Procestechniek

Procestechniek (ook wel procesindustrie of maakindustrie) is het verwerken van een grondstof tot een eindproduct. En dat kan echt van alles zijn. Van voedingsmiddelen en diervoeding tot plastic en chemicaliën. In een fabriek wordt een bepaalde grondstof stap voor stap verwerkt en omgezet tot een product. Dit noemen we een proces. En omdat dit proces plaatsvindt in een fabriek met moderne installaties noemen we het geheel procestechniek.

De opleiding Procestechniek is gevestigd in het gebouw van VISTA college aan de Arendstraat 12 te Sittard. Sinds september heeft de opleiding uitmuntende praktijkfaciliteiten die horen bij opleidingen voor de toekomst. We hebben een brouwerij, een proeffabriek, roboticapracticum, meet- en regeltechniek, pneumatiek en hydrauliek, montage, natuurkundige en chemische laboratoria. Dus alle faciliteiten om de opleiding praktisch en interessant aan te bieden.De opleiding Procestechniek wordt op niveau 2,3 en 4 aangeboden.

Opleidingen

Mechanisch operator A

niveau 2
Beroepsbeschrijving

Binnen deze niveau 2 opleiding stroom je door naar een van de niveau 3 opleidingen of je gaat werken als ‘mechanisch operator A’.

Als mechanisch operator A zorg je ervoor dat het productieproces goed verloopt. Van dat proces weet jij veel af. Je verhelpt eventuele storingen en als het mis dreigt te lopen, grijp jij in. Je houdt rekening met voorschriften, kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu. Je kunt zelfstandig werken en draagt verantwoordelijkheid voor wat je doet. Je werkt meestal zelfstandig in ploegdiensten. Grote ingewikkelde apparaten zijn voor jou geen probleem.

Iets voor mij?

Ben jij technisch en wil je graag doorgroeien als operator of laborant en ben je momenteel niet toelaatbaar voor de niveau 3 opleiding? Dan is deze niveau 2 opleiding dé opleiding voor jou!

Ben jij nieuwsgierig naar techniek, heb je interesse in hoe processen werken, hoe producten gemaakt worden én hoe we controleren of alles in orde is (van proces tot product)? Dan gaat er binnen de opleiding chemie en proces een wereld voor je open!

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding volg je het praktijk- en theorieonderwijs voor een groot gedeelte binnen de school. Alle werkzaamheden zijn gericht op de beroepen: laborant en procesoperator. Daarnaast is er ook een periode dat je op stage (BPV) gaat bij een erkend leerbedrijf (als afsluiting van de studie). Tijdens de stage leer je samenwerken, probleemoplossend denken, rapporteren en vooral wat het werk van een mechanisch operator A inhoudt. Daarnaast leer je plannen, kwaliteit leveren, instructies en procedures opvolgen en met druk en tegenslag omgaan.

Structuur van de opleiding
  • Leerjaar 1: Je start in leerjaar 1 van de opleiding met 4 perioden van 9 weken, waarin je de basis van de theorie en de praktijk aangeleerd krijgt. Bij alle vakken beginnen we op een beginnersniveau. Het is dus voor iedereen ongeacht je vakkenpakket mogelijk om in te stromen.
  • Leerjaar 2: 1,5 periode theorie + praktijk en 2, 5 periode afrondende stage; instroom naar niveau 3 is mogelijk in zowel de BOL- als de BBL-variant.
Vervolgopleidingen

Diploma op zak? Dan kun jij doorstromen naar een van onze niveau 3 opleidingen en doorstuderen binnen laboratoriumtechniek, procestechniek of industriële service en onderhoud. Vanuit daar is het zelfs mogelijk om door te stromen richting de niveau 4 en later naar het hbo. Alle opleidingen zijn zo ingericht dat doorstroom telkens zo optimaal mogelijk is.

Kosten van de opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent, ben je lesgeld plichtig. Informatie over het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023 is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Naast de boeken zijn beschermende kleding, veiligheidsbril en diverse laboratorium hulpmiddelen en een laptop verplicht. De kosten van boeken en licenties bedragen voor de gehele opleiding ca. € 470,-. De kosten van leermiddelen zijn afhankelijk van de gekozen opleiding. Je kunt je leermiddelen (boeken, laptop, digitale licenties etc.) digitaal bestellen en betalen. Het materiaal krijg je thuis bezorgd. Het digitale leermateriaal kun je in je digitale leeromgeving vinden. Na je aanmelding word je hierover verder geïnformeerd.

Procesoperator B

niveau 3
Beroepsbeschrijving

De procesindustrie is tegenwoordig sterk geautomatiseerd waardoor jouw rol als operator heel belangrijk is. Als een havik controleer je of de productieprocessen soepel verlopen. Soms aan de machines zelf, soms ook vanuit een centrale controlekamer. Dreigt er iets mis te gaan, dan aarzel jij niet om in te grijpen en bij te sturen. Je kunt je vergelijken met een co-piloot die in de cockpit van een vliegtuig een proces bestuurd.

Jij kent de machines die je bedient, je onderhoudt ze met liefde en verhelpt storingen waar nodig. Zo zorg jij ervoor dat het productieproces van bijvoorbeeld rubber, papier, aardewerk, bier of kunststof goed verloopt en niet stil komt te liggen. Gelukkig heb jij een goed technisch inzicht en werk je nauwkeurig en veilig. Samen met jouw ploegmaten draai je aan de knoppen en zorg je voor continuïteit. Zowel overdag als ‘s nachts. Een uitdagende baan met een hbo salaris ligt op je te wachten.

Iets voor mij?

Om als procesoperator in de proces- of maakindustrie te werken moet je stressbestendig zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je kunt samenwerken, communiceren, resultaatgericht bent, verantwoordelijkheid draagt, veiligheidsbesef hebt en volgens procedures kunt werken. Als zich problemen voordoen neem jij het initiatief om ze op te lossen waarbij je goed samenwerkt.

Opleidingsinhoud

De opleiding tot Procesoperator B is een dagopleiding (bol). Zowel in het eerste als tweede leerjaar doe je een flinke dosis praktijkervaring op in onze praktijkfaciliteiten, zodat je goed bent voorbereid op werken in de procesindustrie en kunt werken met uiteenlopende controle- en bedieningsapparatuur. Wij hebben een proeffabriek, meet- en regelcentrum, brouwerij, natuurkunde- en scheikundelaboratorium en een werktuigbouwkundig practicum.

Wij besteden veel aandacht aan procestechniek, meet- en regeltechniek, onderhoud, natuurkunde, veiligheid (VCA), rekenen, Nederlands en Engels. Naast deze lessen ga je bovendien op stage om de fijne kneepjes van het vak te leren en te ervaren hoe het is om op wisselende tijden te werken.

Structuur van de opleiding
  • Leerjaar 1: Je start in leerjaar 1 van de opleiding met 4 perioden van 9 weken, waarin je de basis van de theorie en de praktijk aangeleerd krijgt. Bij alle vakken beginnen we op een beginnersniveau. Het is dus voor iedereen ongeacht je vakkenpakket mogelijk om in te stromen.
  • Leerjaar 2: 2 periodes theorie + praktijk en 2 periodes stage.
  • Leerjaar 3: 2 periodes afrondende stage; doorstroom naar niveau 4 is mogelijk in zowel de BOL- als de BBL-variant.
Vervolgopleidingen

Met het niveau 3 diploma Procesoperator B ben je breed opgeleid. Kies je ervoor om te gaan werken dan kun je terecht in uiteenlopende sectoren binnen de procesindustrie. Daarnaast kun je verder leren en kiezen voor de opleiding Operator C.

Kosten van de opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent ben je lesgeld plichtig. Informatie over het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023 is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Naast de boeken zijn beschermende kleding, veiligheidsbril, veiligheidsschoenen en een laptop verplicht. De kosten van boeken en licenties bedragen voor de gehele opleiding ca. € 550,- Denk er ook aan dat een laptop verplicht is. De kosten van leermiddelen zijn afhankelijk van de gekozen opleiding. Je kunt je leermiddelen (boeken, laptop, digitale licenties etc.) digitaal bestellen en betalen. Het materiaal krijg je thuis bezorgd. Het digitale leermateriaal kun je op je leeromgeving vinden. Na je aanmelding word je hierover verder geïnformeerd.

Operator C

niveau 4
Beroepsbeschrijving

Productie draaien, machines bedienen en onderhouden, zorgen dat het productieproces goed verloopt en dat er geen kink in de kabel komt. En als het dan mis gaat, dan blijk jij stressbestendig te zijn. Jij grijpt in, stuurt bij en verhelpt een storing. De proces- of maakindustrie waar jij werkt fabriceert producten, zoals kunststof zuurstofkorrels, aardewerken kopjes of tegels, bier, papier of shampoo. Als Operator C ben je een zelfstandige specialist, die gebruik maakt van zeer uiteenlopende controle- en bedieningsapparatuur. Je kunt je vergelijken met een piloot die in de cockpit van een vliegtuig een proces bestuurd.

Jij bent de spin in het web op de centrale controlekamer. Daar heb je geïntegreerde meet- en regelfuncties voor de bewaking en sturing van het productieproces ter beschikking. Met jouw no-nonsense inzicht en flexibele aanpak beheers en coördineer jij de productieprocessen. Je denkt bovendien mee over het verbeteren van processen en productontwikkeling. Dat kun je, omdat je weet waar je het over hebt. Jij bent een vakspecialist, die met beide benen op de grond staat. Samen met jouw ploegmaten zorg je voor continuïteit. Zowel overdag als ‘s nachts. Een zeer uitdagende baan met een goed salaris ligt op je te wachten.

Iets voor mij?

Om als operator in de proces- of maakindustrie te werken moet je stressbestendig zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je kunt samenwerken, communiceren, resultaatgericht bent, verantwoordelijkheid draagt, veiligheidsbesef hebt en volgens procedures kunt werken.

Als er zich problemen voordoen, dan neem jij het initiatief om ze op te lossen waarbij je goed samenwerkt.

Opleidingsinhoud

Deze opleiding tot Operator C is een dagopleiding. Gedurende de vier jaren dat je bij ons lessen volgt, doe je een flinke dosis praktijkervaring op in onze praktijkfaciliteiten. We hebben een proeffabriek, brouwerij, meet- en regelcentrum, natuurkunde- en scheikundelaboratorium en een werktuigbouwkundig practicum.

Wij besteden veel aandacht aan procestechniek, meet- en regeltechniek, onderhoud, natuurkunde, veiligheid (VCA), rekenen, Nederlands en Engels. Naast deze lessen ga je bovendien op stage om de fijne kneepjes van het vak te leren en te ervaren hoe het is om op wisselende tijden te werken.

Structuur van de opleiding
  • Leerjaar 1: Je start in leerjaar 1 van de opleiding met 4 perioden van 9 weken, waarin je de basis van de theorie en de praktijk aangeleerd krijgt. Bij alle vakken beginnen we op een beginnersniveau. Het is dus voor iedereen ongeacht je vakkenpakket mogelijk om in te stromen.
  • Leerjaar 2: 4 periodes theorie + praktijk.
  • Leerjaar 3: 2 periodes stage en 2 perioden theorie + praktijk (zowel op school als op de Chemelot Brightlands Campus).
  • Leerjaar 4: 2 periodes theorie + praktijk (zowel op school als op de Chemelot Brightlands Campus) en 2 periodes afrondende stage; doorstroom naar een
    3-jarig HBO-traject is mogelijk.
Vervolgopleidingen

Wil jij verder gaan studeren? Dan sluit bijvoorbeeld de opleiding Chemische technologie van Hogeschool Zuyd aan. Je komt daar in aanmerking voor een verkort traject.

Met het niveau 4 diploma Operator C ben je breed opgeleid. Kies je voor werken, dan kun je terecht in uiteenlopende sectoren binnen de procesindustrie. Zowel bij kleine, middelgrote en grote bedrijven die behoren tot de
papierindustrie, kunststoffenindustrie, rubber-, metaal- of machine-industrie, voedingsmiddelen- of verpakkingsindustrie, de energiesector of een drinkwater-producent.

Kosten van de opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent ben je lesgeld plichtig. Informatie over het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023 is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Naast de boeken zijn beschermende kleding, veiligheidsbril, veiligheidsschoenen en een laptop verplicht. De kosten van boeken en licenties bedragen voor de gehele opleiding (4 jaar)
ca. € 1.100,-Denk er ook aan dat een laptop verplicht is. De kosten van leermiddelen zijn afhankelijk van de gekozen opleiding. Je kunt je leermiddelen (boeken, laptop, digitale licenties etc.) digitaal bestellen en betalen. Het materiaal krijg je thuis bezorgd. Het digitale leermateriaal kun je op je leeromgeving vinden. Na je aanmelding word je hierover verder geïnformeerd.

Docententeam

Het team van de opleiding procestechniek bestaat uit ca. 30 personen. De meesten komen zelf uit de procestechniek en kunnen dan ook over hun eigen ervaring praten.

Samen met het bedrijfsleven en onze studenten evalueren we samen ieder jaar de opleiding. Zo houden we de opleiding zo praktisch en interessant mogelijk. Zo staan de onderwerpen bierbrouwen, energietransitie, duurzaamheid en robotica voor komend jaar in het onderwijsaanbod.

Begeleiding

Tijdens de opleiding volg je het praktijk- en theorieonderwijs voor een groot gedeelte binnen de school. Vanuit het onderwijsteam krijg je continu constructieve feedback op je resultaten en beroepshouding.

Daarnaast heeft iedere klas een mentor en beschikken we over specialisten die je verder kunnen helpen als je het niet lekker loopt met je opleiding of als je een hulpvraag hebt.

Toelatingseisen


VMBO basis-diplomaVMBO kader-diplomaVMBO gemengd-diplomaVMBO theoretisch-diplomaHAVO-diploma
Mechanisch Operator Axxxxx (verkort traject mogelijk)
Procesoperator Bxxxx (verkort traject mogelijk)
Operator Cxxxx (verkort traject mogelijk)

Voor de opleidingen zijn geen specifieke vakkenpakketten nodig echter als je wiskunde, natuurkunde of biologie in je pakket hebt dan sluit dit natuurlijk goed aan.

Tegemoetkoming studiekosten

Het bedrijfsleven staat zo te springen om personeel dat ze bijdragen aan de studiekosten, afhankelijk van het niveau van de opleiding. Als je gaat werken bij een bedrijf dat is aangesloten bij Procestechniek en Maintenance Limburg, krijg je een tegemoetkoming van:

  • Mechnisch operator A: € 2.000 euro
  • Procesoperator B: € 3.000 euro
  • Operator C: € 4.000 euro

Kennismaken met ons?

Om een goed opleidingsbeeld te krijgen zijn er meerdere mogelijkheden om kennis te maken met onze opleiding.

  • Meeloopdag: daarbij ervaar je hoe de lessen gegeven worden en kun je de sfeer proeven op de opleiding. Meld je aan via: www.vistacollege.nl/meelopen
  • Doedag: mocht je nog twijfelen over welke techniekopleiding je graag zou willen doen binnen het domein Onderzoek & industrie? Dan steek je de handen uit je mouwen en ga je aan de slag met doe-activiteiten binnen onze verschillende technische opleidingen.
  • Informatief gesprek (met ouders) met een docent.
  • Persoonlijke rondleiding (met ouders).

Vul het onderstaande contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Naam
In welke richting ben je geïnteresseerd?
Ik wil graag meer informatie over een: