Je bent nu op de site van VAVO, onderdeel van VISTA college
Printen
Simon van der Schaft

Simon van der Schaft (26): ‘Het meest opvallende aan vavo in Heerlen vond ik toch wel het enthousiasme van de docenten’

Wat doe je als je 20 jaar bent en je studie niet leuk vindt? Het overkwam Simon. Hij herpakte zich en koos voor vavo. “Ik denk dat veel vavo-leerlingen net als ik een keer op hun gezicht zijn gegaan. Maar we zijn ouder én extra gemotiveerd. Dat geeft ons wel een voorsprong. Ik merk dat nu in ieder geval tijdens mijn stage. Ik word voor vol aangezien en ga daardoor anders met mijn collega’s om.”

Simon deed de mbo-opleiding Verpleegkunde. “Dat is een hele praktische opleiding, maar ik kwam er gaandeweg achter dat ik eigenlijk helemaal niet zo praktisch ben. Ik ben van de theorie en gebruik veel liever mijn hoofd.” Hij stapte over naar vavo in Heerlen en deed de havo. Een stap waar hij achteraf geen spijt van heeft.

Goed voorbereid naar hbo

Terugkijkend had hij de vavo niet hoeven doen. Voor studenten die 21 jaar of ouder zijn, is er de 21+ toets. Hiermee wordt vastgesteld of je ook zonder vo-diploma het niveau van een hbo-opleiding aankan. Simon: “Ik heb daar bewust niet voor gekozen. Ik was pas 20 en moest nog een half jaar wachten op die toets. Maar ik had juist zin om naar school te gaan.” Op de vavo kon hij zich goed voorbereiden op het hbo. “Je leert er kritisch te denken. Bovendien heb ik op het theoretisch deel goed kunnen steunen tijdens mijn hbo-opleiding.”

Oprecht enthousiasme

Het meest opvallende aan vavo in Heerlen vindt Simon toch wel het enthousiasme van de docenten. “Ze zetten net dat extra stapje in de begeleiding. Tijdens, maar ook buiten schooltijd. Ze maken altijd tijd voor je vrij, ik kon ze soms zelfs appen. Dat had ik eerder echt nog niet meegemaakt. Ze geven je ook inzicht in de fase ná vavo. Vaak volgt er nog een hbo of universitaire studie. Door het enthousiasme van docenten laten ze je dingen zien uit het werkveld, waardoor jij je breder kunt oriënteren."

Van stageplek naar een baan

Na de vavo volgde Simon de NHTV, dat heet nu Breda University of Applied Sciences. “Ik doe een studie mobiliteit en zit in het laatste jaar. Ik zit net een week voor mijn afstuderen, dus het is een drukke tijd.” Hij loopt stage bij ontwerp en adviesbureau Kragten in Herten. “Goed nieuws. Vanaf 1 augustus word ik hier projectmedewerker mobiliteit en ga me bezighouden met gedragsbeïnvloeding binnen mobiliteit. Ondanks corona heb ik dus al een baan, daar ben ik heel blij mee.”

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken