Je bent nu op de site van VAVO, onderdeel van VISTA college
Printen
Het schooljaar

Het schooljaar

De indeling van het schooljaar
Voor de examentrajecten vmbo-t, havo en vwo bestaat het schooljaar uit de volgende periodes:

Semester 1

September – Oktober – November

Schoolexamenweek 1

Eind November – Begin december

Semester 2

Half December – Januari – Februari

Schoolexamenweek 2

Half Maart

Examentraining

Eind Maart – Begin April

Eindexamen

Mei

Voor het Voortraject bestaat het schooljaar uit de volgende periodes:

Trimester 1

September – Oktober – November

Toetsweek 1

Eind November – Begin december

Trimester 2

Half December – Januari – Februari

Toetsweek 2

Half Maart

Trimester 3

Eind Maart – Begin Juni

Toetsweek 3

Half Juni

Lessen

Er worden verschillende soorten lessen aan geboden:

Klassikale lessen
De meeste vak-lessen worden klassikaal aangeboden. De docenten komen hierbij tegemoet aan de verschillende leerstijlen van leerlingen. Op die manier je kennis en vaardigheden op verschillende wijzen aan.

Practicum-uren
Voor de bètavakken (biologie, scheikunde en natuurkunde) zijn de practica een verplicht onderdeel. Op de vrijdagmiddag mag je in jouw eigen tempo aan deze practica komen werken in de lokalen die speciaal voor deze vakken ingericht zijn. Dit alles gebeurt onder leiding van de vakdocenten en hierdoor is er ook de gelegenheid om ook individuele begeleiding te krijgen als een onderdeel van de stof niet begrijpt.

Coachingsuren
Elke schooldag is er tussen 12.45 en 13.30 uur een coachingsuur. Docenten beantwoorden tijdens dit uur vragen. Je kunt zelf bepalen bij welke docent je je wilt inschrijven. De uren zijn verplicht, maar de wijze waarop je werkt tijdens het coachingsuur is geheel naar eigen keuze. Zo kun je je voor een onderdeel van de stof dat je niet begrijpt, inschrijven bij de betreffende vakdocent en daar individueel vragen stellen. Ook kun je ervoor kiezen dit lesuur te gebruiken om te werken aan het huiswerk of aan praktische opdrachten. Daarnaast kan een gesprek ingepland worden met de mentor.

Begeleiding
Aan het begin van het schooljaar krijgt elke student een mentor toegewezen. Hij of zij is jouw aanspreekpunt voor alle zaken waar je vragen over hebt zoals aan het maken van een leerplanning of een motivatiegesprek. Ook is het mogelijk om hulp te krijgen bij het zoeken van een geschikte vervolgstudie. Vavo krijgt hierbij hulp vanuit het loopbaanbegeleiding, die met een test en gesprekken samen met jou uitzoeken welk vervolg er na het vavo het beste aansluit bij jou wensen en mogelijkheden.

Het is ook mogelijk dat je een wat intensievere begeleiding nodig hebt, omdat er in jouw leven dingen spelen die het moeilijker maken om een studie succesvol af te maken. Je krijgt dan ondersteuning van het het begeleidingsteam. Vavo-docenten met veel ervaring en een achtergrond in Educational Needs begeleiden je dan richting het behalen van een diploma of certificaten. Ook is het mogelijk om de begeleiding op te pakken samen met andere professionele hulpverleners, als dat nodig is.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken