geruststellen van patiënten, het geven van adviezen en het uitleggen van behandelingen ben je bezig als tandartsassistent.
Wat kun je na deze opleiding?
Als tandartsassistente geef je uitvoering aan het gehele proces. Jij bent vaak degene die de patiënt als eerste en laatste ziet of spreekt. Je maakt afspraken, verwelkomt, legt uit, assisteert en adviseert in een tandartsenpraktijk, specialistisch tandheelkundig centrum of een ziekenhuis. Samen met je collega’s en de tandartsen sta jij aan de lat voor een stralend gebit.
Voor wie is deze opleiding?
Voor iedereen die aan de slag wil in een tandartsenpraktijk of specialistisch tandheelkundig centrum. Ook wanneer je geen ervaring hebt.
Studiekosten
Dit mbo-diploma voldoet aan de volledige wet- en regelgeving waardoor de trajecten (deels) subsidiabel zijn. Neem contact met ons op voor de subsidiemogelijkheden en de prijs van de opleiding.
Wil je meer informatie of je aanmelden? Klik dan op onderstaande knop
Hoe worden vaardigheden getoetst?
De examinering bestaat uit kennis- en praktijkexamens.