“Zelfstandig sport en beweegactiviteiten voorbereiden, uitvoeren en evalueren.”
Als je kiest voor de opleiding sport- en bewegingscoördinator, dan leiden we je breed op. Naast de stages die je bij diverse sportinstellingen loopt, leer je zelfstandig sport- en beweegactiviteiten voorbereiden, uitvoeren en evalueren.
Vanaf dag één ga je aan de slag met het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van sport- en beweegactiviteiten voor diverse doelgroepen. Het lesprogramma is in alle onderdelen op elkaar afgestemd. De verschillende vakken die je krijgt, staan in verbinding met de wekelijkse leertaak die je samen met je studiegroep uitwerkt. Eenmaal per week bieden expertdocenten extra kennis aan die nodig is om je leertaak verder te verdiepen.
Gedurende de opleiding kies je een profiel en rond je drie keuzedelen af om je rugzak extra te vullen.
Meer informatie
Je gaat in Fase 1 voor elk profiel een eenvoudige en veilige sport- en bewegingsactiviteit voorbereiden, uitvoeren en evalueren. Het is de bedoeling dat je een realistisch beeld krijgt van de inhoud van de opleiding en een beeld van de toekomstige beroepsmogelijkheden.
De sport- en bewegingsactiviteiten ga je onderbouwen en beschrijven in correct Nederlands. Voor dat je de afgeronde activiteiten digitaal uploadt in Teams (digitale leeromgeving) wordt ook verwacht dat je jouw professionele handelen evalueert en beschrijf je hoe je hebt samengewerkt met andere studenten. Tijdens de taakafsluiting reflecteer je wekelijks op je eigen handelen.
De opleiding bieden we aan op niveau 4. Mocht tijdens je studie blijken dat niveau 3 beter bij jou past dan is het ook mogelijk om de opleiding af te ronden op niveau 3.
De opleiding is opgebouwd in drie fases. Na fase 1 (eerste studiejaar) kies je na de gedegen oriëntatie in fase 1 een profiel. Deze zijn:
- Buurtsportcoach;
- Bewegingsagoog
- Leefstijlcoach
- Trainercoach/instructeur
Binnen dit profiel studeer je ook af. Je kunt afstuderen aan de opleiding op niveau 3 of 4. Welk niveau het beste bij je past bespreken we gedurende jouw opleiding.
Wanneer jij je profiel hebt gekozen vul jij je pakket aan met 3 keuzedelen. De keuzedelen moeten voldoende aanmeldingen hebben om door te kunnen gaan. De volgende keuzedelen worden binnen het CIOS aangeboden:
- Gezonde leefstijl;
- Zwemleider ABC;
- Bikesports;
- Yoga-instructeur;
- Sportmassage
- Fitnesstrainer A
- Sportieve recreatie en toerisme (SRT);
- Voorbereiding op het hbo;
- Ski-instructeur;
- Snowboardinstructeur;
- Oriëntatie op ondernemerschap;
- Voetbal pupillentrainer;
- Voetbal UEFA-C Youth;
- Vista-brede keuzedelen.
Een belangrijk onderdeel van de opleiding is je stage: de beroepspraktijkvorming. De praktijkbegeleider en je fasebegeleider beoordelen daarin je beroepshouding, resultaten en inzet. In fase 1 heb je een verenigingsstage en een el een basisschoolstage (gymles).
Verder leren/werken
Een groot deel van onze studenten kiest voor een vervolgopleiding. Als je op niveau 4 je opleiding afrondt kun je kiezen uit onder andere:
- Academie voor Lichamelijke Opvoeding;
- Lerarenopleiding PABO;
- Sport en Bewegingseducatie;
- Bewegingsagogie, Fysiotherapie, Caesar- of Mensendiecktherapie;
- Hogeschool PXL Hasselt (leraar Lichamelijk Opvoeding);
- Academie Sociale Studies;
- Sportmanagement;
- Sporteconomie;
- Hbo toerisme;
- Internationaal Toeristisch Management.
Wat betreft het werkveld, kun je denken aan verschillende werkplekken. Afhankelijk van je specialisatie en/of keuzedeel kun je aan de slag bij verenigingen in verschillende sporttakken, maar ook scholen, sportbonden en gemeentes. Werkvelden binnen politie, defensie en brandweer zijn ook mogelijk als sportinstructeur of sportcoördinator.