Je bent nu op de site van VAVO, onderdeel van VISTA college
Printen

Marith Feijen (25): ‘Ik had al vier jaar geen les meer gevolgd, maar ik heb in Maastricht een hele fijne tijd gehad’

Soms kom je er tijdens een opleiding achter, dat je niet de juiste keuze hebt gemaakt. Dat overkwam Marith Feijen. “Ik deed de mbo-opleiding Verpleegkunde. Dat bleek het niet te zijn voor mij en ik ben er midden in het jaar mee gestopt. Het gaf veel stress. Toch wilde ik meteen weer aan de slag.” Een vriendin adviseerde haar om vavo te overwegen. “Dat bleek een gouden tip.”

Haar vriendin deed vavo in Roermond. “Uiteraard heb ik eerst daar naar de mogelijkheden geïnformeerd. Ik kon er echter pas terecht tijdens een open dag. Maar zolang wilde ik helemaal niet wachten. Toen ben ik zelf verder gaan zoeken naar vavo-instellingen in Limburg.” Zo kwam Marith uit bij VISTA college in Maastricht, toen nog Leeuwenborgh. “Ik belde en kon een dag later al op gesprek komen! Daar was ik zo blij mee. Ik voelde me meteen heel serieus genomen. De keuze was toen ook snel gemaakt, dat begrijp je wel,” vertelt Marith.


Voortraject

Marith startte met een voortraject. Dit is bedoeld voor leerlingen die om verschillende redenen nog niet kunnen beginnen met havo. Qua lesstof is het vergelijkbaar met havo 4. “Ik heb mijn middelbare school afgerond met tl. Havo is dan toch net wat moeilijker. En daarbij, ik had al vier jaar geen schoolvakken meer gevolgd. In het voortraject word je daar gelukkig goed op voorbereid. Vervolgens had ik de keuze om de havo in één of twee jaar te doen.” Ze koos voor twee jaar. “In het eerste jaar heb ik een hoop vakken kunnen afronden. Daardoor had ik het in het tweede jaar minder druk. Dat gaf de rust om me te kunnen concentreren op de vakken waar ik meer moeite mee had. In mijn geval wiskunde.”

Frisse start

Bij vavo heeft Marith een frisse start kunnen maken. “Ik heb echt de juiste keuze gemaakt. Van die mbo-opleiding was ik heel ongelukkig geworden. Natuurlijk, het was wel even wennen na zo lang geen les meer gevolgd te hebben. Maar de docenten nemen je serieus. Je wordt als een volwassene behandeld. Na die stressvolle periode op het mbo heb ik in Maastricht echt een hele leuke tijd gehad.”


Nadat ze haar havo-examen succesvol had afgerond, is ze de hbo-opleiding Officemanagement bij Schoevers gaan volgen. “Door corona heb ik niet meteen werk kunnen vinden. Nu doe ik tijdelijk bron- en contactonderzoeken bij de GGD. Ik denk erover om nog een opleiding te volgen, al weet ik nog niet precies welke. Maar dat komt wel goed: met mijn havo-diploma kan ik overal terecht.”

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken